Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Άρον – άρον απέσυραν την τροπολογία με την έκπτωση στα αυθαίρετα

Άρον – άρον απέσυραν την τροπολογία με την έκπτωση στα αυθαίρετα

0

Ο Σηφουνάκης κατέθεσε προσθήκη για όλους τους κατοίκους της Ξάνθης και Ροδόπης. Θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ

Διακόπηκε η συνεδρίαση. Αντίθετος με τις τροπολογίες δηλώνει ο Πεταλωτής. Αμέτοχος ο Ξυνίδης

«Φωτιά» πήραν την Τρίτη το βράδυ τα έδρανα της Βουλής κατά την ψήφιση κατ’ άρθρο του νέου Οικοδομικού Κανονισμού στον οποίο συμπεριλαμβάνονταν η τροπολογία – προσθήκη του κ. Χατζηοσμάν για την έκπτωση 80% των προστίμων στα αυθαίρετα μελών της μειονότητας. Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τη συγκεκριμένη τροπολογία που αντιβαίνει το σύνταγμα ο υφ. Κ. Ν. Σηφουνάκης προσπάθησε να τα «μπαλώσει» και επεχείρησε να περάσει προσθήκη σύμφωνα με την οποία στην ρύθμιση θα εντάσσονταν όλοι οι κάτοικοι Ξάνθης και Ροδόπης χριστιανοί και μουσουλμάνοι, λέγοντας χαρακτηριστικά μια φράση που έκανε αίσθηση: «Υπάρχουν και έλληνες στους νομούς Ξάνθης – Ροδόπης» για να τον διορθώσει άμεσα ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης λέγοντας: «…χριστιανοί»!

«Γυαλιά καρφιά» τα έκαναν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ

Ακολούθησε «θύελλα» αντιδράσεων από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ που πήγαν να σπάσουν τα έδρανα της βουλής με τις γροθιές τους: « Είστε ξεφτίλες, είστε ξεφτίλες! Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο τώρα!» ούρλιαζε στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη ο Αστέριος Ροντούλης. «Ντροπή, αίσχος, ξεφτίλα, πραξικόπημα! Τώρα σας έπιασε η ευαισθησία!» έλεγε σε εντονότατο ύφος ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.
Ματαίως ο προεδρεύων κ. Γρηγόρης Νιώτης προσπαθούσε να επιβάλει την τάξη αποκαλώντας την προσθήκη του κ. Σηφουνάκη «νομοτεχνική βελτίωση». Τελικά αναγκάστηκε να διακόψει. Η φασαρία συνεχίστηκε και στους διαδρόμους της Βουλής, με τους υπαλλήλους και τους δημοσιογράφους να παρακολουθούν το θέαμα, νομίζοντας πως οι βουλευτές του ΛΑΟΣ και ο Νίκος Σηφουνάκης σφάζονταν. Ο Α.Ροντούλης ζήτησε παρέμβαση του πρωθυπουργού ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος επιτέθηκε κατά του κ. Σηφουνάκη και να τον κατηγόρησε ότι πραξικοπηματικά παραβιάζεται το Σύνταγμα, καθώς απαγορεύεται οποιαδήποτε αλλαγή σε νομοσχέδιο κατά την ψήφιση του επί του συνόλου.  
Την απέσυραν άρον άρον…
Χρειάστηκε μισή ώρα μέχρι να ξεκινήσει και πάλι η συνεδρίαση, διάστημα στο οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ζήτησε από τον Υφυπουργό Νίκο Σηφουνάκη να αποσύρει την τροπολογία, καθώς με βάση το Σύνταγμα και τον κανονισμό του Κοινοβουλίου, δεν επιτρέπεται σε αυτή τη φάση επί της ουσίας αλλαγή και πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση επιθυμεί τη ρύθμιση μπορεί να την καταθέσει σε άλλο νομοσχέδιο.
Ο Αν. Υπουργός δήλωσε ότι λόγω της σύγχυσης που προκλήθηκε η διάταξη θα επανέλθει σε άλλο νομοσχέδιο.
Να σημειώσουμε ότι η έκπτωση για τους μουσουλμάνους κατοίκους της Θράκης αιτιολογήθηκε κατά την ψήφιση της τροπολογίας από το γεγονός ότι για πολλές δεκαετίες οι μειονοτικοί πληθυσμοί ήταν αποκλεισμένοι από την έκδοση οικοδομικών αδειών και ως εκ τούτου ήταν αναγκασμένοι να οικοδομήσουν αυθαίρετες κατασκευές. Η ένταξη των Χριστιανών της Θράκης, παρότι θα ευνοούσε ιδιαίτερα όλο τον πληθυσμό της Θράκης, δεν ήταν δυνατόν να αιτιολογηθεί από την αρχή της ισότητας, την οποία ενδεχομένως και να παραβίαζε σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.  
Αμέτοχος ο Ξυνίδης αντίθετος ο Πεταλωτής
Να συμπληρώσουμε ότι ο Σ. Ξυνίδης που ήταν παρών σ’ όλη τη διάρκεια της επεισοδιακής συζήτησης πέραν της διόρθωσης στον κ. Σηφουνάκη δεν έκανε καμιά άλλη παρέμβαση. Σε αντίθεση με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Πεταλωτή ο οποίος δήλωσε αντίθετος γενικά με τις τροπολογίες: «Έχω δηλώσει σε όλα τα επίπεδα, αλλά και το δηλώνω εκ νέου, ότι είμαι αντίθετος στην άσκηση πολιτικής με τροπολογίες, για τις συνέπειες των οποίων μάλιστα θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερη συζήτηση. Όπου εντοπίζονται αστοχίες θα υπάρχει βελτίωση των διατάξεων αυτών και άμεση επανόρθωση».  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…