Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σαρώνει η εφεδρεία το ΙΓΜΕ Ξάνθης

Σαρώνει η εφεδρεία το ΙΓΜΕ Ξάνθης

0
IGME_03_2012-empros

Μένει να …λειτουργήσει με 8 υπαλλήλους. Με 1 υπάλληλο το Χημείο

Τελεί υπό κατάληψη από το συνδικαλιστικό του όργανο που αντιδρά στις αλλαγές. «Δεν μας συγχωνεύουν μας καταργούν», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι

Υπό κατάληψη τελεί το ΙΓΜΕ Ξάνθης από το συνδικαλιστικό του όργανο σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αντίδρασης για την απόφαση συρρίκνωσης του Οργανισμού και απορρόφησής του από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφορείας (ΕΕΚΠΑ) του ΥΠΕΚΑ που πλέον μετονομάζεται σε Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης Αειφορίας (ΕΚΒΑ), γεγονός που επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις αφού προβλέπει μεγάλη  συρρίκνωση του προσωπικού της κατηγορίας ΠΕ και ΔΕ.
Συγκερκιμένα με υπουργική Απόφαση του υπ. ΠΕΚΑ κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου η οποία έχει αναδρομική ισχύ από τις 20 Μαρτίου αποχωρούν με εφεδρεία 180 υπάλληλοι και από 320 συνολικά σε πανελλαδική κλίμακα απομένουν 140 ενώ οι συνταξιοδοτούμενοι είναι 10 με 11 υπάλληλοι. 

Με 8 υπαλλήλους μένει το ΙΓΜΕ Ξάνθης
Επιχείρηση «σκούπα» εφεδρείας και στο ΙΓΜΕ Ξάνθης αφού από 30 συνολικά υπαλλήλους παίρνουν χαρτί εφεδρείας στις 6 Απριλίου 20 και 2 εκ των οποίων ο διευθυντής κ. Επιτρόπου φεύγουν με συνταξιοδότηση και μένουν 8 με τους 4 α’ αυτούς που είναι της κατηγορίας ΠΕ και ΔΕ να παραμένουν επειδή ανήκουν στις ειδικές κοινωνικές ομάδες όπου συντρέχουν κριτήρια ειδικής μοριοδότησης (πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, κ.λ.π) και προστατεύονται από το νόμο Κουτρουμάνη.
Σημειώνεται ότι η υπουργική απόφαση προβλέπει συγχώνευση με το ΕΚΠΑ εκτός των κατηγοριών ΠΕ και ΔΕ που είναι το σύνολο των υπαλλήλων και για αυτό το λόγο τίθενται σε εφεδρεία.

Με 1 υπάλληλο θα …λειτουργεί το Χημείο
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Χημείο Ξάνθης θα λειτουργεί με 1 υπάλληλο ενώ έχει δυναμικότητα 20 εργαζομένων!
Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ μιλούν για ουσιαστική διάλυση του Οργανισμού σημειώνοντας ότι είναι κατ’ επίφαση συγχώνευση αφού το ΕΚΠΑ λειτουργεί με 2 υπαλλήλους και 8 αποσπασμένους και έχει 10μελές Διοικητικό συμβούλιο.
Ο Γραμματέας της Τοπικής Επιτροπής του συνδικάτου και αν. διευθυντής κ. Εξίογλου μιλώντας στο «Ε» σημείωσε ότι υπήρξε μια σταθερή και σταδιακή απαξίωση του ΙΓΜΕ τα τελευταία χρόνια όμως η χαριστική βολή δόθηκε από το  α’ μνημόνιο και του μεσοπρόθεσμο που επιβάλλει συγχώνευση οργανισμών: «Ζητάμε να σταματήσει αυτό το σχέδιο της εφεδρείας που ουσιαστικά διαλύει τον ΙΓΜΕ και να γίνει οργανόγραμμα. Το ΙΓΜΕ έχει προσφέρει μεγάλο έργο στα 50 χρόνια λειτουργίας του. Έχει διεξάγει έρευνες, έχει εκπονήσει μελέτες, έχει υλοποιήσει προγράμματα. Και τώρα έχει εγκεκριμένα προγράμματα από το ΕΣΠΑ. Πώς θα τα υλοποιήσει με 8 υπαλλήλους; Άρχισε όμως σταδιακά να απαξιώνεται σαν φορέας αφού δεν ανανεώνονταν με προσωπικό. Προφανώς το σχέδιο είναι να δοθούν όλα σε ιδιώτες.  
Είναι λανθασμένη απόφαση το σχέδιο της εφεδρείας γιατί αποδυναμώνεται πλήρως και με τόσο προσωπικό δεν μπορεί να λειτουργήσει», τονίζει ο κ. Εξίογλου.
Πανελλαδικά γίνονται κινητοποιήσεις από το συνδικαλιστικό όργανο του ΙΓΜΕ ενώ σε τοπικό επίπεδο η Τοπική Επιτροπή επισκέφτηκε χθες το δήμαρχο Ξάνθης και πρόκειται να επισκεφτούν και τον περιφερειάρχη προκειμένου να τους ενημερώσουν και να τους ζητήσουν να τους στηρίξουν στον αγώνα τους.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…