Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Έκρηξη» αντιπολίτευσης στο δήμο Ξάνθης

«Έκρηξη» αντιπολίτευσης στο δήμο Ξάνθης

0
dimotiko_1_26_03_2012_-empros

Και νέος γύρος καυγά για το Κολυμβητήριο

«Πυρά» της αντιπολίτευσης για το οργανόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού

Με «Χάβρα Ιουδαίων» έμοιαζε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δήμου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα, τόσο που ο πρόεδρος κ. Δημαρχόπουλος μετά βίας προσπαθούσε να επιβάλλει την τάξη και να συγκρατήσει τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Οι καταστροφές στο Κολυμβητήριο την Καθαρά Δευτέρα «στοιχειώνουν» ακόμη τη δημοτική αρχή και λειτουργούν ως θρυαλλίδα για ν’ ανάψουν τα αίματα μεταξύ συμπολίτευσης – αντιπολίτευσης,  ενώ υψηλοί ήταν οι τόνοι και για το οργανόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού για το οποίο εξέφρασαν τις διαφωνίες τους ο επικεφαλής της Δ.Π. «Πολίτες για την Αλλαγή» Χρίστος Πούλιος και οι δημοτικοί σύμβουλοί του κ. Μαζαράκης και κα Πατσίδου. Τέλος μεγάλος καυγάς έγινε μεταξύ Πούλιου – Κυριακίδη και για τους απλήρωτους υπαλλήλους που με την τροπολογία Κοντού μεταφέρθηκαν από ΣΕΒΑΘ – ΣΕΠΕΚ στην ΕΑΠΑΞ.

Ανενημέρωτο το Δ.Σ. για την ΕΟΖ
Στα «μαύρα σκοτάδια» βρίσκεται – όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση – για την ΕΟΖ θέμα που έφερε ο Χρίστος Πούλιος ζητώντας ενημέρωση. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι ζητήθηκε εγγράφως ενημέρωση από το υπ. Ανάπτυξης όμως απάντηση δεν πήραν και εξέφρασε τον προβληματισμό του αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις που θα επικρατούν στις ΕΟΖ.  Μόνο ο κ. Μπένης ανέφερε ότι παραβρέθηκε στην εκδήλωση της Αλεξανδρούπολης του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ όμως δεν αποκόμισε μια σαφή εικόνα. Ο κ. Κολλάρος ήταν πιο ενημερωμένος και πληροφόρησε το σώμα ότι στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης υπάρχουν άρθρα για τις ΕΟΖ. Έτσι για να μην βρεθούν αδιάβαστοι …ο δήμαρχος ανέθεσε στον κ. Μπένη και στον κ. Πούλιο να μεταβούν στο υπουργείο και να ζητήσουν ενδελεχή ενημέρωση.

Γέλια για την δενδροφύτευση  – Πολύς καυγάς για το Κολυμβητήριο
Μετά τον προβληματισμό για την ΕΟΖ το κλίμα ελάφρυνε με την αναφορά του Χρίστου Πούλιο στη δενδροφύτευση σε ιδιωτική έκταση. Ο κ. Αγκόρτσας απουσίαζε και έτσι ανέλαβε ο δήμαρχος σαν δώσει εξηγήσεις. Είπε λοιπόν ότι έγινε ένα λάθος το οποίο και θα διορθωθεί ξεριζώνοντας τα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν στην ιδιωτική έκταση και ότι θα μεταφυτευτούν σε κοινόχρηστη έκταση. Εκεί όμως που δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για …θυμηδίες ήταν στο θέμα του Κολυμβητηρίου το οποίο και έθιξε εκ νέου ο Χρίστος Πούλιος. Τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά επισκέφτηκε το χώρο και οι εκτιμήσεις και οι διαπιστώσεις του συνάδουν με αυτές του κ. Βορίδη και ότι οι ζημιές ανέρχονται στις 100.000 ευρώ και όχι στις 2.500 όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος του Οργανισμού Άθλησης κ. Σπυριδόπουλος. Εγκάλεσε λοιπόν τη δημοτική αρχή για εγκατάλειψη του χώρου και για το γεγονός ότι αφήνει αφύλακτα όλα τα δημοτικά κτίρια στο έλεος οποιουδήποτε καταστροφέα. Επίσης ζήτησε ανάλειψη ευθυνών σε περίπτωση ατυχήματος καθώς στο χώρο μπαίνουν μικρά παιδιά και κατέθεσε την πρόταση να γίνει μια σύσκεψη με τον δήμαρχο , τον ίδιο και τους Κολυμβητικούς συλλόγους ώστε να βρεθεί μια λύση φύλαξης του χώρου. Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο δήμαρχος άρχισε ένα κατηγορεί τον Δημήτρη Βορίδη γιατί δεν ειδοποίησε την αστυνομία αλλά προνόησε να βγάλει φωτογραφίες τις οποίες μοίρασε στον Τύπο. Μάλιστα έκανε λόγο για «προβοκάτσια», χαρακτηρισμός που ξεσήκωσε θύελλα οργής από τον Χρίστο Πούλιο, τον Σπύρο Μαζαράκη και τον ίδιο τον Δημήτρη Βορίδη. Ζήτησαν από  τον δήμαρχο να ανακαλέσει και εκείνος το πήρε πίσω…παραδέχτηκε όμως ότι ο δήμος χρειάζεται ένα δεύτερο προϋπολογισμό για να φυλάξει όλες τις εγκαταστάσεις του και πολύ περισσότερο προσωπικό και ότι: «λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν» και το προσωπικό που θα προσληφθεί θα είναι για ένα 5μηνο. Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο Χρίστος Πούλιος απευθύνθηκε στο δήμαρχο λέγοντας: «Αυτό που προέχει είναι η φύλαξη των κεκτημένων μας. Δεν είναι το μόνο κτίριο που έχει βανδαλιστεί» για να πάρει την απάντηση του δημάρχου ότι: Σας επαναθέτουμε εσάς να τα διαφυλάξετε» και τον Χρίστο Πούλιο να λέει: Δυστυχώς για λίγους ψήφους οι Ξανθιώτες ανέθεσαν σε σας…»!

