Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Η Παράδοση…προ – στάζει μέλι στο παστέλι

Η Παράδοση…προ – στάζει μέλι στο παστέλι

0

Ζαχαροπλαστείο «Μπεμπεκίδης»: Με τη σφραγίδα της ποιότητας και της παράδοσης

«Είναι όλα χειροποίητα και με αγνά ντόπια υλικά και φτιασμένα με τον παραδοσιακό τρόπο». Μια νότα γευστικής απόλαυσης στη «μαυρίλα» της κρίσης

Περνώντας από την οδό Μπρωκούμη μια μυρωδιά σου ξυπνά παιδικές θύμησες…Μυρωδιά από καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς βουτηγμένους στο μέλι…παστέλια όλων των ειδών με μέλι, χιονάτα ινδοκάρυδα, ροζ και λευκές καραμελίτσες, που κερνούσαν παλιά στα βαφτίσια, σοκολατένια αποξηραμένα φρούτα, κουλουράκια σαν εκείνα της γιαγιάς που φύλαγε στον μπουφέ για να τρατάρει με τον καφέ στη γειτόνισσα,  μαλακές χαλβαδόπιτες που λιώνουν αργά στο στόμα πλημμυρίζοντας γλύκα, μαντζουνάκια, γλειφιτζούρια και λουκούμια…τα φημισμένα σουτζούκ λουκούμ όλων των ειδών και των γεύσεων! Μια πανδαισία γεύσεων,  μυρουδιών με τη σφραγίδα της ποιότητας και της παράδοσης! Δυο απαράβατοι κανόνες που τηρεί απαρέγκλιτα το Ζαχαροπλαστείο «Μπεμπεκίδη» 10 χρόνια τώρα!

Ζαχαροπλαστείο «Μπεμπεκίδης»: Με τη σφραγίδα της ποιότητας και της παράδοσης
Ο κ. Αθανάσιος Μπεμπεκίδης ασχολείται με τους ξηρούς καρπούς από το 1962. Με καταγωγή απ’ το Όλβιο Ξάνθης καλλιεργεί μέχρι και τώρα στα χωράφια του ηλιόσπορα και κολοκυθόσπορα τα οποία στη συνέχεια αποξηραίνει στο εργαστήριό του στη Συδινή. Εκεί φτιάχνει και το σουτζούκ λουκούμ στο μεγάλο καζάνι με μούστο, ζάχαρη, νισεστέ, καρύδια…όλα ντόπια υλικά, από ξανθιώτες παραγωγούς, φτιαγμένα με  μυστικές παραδοσιακές συνταγές και πολύ μεράκι…Ο κ. Μπεμπεκίδης αρχικά πωλούσε ξηρούς καρπούς σε κατάστημα επί της Μπρωκούμη όμως πριν 10 χρόνια μπήκε και στο χώρο της Ζαχαροπλαστικής σ’ ένα νέο κατάστημα φτιαγμένο με πέτρα και ξύλο, υλικά που δένουν με τις παραδοσιακές γεύσεις που έχει στα ράφια και στις βιτρίνες.

Και παστέλια, και καραμέλες και μαντζουνάκια και λουκουμάκια…όλα του κόσμου τα καλά…
Παρασκευάζει στο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριό του στο πίσω μέρος του καταστήματος όλων των τύπων σοκολάτας (μαύρη και λευκή) με την οποία στη συνέχεια επικαλύπτει αποξηραμένα φρούτα που προμηθεύεται από ντόπιους παραγωγούς όπως  δαμάσκηνα , βερίκοκα και που αποξηραίνει στο εργαστήριό του. Παράλληλα την αναμειγνύει με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα όπως γκόντζι,  μπλούμπερυ και τη συσκευάζει με την ετικέτα «Μπεμπεκίδης».  Επίσης παρασκευάζει παστέλι με μέλι και όλους τους τύπους ξηρών καρπών που επίσης αποξηράνει στους φούρνους στο εργαστήριό του. Θα βρείτε χειροποίητο ελληνικό σνακ από σουσάμι ξηρούς καρπούς(κάσιους, φουντούκι, φυστίκι, ηλιόπορους, κ.λ.π.), ένα έδεσμα που παραπέμπει σε …αρχαίων γεύσεις και είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο ενώ απέσπασε 2 βραβεία ποιότητας από έγκριτα περιοδικά της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Στο Ζαχαροπλαστείο «Μπεμπεκίδης» θα βρείτε επίσης καραμέλες, γλειφιτζούρια, κυδωνόπαστα, αλλά και φρεσκοκαβουρντισμένο καφέ και ποπ – κορν…

«Είναι όλα χειροποίητα και με αγνά ντόπια υλικά και φτιασμένα με τον παραδοσιακό τρόπο»
«Επενδύουμε στην ποιότητα. Πιστεύω ότι όταν έχεις καλή ποιότητα και σέβεσαι τον πελάτη… μη φοβάσαι κρίση…Έχουμε τις ίδιες τιμές  6 – 7 χρόνια στα προϊόντα μας που είναι όλα χειροποίητα και με αγνά ντόπια υλικά και φτιασμένα με τον παραδοσιακό τρόπο. Προτιμήσαμε να δουλεύουμε με λιγότερο κέρδος και με την ίδια ποιότητα. Ο κόσμος της Ξάνθης μας προτιμά. Βλέπω και νέα παιδιά που έρχονται για να αγοράσουν παστέλια ή αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς. Αυτές οι αυθεντικές γεύσεις συγκινούν και τους μεγαλύτερους και τους νέους.  Ο τόπος μας έχει τα καλύτερα προϊόντα. Σ’ αυτό επενδύουμε…Έχουμε πελάτες από Θεσσαλονίκη , Σέρρες, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα», επισημαίνει o κ. Μπεμπεκίδης.

Μια νότα αισιοδοξίας στη «μαυρίλα» της κρίσης
Μια οικογενειακή επιχείρηση όπου όμως απασχολούνται 7 εργαζόμενοι και υπάρχει μάλιστα πρόθεση για πρόσληψη άλλων τριών ατόμων. Ένας επιχειρηματίας που εν μέσω κρίσης βρήκε τον τρόπο να κρατήσει αλλά και ν’ αναπτύξει την επιχείρησή του. Τα μυστικά του: Πολύ δουλειά, πολύ μεράκι, επένδυση στην ποιότητα και στην παράδοση, επαφή και σεβασμός στον πελάτη – καταναλωτή και σωστή πολιτική τιμών!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση του Σαββάτου: «Λαϊκή ιστορία του Κόσμου» του Κρις Χάρμαν

Αφού διαβάσετε αυτό το βιβλίο, θα δείτε την ιστορία με μια άλλη ματιά. Αποκαλυπτικό, εκπαι…