Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εκλογές στον τόπο τους επιθυμούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι

Εκλογές στον τόπο τους επιθυμούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι

0
dikastikoi_antiprosopoi-web

Κατέθεσαν αιτήσεις τη Μεγάλη Τρίτη. Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές οι διορισμοί

Ίσες περίπου οι αιτήσεις των δικηγόρων και τα εκλογικά τμήματα της Ξάνθης. Ελάχιστοι ζήτησαν εξαίρεση    

Στο ρυθμό των εκλογών μπήκαν και οι δικηγόροι της χώρας, αφού μπορεί τα δικαστήρια να παραμένουν κλειστά από 2 έως 9 Μαΐου, ωστόσο έχουν φόρτο εργασίας, καθότι εκτελούν χρέη δικαστικών αντιπροσώπων στα εκλογικά κέντρα κατά την εκλογική αναμέτρηση, διασφαλίζοντας τη νομιμότητα της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων.  
Μόνο Ξάνθη δήλωσαν οι δικηγόροι- 220 περίπου οι αιτήσεις
Οι δικηγόροι της Ξάνθης κλήθηκαν και κατέθεσαν αιτήσεις τη Μεγάλη Τρίτη. Συνήθως είχαν μεγαλύτερη προθεσμία, αλλά φέτος η μικρή προεκλογική περίοδος, αλλά και οι διακοπές του Πάσχα απαίτησαν συνοπτικές διαδικασίες. Παρόλα αυτά δε φάνηκε να δημιουργείται πρόβλημα.
Στην Ξάνθη από τους 241 δικηγόρους, οι περισσότεροι δήλωσαν συμμετοχή, πλην 40 περίπου που ζήτησαν εξαίρεση. Μαζί με τους αιτούντες είναι και οι 20-25 ασκούμενοι δικηγόροι που επίσης υπέβαλαν αίτηση, όπως δικαιούνται.
Με βάση τις εκτιμήσεις, οι δικηγόροι της Ξάνθης θα επανδρώσουν τα 234 εκλογικά τμήματα του νομού (τόσα ήταν στις εκλογές του 2009) και δε θα χρειαστεί «έξωθεν» βοήθεια. Άλλωστε, δικαστικοί αντιπρόσωποι ορίζονται και τα μέλη των συμβολαιογραφικών συλλόγων με βάση τις αιτήσεις τους. Ίδια και χωρίς κενά ήταν η εικόνα και στις προηγούμενες εκλογές, όταν ελάχιστοι ήταν οι δικηγόροι άλλων δικηγορικών συλλόγων που ήρθαν στην περιοχή μας για τις ανάγκες της εκλογική διαδικασίας.
Οι διορισμοί αναμένεται να ανακοινωθούν μία εβδομάδα πριν τις εκλογές από την Εισαγγελία Ξάνθη, όπου θα αποσταλούν τα σχετικά έγγραφα.  
Σημαντικά μειωμένη η εκλογική αποζημίωση
Αυτό που διαφέρει σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις βουλευτικών, αυτοδιοικητικών εκλογών είτε ευρωεκλογών είναι ότι ελάχιστοι ήταν αυτοί που δήλωσαν πρόθυμοι να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία εκτός των συνόρων του νομού της Ξάνθης. Οι επιλογές των δικηγόρων είναι δύο, είτε να δηλώσουν το νομό τους, είτε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας, χωρίς ενδιάμεση επιλογή.
Οι δικηγόροι της Ξάνθης, στην πλειονότητά τους, απέφυγαν να σταλούν σε άλλους νομούς, δεν ξεπέρασαν ούτε τους 10, σύμφωνα με πληροφορίες μας.
Αυτό βέβαια οφείλεται στην αξιοσημείωτη περικοπή της εκλογικής αποζημίωσης, η οποία ενδέχεται να μην καλύψει ούτε το κόστος μετακίνησης και διαμονής εάν πρόκειται για μακρινές αποστάσεις.
Αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το ακριβές ύψος της αποζημίωσης, φημολογείται ότι θα φτάσει τα 500 ευρώ περίπου μικτά (φορολογία 23%), όταν τα παλιότερα έφτανε τα 900-1.000 ευρώ.
Οι υπηρεσίες των δικαστικών αντιπροσώπων θα ζητηθούν για δύο ημέρες, ώστε να οργανωθεί και να περαιωθεί σωστά η διαδικασία.  

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…