Κέντρο Λαθρομεταναστών στη Σταυρούπολη;
Στη συνέχεια ο κ. Ανταμπούφης ενημέρωσε το σώμα για την πρωτοβουλία της Κίνησης ενεργών πολιτών να διατεθούν στους πολίτες 22 τόνοι πατάτας ενώ ανέφερε ότι μια ποσότητα που παρακρατήθηκε θα διανεμηθεί δωρεάν μέσω της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου. Επίσης έκανε αναφορά στην παρέλαση διαμαρτυρόμενος για την εικόνα που παρουσίαζε η πόλη με τα κάγκελα παντού, άποψη που συμμερίστηκε ο δήμαρχος, ο οποίος είπε ότι είχε διατυπώσει δημόσια την αντίθεσή του. Ο κ. Κολλάρος έκανε μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία υπάρχει ένας σχεδιασμός να γίνει Κέντρο Λαθρομεταναστών το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στην Σταυρούπολη όπου θα μεταφερθούν 1000 λαθρομετανάστες και ότι για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις θα τάξουν στην Σταυρούπολη 1000 θέσεις εργασίας. Σημείωσε δε ότι αν τελικά υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός η Σταυρούπολη θα υποβαθμιστεί και θα ερημώσει άποψη που βρήκε σύμφωνο το δήμαρχο όμως το θέμα έμεινε εκεί.    

Πέρασαν οι ανεμοφράκτες
Ο λόγος ήρθε στο θέμα με την ομόφωνη απόφαση από την Επιτροπή Ποιότητας για τους ανεμοφράκτες στα καταστήματα με βάση την εισήγηση του αντιδημάρχου Γιάννη Τσεγγελίδη και ο κ. Ανταμπούφης έκανε την επισήμανση να μπει δέσμευση στους καταστηματάρχες οι ανεμοφράκτες να τοποθετηθούν στο χώρο που υπάρχει άδεια για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων για να αποφευχθούν οι παρανομίες. Το θέμα εκκρίθηκε ομόφωνα.

Πυρά της αντιπολίτευσης για το οργανόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού
Ένα θέμα που συγκέντρωσε τα πυρά της αντιπολίτευσης και κυρίως της κας Πατσίδου και του κ. Μαζαράκη ήταν το Οργανόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Κέντρου κ. Φανουράκης έφερε προς έγκριση την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου η οποία προβλέπει 1 Διεύθυνση και 3 τμήματα στο Κέντρο Πολιτισμού. Ειδικότερα: Το Τμήμα Πολιτισμού , το Τμήμα Πολιτιστικών εκδηλώσεων και το Τμήμα Διοικητικού – Οικονομικού. Σ’ ότι αφορά τους υπαλλήλους που θα κατανεμηθούν στα τμήματα εξαίρεσε από την αξιολ΄γοηση τις ειδικότητες ΠΕ καθηγητών πιάνου και ΠΕ καθηγητών χορού με την αιτιολογία ότι οι ειδικότητες αυτές δεν συμπεριλαμβάνοντα στο οργανόγραμμα και ότι δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά καθώς δεν θα εγκριθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ο κ. Μαζαράκης χαρακτήρισε αδικία αυτό για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους προτείνοντας να μπουν όλοι στην αξιολόγηση και αν κάποιος γίνει προϊστάμενος να εργάζεται 40 ώρες όπως προβλέπεται σύμφωνα με τον Κώδικα από 30 ώρες που εργάζεται ως καθηγητής Μετά από πολλές αντεγκλήσεις το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

«Κόκκινο πανί» …πάντα η ΕΑΠΑΞ
Τέλος η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης των υπαλλήλων που με την τροπολογία για τη ΣΕΒΑΘ και τη ΣΕΠΕΚ μεταφέρθηκαν στο δήμο και συγκεκριμένα στην ΕΑΠΑΞ βρήκε τη σφοδρή αντίδραση του Χρίστου Πούλιου όχι όμως για το σκέλος της πληρωμής τους (είναι απλήρωτοι από τον Μάιο του 2011) αλλά από το γεγονός ότι παρότι ζήτησε να πληροφορηθεί από τον κ. Κυριακίδη πού εργάζονται αυτοί οι υπάλληλοι, ενημέρωση δεν είχε. Να σημειώσουμε ότι η τροπολογία αφορούσε 53 άτομα εκ των οποία τα περισσότερα έχουν συνταξιοδοτηθεί και τα 1.800.000 ευρώ που προβλέπονταν αρχικά έχουν μειωθεί σε 760.000 ευρώ τα οποία και έχουν εκταμιευτεί. 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…