Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εργαζόμενοι – άνεργοι σε… απόγνωση

Εργαζόμενοι – άνεργοι σε… απόγνωση

0
Ergatiko-empros

Βροχή καταγγελιών στο Εργατικό Κέντρο και στην Επιθεώρηση εργασίας από εργαζόμενους για περικοπή μισθών

Η κρίση αποτέλειωσε την οικοδομή και μαζί και τους οικοδόμους…90% ανεργία και τώρα θα χάσουν και την ασφάλειά τους

«Δραματική» χαρακτηρίζει την κατάσταση στο χώρο της εργασίας στο νομό μας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης. Όπως αναφέρει στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις αν και δεν έχουν διαπιστωμένα πρόβλημα βιωσιμότητας έχουν προβεί σε περικοπές μισθών …ξεθαρρεύοντας από το νέο μνημόνιο πριν ακόμη αρχίσει η εφαρμογή του. Η μείωση του εργατικού κόστους αποτελεί δέλεαρ για τους εργοδότες ιδιαίτερα απ’ την στιγμή που ενοχοποιήθηκε από την τρόικα ότι αποτελεί τον υπ’ 1 υπαίτιο του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία.

Έχουν «ξεσαλώσει» οι εργοδότες λόγω μνημονίου
Πολύ γνωστές επιχειρήσεις έχουν περικόψει μισθούς ή εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασία, μεταξύ τους και γνωστό πολυκατάστημα. Ενδεικτικό είναι  – σύμφωνα με τον κ. Μπεμπεκίδη – ότι η Επιθεώρηση εργασίας δέχεται «βροχή» καταγγελιών  από εργαζόμενους για μια σειρά «παραπτωμάτων» των εργοδοτών τους και παρά το γεγονός ότι τελεί σε υποστελέχωση προσπαθεί να παρέμβει προστατεύοντας τους εργαζόμενους: «Καθημερινά δεχόμαστε καταγγελίες από εργαζόμενους…άλλοι χάνουν τις δουλειές του, άλλους τους κόβουν τους μισθούς, άλλους τις ημέρες εργασίας, άλλους τους χρωστούν μηνών δεδουλευμένα. Πραγματικά η κατάσταση είναι δραματική στο χώρο της εργασίας στο νομό μας. Το μνημόνιο έχει κάνει τους εργοδότες να ξεσαλώσουν και έχει καταστήσει τους εργαζόμενους όμηρους μια κατάστασης που πρέπει ν επιλέξουν ή την ισχνά αμειβόμενη εργασία ή την ανεργία. Έχουμε πάει πολύ πίσω σ’ ότι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα…», επισημαίνει ο κ. Μπεμπεκίδης,.

Στο 90% η ανεργία στους οικοδόμους
Ο οικοδομικός κλάδος κυριολεκτικά έχει καταρρεύσει καθώς έχει χτυπηθεί ίσως περισσότερο απ’ όλους από την οικονομική κρίση. Είναι γεγονός ότι οικοδομικές άδειες δεν εκδίδονται , οικοδομές δεν κτίζονται και κατά συνέπια σιώπησαν τα γιαπιά…Πάνω από 90% οι οικοδόμοι του νομού είναι άνεργοι και οι περισσότεροι και σε πιο παραγωγικές ηλικίες παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης είτε εσωτερικής είτε εξωτερικής. Είναι γεγονός ότι ιδιαίτερα από την ορεινή περιοχή έχουν φύγει οι περισσότεροι….Την ίδια στιγμή αυτοί που έχουν μείνει αντιμετωπίζουν πρόβλημα ασφάλειας αφού εκπνέει και η παράταση των δύο μηνών που τους είχε δοθεί από τις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας. Όπως επισημαίνει ο κ. Μπεμπεκίδης αν δεν δοθεί νέα παράταση πολλοί άνεργοι οικοδόμοι θα μείνουν και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το Εργατικό Κέντρο έχει ενημερώσει με επιστολή τον υπουργό υγείας για το πρόβλημα των οικοδόμων,  όπως όμως μας έχει πληροφορήσει ο κ. Μπεμπεκίδης, ακόμη δεν υπάρχει κάποια απάντηση  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…