Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Μια ημέρα γιορτής και τιμής στη Γυναίκα της Ξάνθης

Μια ημέρα γιορτής και τιμής στη Γυναίκα της Ξάνθης

0
stantsiou_2-empros

Η μητέρα, η κόρη, η σύζυγος, η φίλη, η ενεργή πολίτης, η γυναίκα των πολλαπλών ρόλων με αφορμή της Ημέρα τιμής της

Γυναίκες της Ξάνθης με παρουσία στα κοινά μιλούν στο «Ε» για τη θέση που έχει καθιερώσει η σημερινή γυναίκα στην κοινωνία, αλλά και τα βήματα που ακολουθούν    

Η Γυναίκα έχει κάθε μέρα λόγο να γιορτάζει έστω για έναν από τους πολλαπλούς ρόλους που ενσαρκώνει καθημερινά στην παρουσία της στο σπίτι, το χώρο εργασίας, την κοινωνική συναναστροφή, την τοπική κοινωνία. Η μητέρα, η κόρη, η σύζυγος, η φίλη, η ενεργή πολίτης, ο ευαισθητοποιημένος συνάνθρωπος. Σήμερα όμως, είναι η Παγκόσμια Ημέρα που τιμά τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της, που έδωσαν την ευκαιρία να αναδείξει το σύνολο των ικανοτήτων της και να κατακτήσει τους στόχους και της επιδιώξεις της. Δεν είναι μόνο η πλήρωση υψηλόβαθμων θέσεων στους χώρους εργασίας και η ισότιμη επαγγελματική αντιμετώπισή της με τους άνδρες. Δεν είναι ούτε απλά η κατάκτηση της διανομής των οικογενειακών υποχρεώσεων λόγω των απαιτήσεων της εργασίας της. Είναι η δυνατότητα που κέρδισε να αναδείξει τη μοναδική της φύση, να αξιοποιήσει τα πολύπλευρα πλεονεκτήματα της και να καταφέρνει να δίνει συνεχώς νέα νοήματα στο ερώτημα: «τι μπορεί να ‘ναι ποιο όμορφο απ’ τη γυναίκα;».
Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1977 σε αναγνώριση των αγώνων της απανταχού παρούσας γυναίκας, το «Ε» συνομιλεί με γυναίκες της Ξάνθης, έμπειρες και νεότερες, κοινωνικά ή πολιτικά δραστηριοποιημένες, και τους ζητά να απαντήσουν κατά πόσο έχει κατακτηθεί η πλήρης ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, που υστερεί ακόμη η διαδρομή και γιατί πιστεύουν ότι η γυναίκα πρέπει να συνεχίσει να δίνει τη μάχη για περαιτέρω καταξίωση και αναγνώριση.  
Ευτέρπη Στάντσιου, πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης: «Η γυναίκα απέδειξε πλέον την ικανότητά της να ανταποκριθεί ισότιμα και ισάξια σε όλους τους τομείς και τους ρόλους της. Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι ότι είναι ημέρα τιμής και έκφρασης της εκτίμησης, αλλά και μνήμης των αγώνων για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Ο εορτασμός είναι επίκαιρος. Ναι μεν στις ανεπτυγμένες χώρες, έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα σε μεγάλο βαθμό, αλλά παραμένει ως αίτημα η πλήρης ισότητα στον υπόλοιπο κόσμο. Και στην Ξάνθη πολλές γυναίκες σημείωσαν επιτυχία στην ενασχόλησή τους, αλλά και στην ευαισθησία που έχουν επιδείξει και μ’ ένα κριτικό μάτι, ίσως και περισσότερο από τους άνδρες. Ο 20ος αι. ήταν ο αιώνας των αγώνων, ο 21ος αι. ας γίνει ο αιώνας της καταξίωσης και της ανάδειξης της κοινωνικής φύσης της γυναίκας, πάντα με προϋπόθεση την ισότητα, τον αλληλοσεβασμό και την συμπληρωματικότητα με τον άνδρα. Σήμερα, μόνο η γυναίκα που θέλει μένει στο περιθώριο, γι’ αυτήν που το επιθυμεί είναι θέμα επιλογής και αξιοσύνης να το πετύχει».  
