Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Τα ναρκωτικά κερδίζουν «πόντους» από τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής

Τα ναρκωτικά κερδίζουν «πόντους» από τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής

0

Έκθεση του ΟΗΕ εκπέμπει sos για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα

Το φάσμα των ναρκωτικών στην Ξάνθη. Συγκριτικά στοιχεία 2010-2011. Αύξηση στην εμπορία ηρωίνης και χαπιών. Μείωση στις κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης

Σε κατηγορία υψηλού κινδύνου αναγάγει τη χώρα μας η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά, εξαιτίας των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, επειδή οδηγούν, όπως σημειώνεται, σε διάρρηξη του κοινωνικού ιστού που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη στροφή των πολιτών στις εξαρτησιογόνες ουσίες. Αυτό το συμπέρασμα, σε συνδυασμό με την ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας δομών απεξάρτησης που θα βασίζονται στην αξιολόγηση των αναγκών και όχι το λογιστικό κόστος, παρουσιάστηκαν από το ΚΕΘΕΑ σε εκδήλωση για την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά για το 2011 που εκπόνησε η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών (INCB).
Με αφορμή αυτά τα στοιχεία που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις κοινωνίες που δοκιμάζονται με μέτρα λιτότητας και περιορισμένης επαγρύπνησης στο χώρο της Υγείας, τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας στην Ξάνθη δείχνουν ότι δεν υπήρχαν μεγάλες ποσοτικές διακυμάνσεις στην κυκλοφορία και διακίνηση των ναρκωτικών το 2011 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο εμφανίζεται μία ποσοτική διαφορά ιδιαίτερα στην αύξηση των ποσοτήτων ηρωίνης που κατασχέθηκαν και την αντίστοιχη μείωση στην κάνναβη

Ο βαθμός συνοχής  μιας κοινωνίας είναι σε μεγάλο βαθμό το βαρόμετρο της υγείας της, λέει ο ΟΗΕ
Στην έκθεση δίνεται ιδιαίτερη σημασία στους κινδύνους που παρουσιάζονται για τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και σημειώνεται ότι όταν οι κοινωνίες χάνουν τη συνοχή τους είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωπες με πολλαπλά προβλήματα, όπως η χρήση ουσιών και η εγκληματικότητα. Τα προβλήματα αυτά με τη σειρά τους εντείνουν την κοινωνική αποσταθεροποίηση, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο. Σύμφωνα με την  Επιτροπή, ο βαθμός συνοχής  μιας κοινωνίας είναι σε μεγάλο βαθμό το βαρόμετρο της υγείας της. Στην έκθεση σκιαγραφείται επίσης το παγκοσμιοποιημένο  σημερινό περιβάλλον, όπου οι διακινητές διαθέτουν ανεξάντλητη επινοητικότητα στο να παρακάμπτουν τις εθνικές και διεθνείς προσπάθειες ελέγχου, με νέες ουσίες, οδούς και τρόπους διακίνησης, όπως το Διαδίκτυο και τα ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ΟΗΕ καλεί τις κυβερνήσεις να πάρουν μια σειρά από μέτρα που βασίζονται στη δημιουργία ενός μετώπου συνεργασίας και δράσης της Πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών με στόχο την ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης, θεραπείας και επανένταξης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, πριν αυτό λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μάλιστα, συστήνει στις χώρες να διασφαλίζουν υψηλής ποιότητας και εύκολα προσβάσιμα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης. Η θεραπεία –συνεχίζει ο ΟΗΕ- πρέπει να έχει βασικό στόχο την πλήρη αποχή από τις ουσίες και όχι τη μείωση ορισμένων βλαβών που  συνδέονται με τη συνεχιζόμενη χρήση βλάβης. Στην εκδήλωση, οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ επεσήμαναν τον κίνδυνο να λαμβάνονται αποφάσεις με αποκλειστικό κριτήριο το λογιστικό κόστος, χωρίς αξιολόγηση του έργου και της αποτελεσματικότητας των οργανισμών αλλά και των αναγκών της κοινωνίας, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς την περίοδο της κρίσης.

Χωρίς έξαρση η… κίνηση των ναρκωτικών στην Ξάνθη
Στα ίδια επίπεδα όσον αφορά την απασχόληση των αστυνομικών αρχών, «έκλεισε» και η περσινή χρονιά για την αστυνομική διεύθυνση της Ξάνθης, όσον αφορά σε υποθέσεις ναρκωτικών. Οι συλλήψεις που το 2010  ήταν 71,χωρίς να γίνεται διάκριση ανάμεσα σε ανήλικους και ενήλικους, ή για μικροποσότητες και εμπορία, αυξήθηκαν κατά 4 το 2011 και έφτασαν συνολικά τις 54, δηλαδή αύξηση που σημειώθηκε ήταν της τάξης του 5,36%. Από την άλλη, οι υποθέσεις σχετικές με αδικήματα όπου εμπλέκονται ναρκωτικές ουσίες ανήλθαν σε 54 το 2011, καταγράφοντας άνοδο 3,85% σε σχέση με τις 52 αντίστοιχες υποθέσεις το 2010.

