Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Στις 14 Μαΐου θα ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Στις 14 Μαΐου θα ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

0
olimpiaki_floga-empros

Στη Λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012» συμπεριλήφθηκε η πόλη μας

Έξι Ξανθιώτες αθλητές θα μεταφέρουν τη δάδα κατά τη διαδρομή της    

Τη διαδρομή της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Λονδίνο 2012» ανακοίνωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και όπως έγινε γνωστό, ανάμεσα στις πόλεις της Ελλάδος από τις οποίες θα περάσει η Φλόγα θα είναι και η Ξάνθη!
Η πόλη μας συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι στο Λονδίνο κι έτσι η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας, πριν αυτή περάσει στα χέρια των διοργανωτών θα περάσει και από την Ξάνθη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας 2012, η Δάδα με την Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει από την Ξάνθη τη Δευτέρα 14 Μαΐου (δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ώρα) και θα συνδυαστεί με τελετή στην Κ. Πλατεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», στην τελετή θα παρευρεθούν εκτός από τις τοπικές αρχές, ο πρόξενος της Μ. Βρετανίας αλλά και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.  
Έξι Ξανθιώτες αθλητές στη Λαμπαδηδρομία  
Η Τελετή Αφής της Φλόγας θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία στις 10 Μαΐου και η Ιερή Φλόγα θα παραδοθεί στην βρετανική αντιπροσωπεία, στις 17 Μαΐου, στις 19:00, στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Η Φλόγα θα διανύσει περίπου 3.000 χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους, περνώντας από 43 πόλεις, στα χέρια περίπου 500 Λαμπαδηδρόμων.
Βέβαια για να γίνει αυτό, εκτός από τους δρομείς θα χρειαστεί και η συνδρομή των… μηχανών και συγκεκριμένα ενός αυτοκινήτου τύπου BMW X5 στο οποίο έχει γίνει μετατροπή και έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να μεταφέρει τη Φλόγα στις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των διαφόρων πόλεων.
Στην πορεία της Φλόγας και κατά το πέρασμα της από την πόλη μας, επιλέχθηκαν έξι Ξανθιώτες αθλητές που θα εκπροσωπήσουν διάφορα αθλήματα και θα μεταφέρουν τη δάδα.
Οι πέντε αθλητές και η μία αθλήτρια που θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή Φλόγα κατά το πέρασμα της από την Ξάνθη θα είναι οι:
1. Γρηγόρης Αναστασιάδης (Ελληνορωμαϊκή Πάλη).
2. Λεωνίδας Ηλιάδης (Τζούντο).
3. Πηνελόπη Δάγκα (Στίβος).
4. Ανδρέας Χρηστίδης (Ταέ Κβον Ντο).
5. Θανάσης Πανδρακλάκης (μπάσκετ – ομαδικά αθλήματα).
6. Παναγιώτης Κουμουλίδης (ποδόσφαιρο – ομαδικά αθλήματα).  
Η διαδρομή της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους:  
Αναλυτικά η διαδρομή της Λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους έχει ως εξής:
1η ημέρα (10/05/2012: Αρχαία Ολυμπία (Αφή Ολυμπιακής Φλόγας) – Πύργος – Αμαλιάδα – Αρχαία Ήλιδα – Κόροιβος – Γαστούνη – Λεχαινά – Κόρινθος – Πειραιάς – Μετάβαση ακτοπλοϊκώς στα Χανιά Κρήτης.
2η ημέρα (11/05/2012): Κίσσαμος – Χανιά – Ρέθυμνο – Κνωσσός – Αγ. Νικόλαος – Μάλια – Χερσόνησος – Ηράκλειο – Μετάβαση ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά.
3η ημέρα (12/05/2012): Πειραιάς – Πάτρα – Ρίο – Αμφιλοχία – Βόνιτσα – Πρέβεζα – Πάργα – Ηγουμενίτσα – Ιωάννινα.
4η ημέρα (13/05/2012): Ιωάννινα – Κοζάνη – Βέροια – Θεσσαλονίκη – Καβάλα.
