Αύξηση των εκλογέων.

0
psifodeltia

Όποιος πρόλαβε- πρόλαβε για αίτηση ετεροδημότη. Δεκτές μόνο οι αιτήσεις έως 29/2

222 τα εκλογικά τμήματα. Μία κάλπη στην Ξάνθη για όλους τους ετεροδημότες. Μικρή μείωση σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2009
 
Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 οι πολίτες με δικαίωμα ψήφου στους εκλογικούς καταλόγους του νομού Ξάνθης θα είναι 2.431 περισσότεροι, σε σχέση με τις εκλογές του 2009. Ωστόσο, 12 λιγότερα θα είναι τα εκλογικά τμήματα, ενώ και οι ετεροδημότες από όλες τις περιφέρειες θα κληθούν να ψηφίζουν σε μία κάλπη που θα στηθεί για την περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

1.780 νέοι εκλογείς
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στις επικείμενες εκλογές είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους 114.093 άτομα, από τα οποία 55.444 είναι άνδρες και 58.649 γυναίκες. Από αυτούς οι 1.780 είναι οι νέοι εκλογείς (18 ετών) που ψηφίζουν για πρώτη φορά. Από αυτούς άνδρες είναι οι 882 και 898 οι γυναίκες.
Στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2009 οι εγγεγραμμένοι ήταν 111.622 (άνδρες: 54.143, γυναίκες: 57.479). Από αυτούς στις κάλπες προσήλθαν περίπου 76.000.

222 εκλογικά τμήματα στο νομό
Τα 234 εκλογικά τμήματα του νομού Ξάνθης, γίνονται 222 σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Αυτό προέκυψε με συρρίκνωση των τμημάτων, ώστε να υπάρχουν και οι λιγότερες δυνατές απαιτήσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλική υποστήριξη.
Σε κάθε εκλογικό τμήμα συμπεριλαμβάνονται περίπου 600-650 άτομα.

Ετεροδημότες μόνο όσοι πρόλαβαν
Με βάση την απόφαση του υπουργείου σε τόπο διαφορετικό από αυτόν που είναι εγγεγραμμένοι μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι υπέβαλαν αίτηση έως τις 29 Φεβρουαρίου. Το υπουργείο μάλιστα, πήρε απόφαση να μην ισχύσει καν η δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές με αίτηση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών έως και την τελευταία στιγμή, όπως συνέβαινε παλιότερα. Και αυτό, τη στιγμή που οι εκλογές δεν είχαν καν προκηρυχθεί έως την προθεσμία που ορίστηκε ως καταληκτική για την υποβολή αιτήσεων.
Στην Ξάνθη μία θα είναι η κάλπη για τους ετεροδημότες από όλες τις περιφέρειες, οι οποίοι δεν είναι περισσότεροι από 130.

«Πυρήνας» της διαδικασίας το γραφείο εκλογών
Σε εκλογικό «πυρετό» βρίσκονται τα γραφεία εκλογών που λειτουργούν ανά τη χώρα, με σκοπό να δρομολογήσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ημέρα των εκλογών. Όπως μας πληροφορούν από το γραφείο της Ξάνθης, οι περισσότεροι πολίτες που απευθύνονται σε αυτό ζητούν να μάθουν πού ψηφίζουν, ενώ όσοι πληροφορούνται ότι πλέον δεν μπορούν να κάνουν αίτηση ετεροδημότη, δεν εκφράζουν ιδιαίτερα παράπονα.
Σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, το γραφείο εκλογών αναμένει τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών έως και σήμερα, ωστόσο, όπως έχει φανεί, οι μικρότεροι συνδυασμοί συναντούν δυσκολίες λόγω του κόστους της εκτύπωσης του απαραίτητου αριθμού ψηφοδελτίων και γι’ αυτό αναμένεται η προθεσμία να επεκταθεί έως και τη Δευτέρα.
Το γραφείο εκλογών της Π.Ε. Ξάνθης στεγάζεται στο 2ο όροφο του Διοικητηρίου, γραφείο228. Το τηλέφωνο είναι 2541350152 και σε αυτό μπορούν οι πολίτες να απευθύνονται για να ενημερωθούν για το εκλογικό τους τμήμα. Τις ίδιες πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Μητσοτάκης ζει σε εικονική πραγματικότητα

Για τετραπλάσιο ρυθμό αύξησης του πληθωρισμού των τροφίμων στην Ελλάδα συγκριτικά με την Ε…