Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Η ανακεφαλαιοποίηση & η ρευστότητα

Η ανακεφαλαιοποίηση & η ρευστότητα

0
refstotita-empros

Μπαίνουμε πλέον σταθερά στην φάση της ανακεφαλαιοποίησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οι τράπεζες ετοιμάζονται να υποδεχθούν το πολυπόθητο ρευστό προκειμένου να ανταποκριθούν στα αλλεπάλληλα  αιτήματα για δανειοδοτήσεις, που σχεδόν έχουν παγώσει και με δυσκολία προσφέρονται κατ΄εξαίρεση σε κάποιους καταναλωτές.
Πράγματι, λοιπόν,  την Μ. Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου γίνονται προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε η χώρα να αποδεχτεί  τα 25 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Μεταξύ άλλων προτάθηκε η αύξηση του κεφαλαίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατ’ εφαρμογή της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης για τη Χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και του Μηχανισμού Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και  η δυνατότητα χορήγησης εγγυήσεων με αποδέκτες και τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, λέει, στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Παρ’ όλες όμως τις προσπάθειες  του υπουργού Οικονομικών, τα ασυμμάζευτα δεν μαζεύονται, και σε τελική ανάλυση ο μόνος κερδισμένος από όλη την ιστορία είναι οι τράπεζες που θα χρηματοδοτηθούν χωρίς να χρηματοδοτούν. Μια γνωστή εδώ και χρόνια κατάσταση που συνοδεύεται από την διάλυση των αγορών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, από την άλλη, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012, ανήλθε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, σε 12.808 εκατ. ευρώ (μειωμένα έναντι του στόχου 12.975 εκατ. ευρώ κατά 167 εκατ. ευρώ). Το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 11.437 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 166 εκατ. έναντι του στόχου (11.603 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.
H ως άνω υστέρηση, λέει το Υπουργείο, οφείλεται στη μείωση των εσόδων του Ε.Φ.Κ. ενεργειακών προϊόντων, κυρίως λόγω μεγαλύτερης της αναμενόμενης μείωσης στην κατανάλωση πετρελαιοειδών προϊόντων, και κυρίως της βενζίνης, και στη μείωση των εσόδων από το Φ.Π.Α. εξαιτίας του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης. Αλήθεια, πόσο ετεροχρονισμένη είναι η διαπίστωση περί μείωσης της εγχώριας ζήτησης; Και για ποια βενζίνη,αναρωτιέμαι, μιλούν; Εδώ η εκτόξευση της τιμής της είναι εντυπωσιακή και εξίσου ανάλογη είναι και η μείωση της κατανάλωσης της από τους τρομαγμένους πελάτες. Μιλάμε για τεράστιες απώλειες στην κατανάλωση του προϊόντος, μιας και επιδιώκεται άμεσα η εξοικονόμηση πόρων στοιχειώδους διαβίωσης και εν ολίγοις η ελάχιστη επιβίωση. Δεν υπάρχει υστέρηση, λοιπόν, παρά μονάχα απόκλιση από τους αρχικούς στόχους του Υπουργείου, σε αντιδιαστολή με την πλήρη στέρηση στα νοικοκυριά.
Η ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αφορά τους σχεδιασμούς της τρόικα για τονωτικές ενέσεις ρευστότητας στις τράπεζες, για ιδία οφέλη και χωρίς τις θεαματικές αλλαγές στην οικονομική κατάσταση του κόσμου. Πολύ απλά ενισχύεται για άλλη μια φορά και ισχυροποιείται το τραπεζικό σύστημα με την ανακύκλωση του χρήματος μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Και πως θα το ονομάσουν άραγε αυτό; Ανάπτυξη; Πως θα βαφτίσουν αυτή την διάθεση χρημάτων στον τραπεζικό κορβανά; Μήπως έξοδο από την κρίση; Τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που μετρούν τις μικρές, καθώς λένε, αποκλίσεις από τους αρχικούς στόχους, πολύ απλά ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου λίγο πριν από την διεξαγωγή των εκλογών. Τα πραγματικά στοιχεία είναι καταχωνιασμένα στις μελέτες και έρευνες των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, παράλληλα με την εξακολουθητική παρλάτα περί μείωσης του ελλείμματος και επιστροφή στις αγορές, αυτήν φορά μας λένε το 2014.
Είναι αρκούντως υποκριτικό  λίγο πριν από την εκλογική αναμέτρηση να παρουσιάζουν την εικόνα μιας χώρας υπό οικονομική αναθέρμανση, που δεν ξέρω από που την αντλούν και πόσο την υπολογίζουν και την κοστολογούν. Η ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σχετίζεται πολύ απλά με τους στόχους μετά την δανειοδότηση, που σε καμία περίπτωση όμως δεν αφορούν τους πολίτες που θα δουν τον μύθο της ρευστότητας να πλανάται  για μια ακόμη φορά πάνω από τα κεφάλια τους. Γιατί πολύ απλά, όποιοι σχεδιασμοί και να γίνουν, όσα και μέτρα και να παρθούν, ο οικονομικός εγκλωβισμός είναι πανταχού παρών και οι  πολίτες το καταλαβαίνουν αυτό πολύ απλά. Άσχετα λοιπόν τι πρεσβεύουν οι κήρυκες της παλινόρθωσης, αυτό που αποκαλείται «ανάπτυξη» είναι ακόμη πολύ μακριά. Μια ανάπτυξη που κρύβεται πίσω από δηλώσεις περί ανακεφαλαιοποίησης και αναχρηματοδότησης  των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Που το μόνο που δεν θα κάνουν για μια ακόμη φορά είναι να ρίξουν χρήμα στην αγορά.  

Φίλιππος Ζάχαρης
(phil.zaharis@gmail.com)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Φίλιππος Ζάχαρης
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περί Μονταζιέρας

Γράφει ο Στέργιος Γιαλάογλου, δικηγόρος Μετά το Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο περί ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑΣ …