Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ο δρόμος άνοιξε για επισκέψεις από Τουρκία

Ο δρόμος άνοιξε για επισκέψεις από Τουρκία

0
prasino_monopati-empros

Με εγκύκλιο του ΥΠΕΞ προωθείται η θεώρηση visa σε πολίτες τρίτων χωρών για την ενίσχυση του τουρισμού

Βίζα πολλαπλών εισόδων διάρκειας έως 5 χρόνια θα χορηγείται με βάση οικονομικά κριτήρια σε Τούρκους που επισκέπτονται την Ελλάδα. Για ένα μεγάλο βήμα, μιλά ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θράκης

Μετά από πολύμηνες εκκλήσεις επαγγελματικών και τουριστικών φορέων έγινε τελικά το πρώτο μεγάλο βήμα για να «ξεσκαλώσει» η υπόθεση της χορήγησης visa, σε κατοίκους τρίτων χωρών που επιθυμούν να επισκεφτούν τη χώρα μας. Το πρόβλημα εντοπιζόταν στο νομικό καθεστώς των χωρών- μελών της ζώνης Σένγκεν, το οποίο τελικά βρέθηκε τρόπος να ξεπεραστεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα. Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή της Θράκης που αναμένει να εκδηλωθεί τουριστικό ενδιαφέρον από την Τουρκία και να τονωθεί έτσι η τοπική οικονομία. Όπως αποφασίστηκε, θα χορηγείται βίζα πολλαπλών εισόδων διάρκειας 6 μηνών έως 5 χρόνων, η οποία θα βασίζεται σε, κατά βάση οικονομικά, κριτήρια που θα ορίσει το υπουργείο Εξωτερικών.

Συνάντηση ηγεσίας ΥΠΕΞ με ξενοδόχους
Ο Σταύρος Δήμας μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη είχαν συνάντηση στις 13 Μαρτίου με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδας και εκπροσώπους των ξενοδοχειακών φορέων Βορείου Ελλάδας.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και η πολιτική θεωρήσεων, που μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας.
Οι εκπρόσωποι των ξενοδοχειακών οργανώσεων ενημερώθηκαν για τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου να επιταχυνθεί ο χρόνος διεκπεραίωσης αιτήσεων για θεώρηση, καθώς και για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των χορηγούμενων θεωρήσεων σε χώρες που αποτελούν αναδυόμενες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό.