5η ημέρα (14/05/2012): Καβάλα – Κομοτηνή – Κήποι (συνοριακό φυλάκιο) – Φέρες – Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη – Δράμα.
6η ημέρα (15/05/2012): Δράμα – Αλιστράτη – Σέρρες – Κατερίνη – Λάρισα – Βόλος – Λαμία.
7η ημέρα (16/05/2012): Λαμία – Χαλκίδα – Περιστέρι – Πειραιάς – Αθήνα – Ακρόπολη.
8η ημέρα (17/05/2012): Ακρόπολη – Μουσείο Ακροπόλεως – Κέντρο Αθήνας – Ζάππειο – Παναθηναϊκό Στάδιο (Παράδοση Ολυμπιακής Φλόγας).
Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία με αριθμούς:
Αφή: 10 Μαΐου, ώρα 14:00
Παράδοση: 17 Μαΐου, ώρα 19:00
Απόσταση: 3.000 χλμ. και 350 ναυτικά μίλια
Λαμπαδηδρόμοι: 500
Πόλεις: 43
Διανυκτερεύσεις: 7 (2 εν πλω, Ιωάννινα, Καβάλα, Δράμα, Λαμία, Ακρόπολη).  
Υγραέριο θα καίει η δάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες  
Η δάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο καιρό, θα ανάβει με υγραέριο LPG.
Οκτώ χιλιάδες δρομείς θα κρατήσουν την δάδα των ολυμπιακών αγώνων σε ένα ταξίδι 70 ημερών γύρω από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.
Μετά από το ταξίδι της σε ολόκληρη την Αγγλία η Oλυμπιακή φλόγα θα φτάσει στο Ολυμπιακό Στάδιο στο Λονδίνο για την επίσημη τελετή έναρξης των Αγώνων.
Η ολυμπιακή δάδα είναι αλουμινένια με χρυσό χρώμα, διακοσμημένη με το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012, και σχεδιάστηκε από τους Edward Barber και Jay Osgerby.
Ζυγίζει 800γρ. και έχει τρεις πλευρές που αντιπροσωπεύουν τους τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο το 1908, 1948 και 2012.
Το σχέδιο της περιλαμβάνει 8.000 κύκλους ,που αντιπροσωπεύουν τους 8.000 λαμπαδηδρόμους – 110 άνθρωποι κάθε μέρα περίπου – οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία.
Η διαδρομή της λαμπαδηδρομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αρχίσει στο Land’s End τον προσεχή Μάιο. Το τελικό σκέλος της λαμπαδηδρομίας συνήθως αναλαμβάνεται από έναν μεγάλο και διάσημο αθλητή και είναι πιθανό να εκτελεσθεί από τον πέντε φορές χρυσό Ολυμπιακό νικητή, τον κωπηλάτη Sir Steve Redgrave.
Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας για καθαρότερο περιβάλλον, η Ολυμπιακή φλόγα θα καίει υγραέριο LPG, το ίδιο που χρησιμοποιείται και στην υγραεριοκίνηση των αυτοκινήτων.
Η δάδα είναι κατασκευασμένη από ειδικό κράμα αλουμινίου που αναπτύχθηκε για την αεροναυπηγική και την αυτοκινητοβιομηχανία. Το κράμα είναι ελαφρύ αλλά ισχυρό, με εξαιρετική αντοχή στη θερμότητα.
Οι 8.000 κύκλοι – οπές στο διάτρητο σχέδιο της δάδας, έχουν καταφέρει να κρατήσουν το βάρος της στα 800 γραμμάρια χωρίς να μειώσουν την αντοχή της.
Τέλος, σύμφωνα με τους σχεδιαστές, το χρυσό χρώμα είναι επιλεγμένο γιατί ασπάζεται τις ιδιότητες της Ολυμπιακής Φλόγας- τη φωτεινότητα και τη ζεστασιά του φωτός που λάμπει.
Εμείς πλέον, περιμένοντας την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στην πόλη μας, το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι να πάνε όλα καλά και, να γίνουν πραγματικότητα οι ιδέες και τα ιδανικά που συνδυάζονταν από την αρχαιότητα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως η ειρήνη, η συνεργασία και η φιλία ανάμεσα στους λαούς.    

 
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Ξάνθη υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα τη Δευτέρα

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, ο Δήμος Ξάνθης θα υποδεχθεί με λα…