Με επιστολή στους βουλευτές Ξάνθης και Ροδόπης ζητά την παρέμβασή τους στο σχετικό πολυνομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης
Με ανοιχτή επιστολή προς τον περιφερειάρχη του ζητά να πάρει εάν συμφωνεί με τα σημεία του νομοσχεδίου που προβληματίζουν τις ΟΕΒΕ – ΑΜΘ
Επιστολή ΟΕΒΕ Ξάνθης προς τους βουλευτές Ξάνθης και Ροδόπης
«Κύριοι Βουλευτές,
Σε συνέχεια της επιστολής και των δύο υπομνημάτων που σας στείλαμε στις 23 Φεβρουαρίου 2012 (με θέμα «Θολό καθεστώς ΕοΖ: Επιφυλάξεις – Επισημάνσεις για τα άρθρα 25, 29 & 41 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης περί Βελτίωσης Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος – Νέου Εταιρικού Τύπου – κλπ»), απευθυνόμαστε εκ νέου για να σας ζητήσουμε να μας πληροφορήσετε:
1.εάν εξετάσατε στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, όπου το εν λόγω νομοσχέδιο συζητήθηκε ήδη σε δύο συνεδριάσεις στις 27 και 30 Μαρτίου, τα άρθρα 29 (παρ.6) & 41 που αφορούν στο νομικό πλαίσιο των Ελευθέρων Ζωνών και στη διακίνηση βιομηχανικών προϊόντων τρίτων χωρών,
2.εάν θέσατε υπόψιν των εισηγητών τούς προβληματισμούς μας, όπως τους εκφράσαμε αναλυτικά στα δύο υπομνήματα, και ποιες απαντήσεις έδωσαν αυτοί,
3.ποια είναι η δική σας τοποθέτηση σε σχέση με τις επισημάνσεις μας επί των άρθρων αυτών και συγκεκριμένα Α) επί του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 29, με το οποίο δίδεται η δυνατότητα σε βιομηχανικά προϊόντα τρίτων χωρών, αφού σημανθούν ως «επικίνδυνα», να μπορούν να εισέρχονται σε «άλλο τελωνειακό καθεστώς εκτός της θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία» και Β) επί του εδαφίου δ της παραγράφου 7 του άρθρου 41, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα τα προϊόντα που έχουν μπει στην Ελεύθερη τελωνειακή Ζώνη να εγκαταλείπονται ή να καταστρέφονται.
Γνωρίζετε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, διεργασίες για την εγκαθίδρυση ΕΟΖ στην Αν. Μακεδονία & Θράκη. Γνωρίζετε επίσης, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει, μεταξύ άλλων, και το νομικό κενό που υπάρχει στη χώρα μας για Ελεύθερες τελωνειακές Ζώνες με δραστηριότητες βιομηχανικές, εμπορικές και υπηρεσιών. Το πρώτο στάδιο των ΕΟΖ.
Γι’ αυτό και επαναλαμβάνουμε ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τις Ελεύθερες Ζώνες, δεν πρέπει να αφήνουν περιθώρια σε επιχειρηματικές δραστηριότητες επικίνδυνες για την υγεία, την ασφάλεια και το περιβάλλον στη χώρα μας.
Ζητούμε, δε, εκ νέου την παρέμβασή σας για την ικανοποίηση του αιτήματός μας να απαλειφθούν, ή να τροποποιηθούν οι επίμαχες διατάξεις με περιορισμούς τέτοιους που θα αποκλείουν κάθε πιθανότητα δικαίωσης των φόβων μας. Διαφορετικά, διαβεβαιώστε μας ότι υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, και ποιες είναι αυτές, που απαγορεύουν επικίνδυνες δραστηριότητες και προϊόντα σε Ελεύθερες τελωνειακές Ζώνες της χώρας μας.
Ανοιχτή επιστολή προς τον Περιφερειάρχη
«Κύριε Περιφερειάρχα,
Στις 27 Μαρτίου μας προσκαλέσατε στη δεύτερη σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής ΕΟΖ ΑΜΘ που ορίσατε να γίνει στις 28 Μαρτίου.
Στις 28 Μαρτίου ανακλήθηκε δίχως αιτιολόγηση η πρόσκληση, αναβάλλοντας σε άγνωστο χρόνο τη σύγκλιση της Επιτροπής.
Την ίδια ώρα, όπως γνωρίζετε πολύ καλά κι ελπίζουμε να μην οφείλεται σ’ αυτό η αναβολή, συζητείται στη Βουλή το «υπερνομοσχέδιο» του Υπουργείου Ανάπτυξης «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, κλπ», το οποίο ρυθμίζει -μεταξύ άλλων- το νομικό πλαίσιο των Ελευθέρων Ζωνών.
Για το θέμα, όπως επίσης γνωρίζετε, έχουμε προβεί σε αλληλογραφία ζητώντας με αλλεπάλληλες επιστολές από τις 16 Φεβρουαρίου, να ανοίξετε το διάλογο και να ασχοληθείτε, ουσιαστικά, με το καθοριστικό, για το μέλλον του τόπου, περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τις Ελεύθερες Ζώνες, τόσο στα περιφερειακά όργανα όσο και στη Συντονιστική Επιτροπή ΕΟΖ.
Παρά τις επισημάνσεις και τους προβληματισμούς μας για τα άρθρα 29 και 41, την πιο κρίσιμη στιγμή για το θέμα των ΕΟΖ, αναβλήθηκε μία σημαντική συνεδρίαση, στην οποία θα είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε για συζήτηση στους φορείς της ΑΜΘ τις επίμαχες διατάξεις και ενδεχομένως αποφασίζαμε να κάνουμε παρέμβαση στη Βουλή.
Εξαιτίας της αναβολής, η συζήτηση αυτή δεν θα γίνει.
Κύριε Περιφερειάρχα,
σας καλούμε πάρετε θέση: εάν συμφωνείτε με τα σημεία του νομοσχεδίου που προβληματίζουν εμάς, κυριότερα των οποίων είναι:
1.η υπερεξουσία του Υπουργού Οικονομικών να ιδρύει Ελεύθερες (τελωνειακές) Ζώνες μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών με μία του υπογραφή,
2.η δυνατότητα να έρχονται στις Ελεύθερες (τελωνειακές) Ζώνες ξένα προϊόντα παρά το γεγονός ότι θα έχουν προηγουμένως χαρακτηρισθεί ως «επικίνδυνα για την υγεία, την ασφάλεια, το περιβάλλον» και εκεί να μπορούν να εγκαταλείπονται ή να καταστρέφονται.
Παρακαλούμε θερμά, «διασκεδάστε» τους φόβους μας με σοβαρά επιχειρήματα ή διαφορετικά εξηγείστε τι νόημα έχει η ύπαρξη της Συντονιστικής Επιτροπής ΑΜΘ και η «διαβούλευση» περί ΕΟΖ».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxathopoulou@empros.gr
H OEBE Ξάνθης ζητά να ληφθούν υπ’ όψιν οι θέσεις της για τις ΕΟΖ
«Καλούμε όλους όσοι δεν έχουν κάνει την τροποποιητική την πρώτη φορά για να τα δηλώσουν, να προσέλθουν και να την κάνουν μέχρι αυτή την προθεσμία για να ενταχθούν στην ρύθμιση».
Σ. Τσιακίρογλου