Σύσταση ΥΠΕΞ για προώθηση και διευκόλυνση θεώρησης βίζας
Μόλις μία εβδομάδα αργότερά, ο ΥΠΕΞ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, προχώρησε σε αποστολή εγκυκλίου προς όλες τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές Αρχές στο εξωτερικό, ζητώντας τη μέγιστη δυνατή διευκόλυνση προς υπηκόους τρίτων χωρών, που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας, μέσω της παροχής ταχύτατων, αποτελεσματικών και φιλικών διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων. Στην εγκύκλιο γίνεται μνεία ότι όλα τα στοιχεία που διέπουν το νέο καθεστώς εντάσσονται πλήρως στις προβλέψεις του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα θεωρήσεων (κανόνες Σένγκεν), διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, τις εθνικές προτεραιότητες της Ελλάδος στον τομέα του τουρισμού.
Θεώρηση βίζα σε δύο 24ωρα
Στη σχετική εγκύκλιο γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων, διάρκειας από έξι μήνες έως πέντε έτη, σε αιτούντες οι οποίοι είναι καλής πίστεως και ταξιδεύουν συχνά στη χώρα μας, στην ταχύτατη ολοκλήρωση της εξέτασης αιτημάτων για τη χορήγηση θεωρήσεων, που δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 48 ώρες από τη λήψη της σχετικής αίτησης (πλην των περιπτώσεων εκείνων που υπόκεινται σε καθεστώς προηγούμενης κοινοτικής διαβούλευσης), καθώς και η κατάλληλη αξιοποίηση των δυνατοτήτων συνεργασίας με εξωτερικούς παρόχους.
Η αξιολόγηση των αιτούντων θα γίνεται με βάση κριτήρια που θα ορίσει το ΥΠΕΞ, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι σκοποί της επίσκεψης θα είναι τουριστικοί. Σημαντικό είναι επίσης ότι η βίζα που χορηγείται θα είναι πολλαπλών εισόδων, πράγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Θράκη αφού θα σημαίνει ότι, χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό κάποιος θα μπορεί να επισκέπτεται τις πλησίον των συνόρων περιοχές για σαββατοκύριακα ή και ημερησίως, όπως αντιστοίχως κάνουν και οι κάτοικοι της Θράκης, εξορμώντας σε γειτονικές περιοχές της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Η τιμή αναμένεται να οριστεί περίπου στα 65 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η βίζα θα λαμβάνεται μετά από αξιολόγηση της φορολογικής δήλωσης, ενώ ενδέχεται να μπαίνουν και 2 εγγυητές, οι οποίοι θα είναι τουριστικά γραφεία, ώστε να αναλάβουν και αυτοί την ευθύνη.
Ακόμη, έχει ληφθεί πρόνοια ώστε, εφόσον αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αιτούντων βίζας να υπάρξει η δυνατότητα να συμβληθεί η χώρα μας με πιστοποιημένες από τη Σένγκεν εταιρίες, οι οποίες θα μπορούν να συμβάλουν στο έργο της θεώρησης, όπως συμβαίνει στην Ιταλία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Προώθηση εκπαιδευτικών και ερευνητικών επισκέψεων
Ταυτόχρονα, στην εγκύκλιο επισημαίνεται η ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων χορήγησης θεωρήσεων δωρεάν σε συγκεκριμένες κατηγορίες αιτούντων, όπως προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία, και στις οποίες περιλαμβάνονται τα παιδιά κάτω των δώδεκα ετών, οι μαθητές, φοιτητές και συνοδεύοντες καθηγητές οι οποίοι προτίθενται να επισκεφθούν τη χώρα μας για σκοπούς μελέτης ή εκπαίδευσης και, γενικότερα, οι ερευνητές που ταξιδεύουν με σκοπό τη διενέργεια επιστημονικής έρευνας, καθώς και οι νέοι έως είκοσι πέντε ετών οι οποίοι πρόκειται να συμμετάσχουν σε σεμινάρια, διασκέψεις, αθλητικές, πολιτιστικές ή εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

Κ. Χατζηκωνσταντίνου: «Αναμένουμε μεγάλο τουριστικό ‘κύμα’ στη Θράκη»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, που παραβρέθηκε στη συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΕΞ κάνει λόγο για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου βήματος που θα βοηθήσει σημαντικά την τουριστική κίνηση στη Θράκη. Παράλληλα, χαιρετίζει την άμεση διευθέτηση από πλευράς του ΥΠΕΞ και λέει χαρακτηριστικά ότι για ένα ζήτημα ετών, ανταποκρίθηκε σε χρόνο-ρεκόρ. «Έχουμε σημαντικές τουριστικές προσδοκίες από αυτή την εξέλιξη και θεωρούμε ότι αυτές είναι βάσιμες», αναφέρει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, εξηγώντας ότι ήδη τα τελευταία 2 χρόνια που υπήρχαν τα προβλήματα με τη θεώρηση βίζας από Τουρκία εν τούτοις παρουσιάστηκε εκρηκτική αύξηση των τουριστών από τη γειτονική χώρα.
Ο ίδιος παρουσιάζει την πορεία των επαφών που είχε η Ομοσπονδία και με τις προξενικές αρχές σε Αδριανούπολη και Κωνσταντινούπολη, αλλά και το σύνολο των προσπαθειών που έγιναν για να ξεπεραστεί το νομικό κώλυμα. Μάλιστα, η Ομοσπονδία, όπως μάθαμε, προσέλαβε και δικηγόρο διεθνούς δικαίου, προκειμένου να παρουσιάσει μία λύση, αντίστοιχη με αυτή που υιοθέτησαν η Φινλανδία για τη Ρωσία και οι χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου για τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.
«Εν τέλει, η λύση που υιοθετήθηκε μας εξυπηρετεί απόλυτα», σημειώνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, αναμένοντας τα αποτελέσματα του επόμενου διαστήματος.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παπαθανάσης: Έρχεται νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της εξωστρέφειας μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Προδημοσίευση της δράσης ύψους 200 εκ. ευρώ Την προδημοσίευση της δράσης «Εξωστρέφεια Μικρ…