andreou_5-emprosΓεωργία Ανδρέου, πολιτευτής Ν.Δ. Ξάνθης: «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η μέρα αυτή συνδέθηκε με τις διαμαρτυρίες και τους αγώνες των γυναικών σε διάφορα μέρη του πλανήτη για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ισότητα των δυο φύλων.
Σήμερα μέσα στη δίνη που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας για μια ακόμη φορά η γυναίκα θα κληθεί να αγωνισθεί για ισότιμη μεταχείριση στον κοινωνικό και εργασιακό στίβο.
Θεμελιώδη δικαιώματα όπως αυτό της ίσης ευκαιρίας στην απασχόληση, στη μόρφωση, στη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά και της στήριξης της μητρότητας και της απόδοσης του σεβασμού που δικαιούται ως ανθρώπινη υπόσταση, για μια ακόμη φορά  προτάσσονται σαν αντικείμενο για αγώνα και διεκδίκηση. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισης δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά την κοινωνία συνολικά. Από την διεθνή εμπειρία, οι στατιστικές δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα, οι χώρες με τις μικρότερες διαφορές έχουν ταχύτερη αύξηση των γεννήσεων άρα λιγότερα δημογραφικά προβλήματα καθώς και καλύτερη ανταγωνιστικότητα.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ η πατρίδα μας, η κοινωνία  έχει ανάγκη και από τις γυναίκες. Ήρθε η ώρα  για εφαρμογή στην πράξη της ισότιμης αντιμετώπισης της γυναίκας, για το μέλλον της πατρίδας μας, για το καλό της κοινωνίας μας  συνολικά.  
patsidou_2-emprosΜπέττυ Πατσίδου, δημοτική σύμβουλος δήμου Ξάνθης: «Η τοπική πολιτική πραγματικότητα αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα ότι η γυναίκα δεν έχει καταφέρει να εισακούεται στο επίπεδο της διοίκησης και αυτό δείχνει τη χαμηλή πολιτική αντίληψη. Η παρουσία μόλις δύο γυναικών στο δημοτικό συμβούλιο δείχνει ακριβώς αυτό. Η οικονομική κρίση και η απαξίωση της πολιτικής αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τη συμμετοχή γυναικών, οι οποίες απομακρύνονται και θεωρούν σημαντικότερη την προσήλωση του ενδιαφέροντος στην οικογένεια. Θεωρώ ότι αυτές οι συνθήκες θα έπρεπε να κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Να ενθαρρύνουν δηλαδή τη συμμετοχή γυναικών και νέων ανθρώπων για την καλύτερη αντιπροσώπευση και την ανανέωση στο χώρο της πολιτικής».  
konte_emine-emprosΕμινέ Κόντε, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Πομάκων Ν. Ξάνθης: «Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι εμφανής και για τις γυναίκες της μειονότητας. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, ωστόσο υπάρχει μακρύς δρόμος ακόμη που πρέπει να διανύσουμε. Η νεολαία έχει ‘ξυπνήσει’. Οι γυναίκες σπουδάζουν, συναναστρέφονται με άλλους ανθρώπους, ζουν σε άλλες πόλεις και αυτό τις έχει κάνει να διεκδικούν περισσότερα. Αυτό αντίστοιχα έχει επιρροή και στους άνδρες που φέρονται αναλόγως. Πλέον δεν πειθαρχούνε τυφλά σους γονείς, όπως τα παλιότερα χρόνια και ακόμη και οι μεγαλύτερες γυναίκες σε πολλές περιπτώσεις έχουν αλλάξει. Δηλαδή σήμερα