Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πράσινες» υιοθεσίες από μαθητές μεταμορφώνουν την πόλη μας

«Πράσινες» υιοθεσίες από μαθητές μεταμορφώνουν την πόλη μας

0
dendrofyteysi2012_1-empros

Δενδροφύτευση από το δήμο Ξάνθης και το 1ο Λύκειο για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Επεκτείνεται το δασύλλιο του Λάμπρου Παπαντωνίου σε πρώην σκουπιδότοπο. 160 κουκουναριές και σφενδάμους φύτεψαν με τη βοήθεια του τμήματος πρασίνου

Με πολύ όρεξη, σε μια ηλιόλουστη μέρα, πιάσαν τα φτυάρια και τις τσουγκράνες οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Λυκείου Ξάνθης, προκειμένου να συμμετέχουν στη δενδροφύτευση του δήμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, που γιορτάστηκε χθες.
Οι μαθητές με την καθοδήγηση του τμήματος Πρασίνου του δήμου Ξάνθης που είχε προετοιμάσει το «έδαφος», φύτεψαν 160 δέντρα, ενώ υιοθέτησαν συμβολικά αυτά που έβαλαν οι ίδιοι στο χώμα, ώστε μ’ ένα τρόπο να εγγυηθούν την προστασία τους. Μάλιστα, μια ομάδα…. Εργασίας αποτελούμενη από την Ελένη, τη Λαμπρινή, την Ιωάννα, τον Ιμπραχήμ και τη Χρυσούλα βρήκαν πολύ ενδιαφέρουσα τη διαδικασία της δενδροφύτευσης και συμφώνησαν να «υιοθετήσουν» την κουκουναριά που φύτεψαν και να την ποτίζουν κάθε φορά που βρίσκονται για περίπατο στην περιοχή της Εκτενεπόλ.
Στο χώρο της εκδήλωσης βρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Απόστολος Αγκόρτσας και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μανόλης Τσέπελης, ο οποίος μαζί με την αντιδημαρχία των Τεχνικών Υπηρεσιών και το Χρήστο Μούρκα πρόσφεραν τα μηχανήματά τους στη διάθεση της δενδροφύτευσης.

«Πράσινη» μεταμόρφωση σε ένα πρώην σκουπιδότοπο
Ο προϊστάμενος του τμήματος Πρασίνου Αθανάσιος Μπαμπάτσος εξήγησε ότι στο χώρο που πέρυσι ξεκίνησε το δασύλλιο του «Λάμπρου Παπαντωνίου», επιχειρείται μια επέκταση προς το βορρά σε ένα πρώην σκουπιδότοπο, με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.
«Επιλέξαμε να βάλουμε διάφορα δέντρα για να ενθαρρύνουμε τη βιοποικιλότητα», σημείωσε ο κ. Μπαμπάτσος, εξηγώντας: «βάζουμε κουκουναριές, που είναι ένα είδος πεύκης, που δεν προσβάλλεται από την πευκόκαμπια, κατάλπες και σφένδαμους, επειδή είναι δέντρα που αξιοποιούν το άγονο έδαφος. Σήμερα, γεμίζουμε 160 τρύπες και σκοπός είναι να επεκτείνουμε κι άλλο το δασύλλιο για να φύγουν τα μπάζα. Αν ξεκινήσει ο χώρος μια φορά να «πρασινίζει», θα μεταμορφωθεί αυτό το μέρος που ήταν κάποτε σκουπιδότοπος. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πράσινο είναι υπόθεση όλων και αν οι πολίτες δε θέλουν, δε θα έχουμε πράσινο ό,τι κι αν κάνει ο δήμος».
Τέλος, πρόσθεσε ότι το τμήμα Πρασίνου μαζί με τους μαθητές κατά την παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα επιθεωρήσουν τις εργασίες τους, θα ξεχορταριάσουν και θα ποτίσουν, ώστε να δώσουν το μήνυμα της προστασίας και της συνέχισης αυτής της προσπάθειας.

Α. Αγκόρτσας: «απαραίτητη η αφύπνιση και η συνδρομή των δημοτών»
Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου δήλωσε ότι: «το τμήμα Πρασίνου συνεχίζει τη δράση του από πέρυσι. Στόχος μας είναι σε μία τριετία να φυτέψουμε περίπου 5.000 δέντρα στον ευρύτερο δήμο της Ξάνθης» και αναφέρθηκε στις επιμέρους δραστηριότητες της διεύθυνσης: «θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε σε πρώτη φάση, όπου υπάρχει χώρος ρύπανσης οπτικής, αλλά και περιβαλλοντολογικής. Επίσης, με πρόγραμμα καλύπτουμε με φυτά τα σχολεία, δημοτικά και λύκεια και παράλληλα αναλαμβάνουμε και τη συντήρηση στην πόλη της Ξάνθης».
Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε και τους συμπολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια και να μη δημιουργούν νέους σκουπιδότοπους.
Τέλος ευχαρίστησε τη ΔΕΥΑΞ και τη διεύθυνση τεχνικών Υπηρεσιών για τη διάθεση των μηχανημάτων, σημειώνοντας ότι το τμήμα Πρασίνου δε διαθέτει μηχανήματα και άρα δε μπορεί να πραγματοποιεί ανάλογες δράσεις αυτόνομα.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…