Στα πάνω της η (κατασχεθείσα) ηρωίνη, στα κάτω της η (κατασχεθείσα) κάνναβη
Τα ποσοστά αυτά θα έλεγε κανείς ότι δε γεννούν ανησυχία, αφού σε ένα γενικότερο κλίμα αύξησης της παραβατικότητας εξαιτίας της κρίσης και της αύξησης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, θα ήταν δικαιολογημένη η αύξηση της εγκληματικότητας. Ωστόσο, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η φύση και τα ειδικά χαρακτηριστικά των αδικημάτων που τελέστηκαν, καθώς και η συρροή τους με άλλα εγκλήματα, όπως η οπλοφορία, η σωματική βλάβη, η ληστεία κλπ.
Για το λόγο αυτό, ενδιαφέρον συγκεντρώνει η παρατήρηση των ναρκωτικών ουσιών που κατασχέθηκαν, οι ποσότητες, αλλά η μορφή στην οποία βρέθηκαν.
Είναι αποκαλυπτικό ότι αυξήθηκε σημαντικά η κατασχεθείσα ποσότητα ηρωίνης από 114,10 σε 62,20 γραμμάρια, αν και μειώθηκε αισθητά η υγρή ηρωίνη από 40 ml σε 1,90. Σημαντική αύξηση παρατηρείται και στα χάπια που κατασχέθηκαν, αμφεταμίνες, βαρβιτουρικά κλπ αφού τα 136 έγιναν 197 τη χρονιά που μας πέρασε.
Από την άλλη, κατά 60% μειώθηκε περίπου η κοκαΐνη που διακινήθηκε και έγινε αντιληπτή από τις αρχές, αφού τα 536,90 κατασχεθέντα γραμμάρια κοκαΐνης το 2010, περιορίστηκαν σε 140,30 το 2011. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η κατακόρυφη μείωση στην ποσότητα της κάνναβης, διότι τα 19.442,80 γραμμάρια, περιορίστηκαν σε μόλις 8.444,70 το 2011. Ακόμη, μειώθηκαν τα δενδρύλλια που εντοπίστηκαν από 161 σε 13, ενώ είναι άνευ ιδιαίτερης σημασίας η μικρή αύξηση σε τσιγαριλίκια από 3 σε 5.

Χωρίς απεξάρτηση η Ξάνθη
Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνούμε ότι τα στοιχεία της αστυνομίας δεν αποδίδουν τη συνολική εικόνα των ναρκωτικών και των εξαρτημένων που ζουν σε κάθε κοινωνία, αφού, όπως ειπώθηκε και παραπάνω, οι έμποροι γίνονται εξαιρετικά επινοητικοί ώστε να ξεφεύγουν από τον έλεγχο των αρχών. Άλλωστε, η περιοχή της Ξάνθης έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες όσον αφορά στη διακίνηση ναρκωτικών, αν και οπωσδήποτε καθησυχάζει ως ένα βαθμό η μη αποτυπωμένη έξαρση του φαινομένου από επίσημα στοιχεία
Παρατηρώντας ωστόσο, τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και τη συνολική εικόνα της πόλης, ιδιαιτέρως εξαιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς των ανηλίκων, αλλά και των συλλήψεων που κατά μεγάλο ποσοστό αφορούν σε άτομα νεαρής ηλικίας διαπιστώνεται η ανάγκη πολιτειακής παρέμβασης, ειδικά σε περιοχές με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπου τα επίπεδα φτώχειας είναι σημαντικά χαμηλότερα.
Κι εδώ διατυπώνεται για άλλη μια φορά η ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας εξειδικευμένων κέντρων, αφού σήμερα στην Ξάνθη υπάρχει μόνο το Κέντρο Πρόληψης, το οποίο δεν μπορεί να παρέμβει σε θέματα απεξάρτησης, ακόμα και στήριξης των χρηστών.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καταδίωξη ανηλίκων που έκλεψαν αυτοκίνητο στο νομό Ξάνθης

Έσπασαν τη μπάρα στα διόδια της Μέστης για να ξεφύγουν Αυτοκίνητο έκλεψαν από την Ξάνθη δύ…