μια γυναίκα, αν λείπει ο άνδρας της μπορεί να πάει μόνη της το παιδί στο γιατρό. Το κλίμα άρχισε να αλλάξει περίπου το 1998. Τώρα υπάρχουν γυναίκες μουσουλμάνες που είναι γιατροί, δικηγόροι, νηπιαγωγοί, δημοτικοί υπάλληλοι και αυτό είναι σημαντικό. Οι γυναίκες της μειονότητας θέλουν να δουλέψουν σήμερα και, ίσως μέσω της οικονομικής κρίσης, η παρουσία τους στην εργασία προωθείται περισσότερο, αφού υπάρχει η ανάγκη και αυτές να συμβάλουν, αλλά και για να μην είναι εξαρτημένες από το σύζυγο ή τα πεθερικά. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η γυναίκα έχει πολλά πλεονεκτήματα που μπορεί να αξιοποιήσει, σα μάνα, σαν κόρη, σαν σύζυγος. Είναι σπουδαίο πλάσμα, δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να κάνει αν το θελήσει».  
skoulariki-emprosΚατερίνα Σκουλαρίκη, μέλος ΔΣ δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης: «Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό έχει κατοχυρωθεί η θέση της γυναίκας και η εξομοίωσή της στους χώρους εργασίας βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Σήμερα οι γυναίκες αποκτούν υψηλή μόρφωση και ανάλογες ευκαιρίες που τους δίνουν τη δυνατότητα να καλύψουν υψηλόβαθμες θέσεις, παραδοσιακά ανδροκατούμενες, χωρίς να συναντούν το σεξισμό άλλων εποχών. Στις θέσεις αυτές ανταποκρίνονται πλήρως και τα καταφέρνουν ακόμη και καλύτερα από τους άνδρες. Ωστόσο, στις σχέσεις μέσα στο σπίτι υπάρχουν νομίζω περισσότερα βήματα που πρέπει να γίνουν, αφού η γυναίκα συνεχίζει να επωμίζεται μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων του νοικοκυριού και της ανατροφής των παιδιών. Αυτό δείχνει να αλλάζει στα σύγχρονα ζευγάρια, όπου και οι απαιτήσεις της εργασίας, αλλά και οι προοδευτικές αντιλήψεις προωθούν την κατανομή των οικογενειακών υποχρεώσεων.
Με αυτές τις σκέψεις όσον αφορά τη δραστηριοποίηση των γυναικών και την παρουσία των νέων ανθρώπων στα κοινά επέλεξα κι εγώ να ασχοληθώ, ώστε να επιχειρήσω να προσφέρω κι εγώ και να συμβάλω με νέες ιδέες, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα και η θέση των νέων δικηγόρων είναι ακόμη πιο δύσκολη, πράγμα που δημιουργεί την αναγκαιότητα να ακούγεται η φωνή των νέων και οι απόψεις τους.  
Δήλωση της ΝΟΔΕ Ξάνθης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Το Τμήμα Γυναικών της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής (ΝΟ.Δ.Ε.) Ξάνθης, χαιρετίζει με σεβασμό όλες τις γυναίκες που με συνεχείς αγώνες, ακόμη και σήμερα, διεκδικούν τα δικαιώματά τους και καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω αναβάθμιση της θέσης της στην κοινωνία.Εμείς οι γυναίκες έχουμε καταφέρει πολλά ως εργαζόμενες, μάνες, σύζυγοι και μπορούμε ενωμένες να πετύχουμε ακόμα περισσότερα, για μια κοινωνία πιο ανθρώπινη και δημοκρατική, για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο αύριο.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σύγκρουση της ταυτότητας στο «Αόρατος Άνθρωπος» του Ραλφ Έλλισον

Η καταπίεση του αφροαμερικανού ήρωα μπορεί να ερμηνευτεί ως μια αναπαράσταση των κοινωνικώ…