Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Δεύτερο «μπλόκο» από τον Άρειο Πάγο στην «ΤΕΞ»

Δεύτερο «μπλόκο» από τον Άρειο Πάγο στην «ΤΕΞ»

0
TEX-empros

Απέρριψε το αίτημα με το σκεπτικό ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τα ελληνικά δικαστήρια

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η απόφαση συνιστά νέα παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ)

Για δεύτερη φορά ο Άρειος Πάγος απορρίπτει το αίτημα του διαλυμένου σωματείου της ΤΕΞ. Το σκεπτικό της απόφασης που γνωστοποιήθηκε στους δικηγόρους της ΤΕΞ χωρίς όμως να καθαρογραφεί, βασίζεται στο ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τα ελληνικά δικαστήρια. Συνήγορος της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο είχε αναλάβει η κα Μπέτη Σμυρνιού.

Ετοιμάζουν νέα προσφυγή στο ΕΔΑΔ
Υπενθυμίζουμε ότι η εκδίκαση της προσφυγής των μελών του σωματείου έγινε από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου στις 7 Οκτωβρίου 2011 και η απόφαση αναμένονταν στον πρώτο τρίμηνο του 2012. Η εισήγηση που έγινε τότε από τον αρμόδιο αρεοπαγίτη ήταν απορριπτική της προσφυγής της ΤΕΞ, όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ το «Ε» στο φύλλο της 19/1/2012. Δηλαδή η εισήγηση ήταν υπέρ της Πρωτόδικης και της απόφασης του Εφετείου Θράκης τα οποία απέρριψαν την αίτηση αναίρεσης των προηγούμενων αποφάσεών τους περί αναστολής της λειτουργίας του σωματείου (1986). Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η ΤΕΞ προσέφυγε για δεύτερη φορά στον Άρειο Πάγο με αίτηση αναστολής των αποφάσεων των εν λόγω δικαστηρίων μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ (2008) το οποίο και αποφάνθηκε ότι κακώς το ελληνικό κράτος απαγόρευσε το «συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι». Ουσιαστικά, η υπόθεση έχει «κολλήσει» σε ένα νομικό κενό καθώς το ΕΔΑΔ  έχει ζητήσει την συμμόρφωση της χώρας με την απόφασή του αλλά δεν υπάρχει διαδικασία ελέγχου της εφαρμογής αυτής της απόφασης.
Να σημειώσουμε ότι η υπόθεση της ΤΕΞ ξεκίνησε το 1983 και ακόμη δεν έχει κλείσει νομικά.  Το σωματείο δεν έχει νομική υπόσταση όμως παρόλα αυτά έχει 3.000 εγγεγραμμένα  μέλη και στο κτίριο όπου στεγαζόταν πραγματοποιούνται κάποιες εκδηλώσεις δεν έχει όμως τη δράση που είχε παλαιότερα.
Μιλώντας στο «Ε» ο δικηγόρος και πρόεδρος της υπό διάλυση ΤΕΞ κ. Αχμέτ Καρά τόνισε ότι ζήτησαν από τον Άρειο Πάγο να καθαρογραφεί σε σύντομο χρόνο η απόφαση και αφού εξεταστεί νομικά από τους δικηγόρους της Ένωσης θα αποφασιστεί η περαιτέρω νομική διεκδίκηση της υπόθεσης με πιθανό το ενδεχόμενο της εκ νέου προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο πλευρό της ΤΕΞ ο ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την οριστική απόρριψη από τον Άρειο Πάγο αίτησης για νόμιμη αναγνώριση σωματείου της Ξάνθης κατά παράβαση ρητής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
«Η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει με ανησυχία το γεγονός ότι ο  Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για την αναγνώριση της ως νόμιμου σωματείου παρά την δικαίωσή της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται άδικα και παράλογα η παραβίαση του στοιχειώδους συλλογικού δικαιώματος ελεύθερης ίδρυσης συλλόγων που προστατεύεται ρητά τόσο από το Σύνταγμα της Ελλάδας όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Μάλιστα, είναι λυπηρό από τη σκοπιά της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η αίτηση απορρίφθηκε  με το σκεπτικό ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν είναι δεσμευτικές!! Όμως αυτή καθαυτή η άρνηση εφαρμογής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου συνιστά από μόνη της νέα παραβίαση της ΕΣΔΑ , δεδομένου ότι σύμφωνα με το άρθρο 46 της Σύμβασης, τα συμβαλλόμενα κράτη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται προς τις οριστικές αποφάσεις του Δικαστηρίου επί των διαφορών στις οποίες είναι διάδικοι.
Κατά συνέπεια, η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την ελληνική Πολιτεία να πράξει τα δέοντα ώστε οι συμπολίτες μας της μειονότητας της Θράκης να μπορούν να απολαμβάνουν ισότιμα τα δικαιώματα που τους κατοχυρώνει το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…