Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι Μηχανικοί ζητούν …επειγόντως Ανάπτυξη

Οι Μηχανικοί ζητούν …επειγόντως Ανάπτυξη

0
TEE_1-empros

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των μηχανικών του ΤΕΕ Θράκης στην Ξάνθη

Μαζική φυγή των μηχανικών από τη χώρα λόγω της ύφεσης και της ανεργίας

Με κεντρικό σύνθημα «Ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς μηχανικούς» οι Μηχανικοί του ΤΕΕ Θράκης, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Φεβρουαρίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στα Γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ (Βενιζέλου 84) στην Ξάνθη. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ, σε συνεργασία με το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης και εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για το διάστημα από 17 έως και 29 Φεβρουαρίου 2012, που αποφάσισε το ΤΕΕ σε συνεργασία με όλους τους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς των Μηχανικών προκειμένου να αντιδράσει στα μέτρα της κυβέρνησης που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ _ Θράκης κ. Παπαθανασίου: «έχουν οδηγήσει σε εξαθλίωση και εξόντωση των ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών».

Ανάπτυξη ΤΩΡΑ!
Επιπρόσθετα οι μηχανικοί ζητούν άμεση επανεκκίνηση του τροχού της ανάπτυξης μέσα από μια σειρά εξορθολογικών μέτρων που πρέπει να λάβει η πολιτεία συνδέοντας άρρηκτα την αναπτυξιακή πορεία με την επαγγελματική τους επιβίωση καθώς όπως σημειώνει ο κ. Παπαθανασίου: « Οι μηχανικοί είναι αυτοί που στηρίζουν την ανάπτυξη και η επιβίωσή τους η οικονομική είναι μέσα από την πορεία της ανάπτυξης». Παράλληλα εκφράζει φόβους ότι η χώρα απογυμνώνεται από το επιστημονικό δυναμικό της καθώς «υπάρχει μαζική φυγή των μηχανικών στο εξωτερικό» , λόγω της απόλυτης ύφεσης στον κατασκευαστικό τομέα και αν δεν μπει άμεσα η χώρα σε πορεία ανάπτυξης κινδυνεύει να μην έχει αυτούς που θα τη στηρίξει.
Παπαθανασίου: «Τα μέτρα που παίρνει επί δύο χρόνια η κυβέρνηση έχουν οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση και εξόντωση των ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών. Μέσα στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης μια σειρά νόμων ασφαλιστικών και ρυθμιστικών πράξεων οι οποίες αφορούν τους μηχανικούς οδήγησαν στην εξαφάνιση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και στην ισοπέδωση του επαγγελματικού αντικειμένου των μηχανικών. Περισσότερο απ’ όλους τους επιστημονικούς χώρους σήμερα είναι οι μηχανικοί οι οποίοι οδηγούνται σε μαζική φυγή από τη χώρα μας και να σκεφτεί κανείς ότι όλοι αυτοί σπουδάζουν με τα λεφτά του έλληνα φορολογούμενου πολίτη. Οι μηχανικοί είναι αυτοί που στηρίζουν την ανάπτυξη και η επιβίωσή τους η οικονομική είναι μέσα από την πορεία της ανάπτυξης.
Όλοι οι πολιτικοί φορείς της χώρας ομολογούν ότι πρέπει να γίνει επανεκκίνηση της ανάπτυξης για να ξεφύγουμε απ’ τα αδιέξοδα της ύφεσης και της ανεργίας και αυτή τη στιγμή οι μηχανικοί εγκαταλείπουμε τη χώρα που θα μείνει χωρίς ανθρώπους να εργαστούν».

Μαζική φυγή των μηχανικών από τη χώρα
Επίσης ο κ. Παπαθανασίου επισημαίνει τον κίνδυνο η χώρα να μείνει χωρίς τον κατασκευαστικό της ιστό, χωρίς μελετητικές κατασκευαστικές εταιρείες που θα γίνουν βορά σε μεγάλες  επιχειρήσεις ευρωπαϊκές ή αμερικάνικες που θα εισβάλουν στην χώρα.
Τέλος τονίζει ότι είναι καθαρά προσχηματικό η ένταξή του επαγγέλματος του μηχανικού προκειμένου να δοθεί δείγμα γραφής στην τρόικα ότι ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και ότι το επάγγελμα του μηχανικού δεν υπήρξε ποτέ κλειστό όπως άλλων κλάδων: «. Υπάρχουν επιστημονικοί χώροι που η ελάχιστη αμοιβή είναι διασφαλισμένη από το κράτος. Η αμοιβή άλλων επιστημονικών χώρων ορίζεται με πλαφόν πάνω στην τιμή πώλησης ή πάνω στην αντικειμενική αξία. Επομένως η ύπαρξη κατώτατης αμοιβής στους μηχανικούς δεν αποτελεί περιορισμό στο επάγγελμα . Αντίθετα κανένας περιορισμός δεν υπάρχει στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού πέρα από τη γνώση που αποκτά από τις σπουδές τους στις πολυτεχνικές σχολές της χώρας».

Πλέσιας: «Πολιτεία και μηχανικοί χέρι χέρι να βγάλουμε τη χώρα  από την κρίση»
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γραμματέα του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρη Πλέσια: ««Η σημερινή κινητοποίηση έχει στόχο να δώσει το μήνυμα ότι οι μηχανικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την ανάπτυξη. Λέμε ότι η έξοδος της χώρας από την κρίση απαιτεί δομές ανάπτυξης και ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς μηχανικούς και δεύτερο δηλώνουμε μ’ αυτό το τρόπο οι σημαντικές αδικίες που έχουν επέλθει δεν βοηθούν καθόλου στο να ενεργοποιηθεί το δυναμικό των μηχανικών για την ανάπτυξη. Έχουμε σημαντικά ζητήματα με το ασφαλιστικό, με εργασιακά,  που σημαίνει ότι δεν έχουμε δυνατότητες απορρόφησης από το ΕΣΠΑ,  με την μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.  Είναι μέτρα αντιαναπτυξιακά τα οποία δεν θίγουν μόνο τους μηχανικούς, θίγουν και την ίδια τη χώρα. Οι μηχανικοί να βρεθούν μπροστά και η πολιτεία με τα μέτρα που θα πάρει χέρι χέρι να βγάλουμε τη χώρα  από την κρίση και τα αδιέξοδά της».
Οι μηχανικοί έκαναν πορεία από τα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ έως την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης ανάρτησαν το πανό στα σκαλιά του κτιρίου και στη συνέχεια επέδωσαν υπόμνημα στον αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Καραλίδη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η ψυχραιμία, το «κλειδί» στις συναντήσεις με τα φίδια

Δασάρχης Ξάνθης, Π. Μουχταρίδης: «Να μην κάνουμε απότομες κινήσεις και το τρομάξουμε. Το τ…