Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Αριστερός προεκλογικός αέρας στην πλατεία

Αριστερός προεκλογικός αέρας στην πλατεία

0
oikologoi_plateia-empros

Οικολόγοι, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΚΚΕ (μ-λ)-ΜΛ ΚΚΕ ενημέρωναν το Σάββατο τους πολίτες για τις θέσεις τους

Όλοι αντιμνημονιακά, τονίζοντας το αδιέξοδο που έχει βρεθεί οι χώρα. Συζήτηση με τους υποψήφιους βουλευτές

Προεκλογική ήταν η ατμόσφαιρα το Σάββατο το πρωί στην κεντρική πλατεία με μέλη αριστερών οργανώσεων και υποψήφιους βουλευτές να μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια και να συνομιλούν με τους πολίτες για τις θέσεις τους και για τη σημερινή πολιτική κατάσταση.

Οικολόγοι Πράσινοι: Λύση εντός ΕΕ
Την πρώτη τους εμφάνιση στην Ξάνθη έκαναν οι Οικολόγοι Πράσινοι με τις 4 υποψήφιες του ψηφοδελτίου της Ξάνθης και με παρεμβάσεις οικολογίας. Αυτό που επιθυμούν να κάνουν σαφές είναι ότι είναι ενάντια στο Μνημόνιο, αλλά με λύση εντός Ευρώπης. Ο συντονιστής Ξάνθης Χρήστος Λιάρος εξήγησε ότι: «Είμαστε υπέρ της ΕΕ γιατί πολλά από αυτά που κερδίσαμε για το περιβάλλον, τη ζωή και τα δικαιώματά μας έχουν να κάνουν με υποχρεώσεις μας απέναντι στην ΕΕ. Και γι’ αυτό είμαστε υπέρ μιας πραγματικά ενωμένης Ευρώπης». Αναφορικά, με την πρόταση ενότητας της Αριστεράς, του Αλέξη Τσίπρα σημείωσε: «Δε μας αφήνει αδιάφορους η εμπλοκή μας στη διοίκηση και την εξουσία. Όπως όλα τα πράσινα κόμματα στην Ευρώπη, δε μένουμε ουδέτεροι και μόνο στην κριτική θέλουμε να συμμετέχουμε. Μετά τις εκλογές θα δούμε αυτή την προοπτική. Προεκλογικά είναι λίγο άκαιρο». Η υποψήφια των Οικολόγων πράσινων στην Ξάνθη, Δήμητρα Μουσουλέα, πρόσθεσε: «Μετά από μια τέτοια κατάσταση που έχει επικρατήσει πλέον στην Ελλάδα και με το συνεχή δικομματισμό που μας έφερε σ’ αυτό το αδιέξοδο δείχνουμε στον κόσμο ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, προτάσεις και πολιτική για να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο που θα βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο. Δεν είμαστε ενάντια στη ΕΕ, αν βγούμε θα έρθουν άλλα δεινά. Είμαστε υπέρ της ΕΕ αλλά κάτω από ένα άλλο συγκεκριμένο σκοπό, όχι αυτόν που μας επιβάλλουν οι ευρωπαίοι και το μεγάλο κεφάλαιο». Η ίδια συμπλήρωσε: «υπερασπιζόμαστε την κοινή γραμμή με τους ευρωπαίους οικολόγους πράσινους όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την οικολογία μέσα στη ζωή μας που θα φέρει μεγάλες αλλαγές».

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ενότητα της Αριστεράς στη δράση
Καμπάνια ενημέρωσης στην πλατεία έκαναν και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νέους ανθρώπους και ακτιβιστές. Ο Μηλιαζήμ Τζεμαλή, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης στις περιφερειακές εκλογές και υποψήφιος βουλευτής για τις επικείμενες εκλογές συνομιλώντας με το «Ε» υποστήριξε: «π στόχος των φετινών εκλογών είναι να μπορέσει να εκφραστεί όλος αυτός ο κόσμος που πάλεψε τα δύο προηγούμενα χρόνια και ήταν στους δρόμους. Να εκφραστεί και στην κάλπη, να πάρει κουράγιο για να συνεχίσει το επόμενο διάστημα που θα χρειαστούν ακόμη πιο σκληρές μάχες κι αυτό το βλέπουμε και μέσα από την προεκλογική πορεία και από τις διαθέσεις τους που δε μας τις κρύβουν πλέον. Θα χρειαστούν κι άλλα μέτρα από την εργατική τάξη, αυτό είναι σαφές». Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως σημειώνει ο ίδιος, τάσσεται υπέρ της διαγραφής του χρέους και προασπίζεται την άποψη ότι υπάρχει και άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση πέρα από το χρέος και τα μνημόνια. «Ο εργατικός έλεγχος, η εθνικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο είναι πράγματα που μπορούν να γίνουν πράξη από τους εργαζόμενους και ουσιαστικά μπορούν να ανατρέψουν και τα μνημόνια. Άλλωστε βλέπουμε ότι όχι μόνο δεν μπορούν να εφαρμοστούν, αλλά και αυτά που εφαρμόζονται δεν οδηγούν πουθενά», προσθέτει.
Τέλος, αναφορικά με την προοπτική ενότητας της Αριστεράς, ο Μηλιαζήμ Τζεμαλή τάσσεται υπέρ της ενότητας στη δράση με μάχες στους δρόμους και τους εργατικούς χώρους για να μην περάσουν τα μέτρα και για τα κρίσιμα κοινωνικά διακυβεύματα.

ΚΚΕ (μ-λ)- ΜΛ ΚΚΕ: Δύναμη για τους νέους αγώνες
Τραπεζάκι στην πλατεία έστησαν από το πρωί και τα μέλη της συνεργασίας ΚΚΕ (μ-λ)- ΜΛ ΚΚΕ. Η υποψήφια βουλευτής Μαρία Λάμπρου και ο επίσης υποψήφιος Κώστας Ασβεστόπουλος εξήγησαν στο «Ε» ότι: «αυτή η συνεργασία δεν έγινε με βάση τις εκλογές, απλώς μας πρόλαβαν οι εκλογές. Η πρότασή μας απευθυνόταν σε όσους συμφωνούσαν στο πλαίσιο που κατεβάσαμε. Ήταν για μία συνεργασία στο επίπεδο της αντίστασης, της οργάνωσης, της απάντησης σε όλη αυτή την επίθεση στην εργατική τάξη». Η Μαρία Λάμπρου πρόσθεσε επίσης: «κατεβαίνουμε στις εκλογές χωρίς καμία εκλογική αυταπάτη. Απλώς για να χρησιμοποιήσουμε όλο αυτό το κλίμα που δημιουργείται, στο να γίνει η άποψή μας όσο το δυνατόν σε ευρύτερο κόσμο γνωστή. Ξέρουμε ότι οι εκλογές δε θα αλλάξουν τα πράγματα. Εκτίμησή μας είναι ότι αυτό που θα βγει μετά τις εκλογές θα είναι χειρότερο από αυτό που έχουμε. Εμείς καλούμε τον κόσμο, μετά τις εκλογές στο επίπεδο των αγώνων, της διεκδίκησης, της οργάνωσης να ζητήσει τη ζωή του και τα δικαιώματά του».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…