Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Κρυφά χρέη» έδιωξαν τον Bommidala απ’ τη ΣΕΚΑΠ;

«Κρυφά χρέη» έδιωξαν τον Bommidala απ’ τη ΣΕΚΑΠ;

0
sekap-empros

Αυτό υποστηρίζει η ανακοίνωση του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου

Η ΑΤΕ υποστηρίζει ότι ο Bommidala γνώριζε τα πάντα για τη ΣΕΚΑΠ και ρίχνει ευθύνες στη ΣΕΚΕ

Νέες διαστάσεις παίρνει το ναυάγιο της πώλησης της ΣΕΚΑΠ μετά την ανακοίνωση του Ελληνοινδικού Επιμελητηρίου με τίτλο: «Live your investment in Greece (!)» ή αλλιώς πως η Ελλάδα έχασε επένδυση 43 εκ. ευρώ.» Συγκεκριμένα το Ελληνοϊνδικο επιμελητήριο καταγγέλλει ότι η απόσυρση της προσφοράς για την εξαγορά των μετοχών της ΑΤΕ έχει ως αιτία την αιφνίδια αποκάλυψη ότι η ΣΕΚΑΠ είχε 10 εκ. χρέη προς την Εφορία που η ελληνική πλευρά τα απέκρυψε. Επιπρόσθετα, η ΣΕΚΑΠ χρωστούσε αρκετά εκατομμύρια ευρώ φόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες από το αποτυχημένο της άνοιγμα στην Αμερικανική αγορά πριν από 14 χρόνια. Εάν, λοιπόν, προχωρούσε η πώληση και μεταβίβαση της εταιρείας στην ινδική εταιρεία, τότε αμέσως το Αμερικανικό δημόσιο θα κάτεσχε περιουσιακά στοιχεία της, αφού η Ινδική εταιρία έχει μεγάλες επενδύσεις στην Αμερική.

Τι λέει η ανακοίνωση του Ελληνοϊνδικού Επιμελητηρίου
Το Επιμελητήριο σε σχόλιό του με τον τίτλο «Live your investment in Greece (!)» εκφράζει την βαθιά του απογοήτευση για την οδυνηρή εξέλιξη της πρώτης – ιστορικής – προσπάθειας Ινδικής εταιρίας να επενδύσει στη χώρα μας.
Περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του 50% της εταιρίας και επιπλέον 17 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις. Επίσης στη συμφωνία προβλεπόταν η διατήρηση των υπαρχόντων θέσεων των εργαζομένων αλλά και η δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας (!).
Γιατί ναυάγησε η ινδική επένδυση; Γιατί ξαφνικά απεκαλύφθη ότι η ΣΕΚΑΠ είχε και άλλα πολλά χρέη, 10 εκατομμύρια ευρώ περίπου σε φόρους, που η Ελληνική πλευρά τους τα απέκρυψε. Επιπρόσθετα, η ΣΕΚΑΠ χρωστούσε αρκετά εκατομμύρια ευρώ φόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες από το αποτυχημένο της άνοιγμα στην Αμερικανική αγορά πριν από 14 χρόνια. Εάν, λοιπόν, προχωρούσε η πώληση και μεταβίβαση της εταιρείας στην ινδική εταιρεία, τότε αμέσως το Αμερικανικό δημόσιο θα κάτεσχε περιουσιακά στοιχεία της, αφού η Ινδική εταιρία έχει μεγάλες επενδύσεις στην Αμερική».
«Είναι οι επιλογές τους και τα μέτρα που λαμβάνουν, υπεύθυνα για αυτή την κατάσταση. Αν κάτι χρειαζόμαστε σήμερα είναι η αξιοπιστία. Και σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της μέχρι στιγμής ειδησεογραφίας, δεν τη διαθέτουν. Κάποτε θα αντιληφθούν ότι οι επενδυτές δεν είναι υποψήφια θύματα αλλά μελλοντικοί συνεργάτες και εταίροι στην κοινή προσπάθεια για ανάπτυξη και ευημερία», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Ελληνό- ινδικό Επιμελητήριο.

Ανακοίνωση της ΑΤΕ
Απ’ την πλευρά της η ΑΤΕ με ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι ο Bommidala γνώριζε εξ’ αρχής όλα τα οικονομικά στοιχεία της ΣΕΚΑΠ ακόμη και για τις υποχρεώσεις της στην Αμερική και εδράζει το λόγο της αποχώρησής του από στους χειρισμούς της ΣΕΚΕ.
«Σε δημοσιεύματα του τύπου επιχειρείται παραποίηση των γεγονότων αναφορικά με την δημόσια διαδικασία πώλησης του ποσοστού των μετοχών της ATEbank στη ΣΕΚΑΠ, που κηρύχθηκε άγονος.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και για την αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων η ΑΤΕbank  ανακοινώνει τα εξής:
H διαδικασία πώλησης του πακέτου των μετοχών (50,36%) της ATEbank στην ΣΕΚΑΠ (η οποία με ημερομηνία 31.12.2011 είχε αρνητικά Ίδια Κεφάλαια € 32 εκ., σύνολο υποχρεώσεων € 107 εκ των οποίων δάνεια € 80 εκ περίπου, κύκλο εργασιών € 29 εκ και αριθμό υπαλλήλων 252),  έγινε με διεθνή δημόσια πρόσκληση και με όλους τους κανόνες της αγοράς και πλήρους διαφάνειας. Για την διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας η ATEbank προσέλαβε εξειδικευμένη εταιρία Συμβούλων (Deloitte) και εξειδικευμένο νομικό γραφείο (Καρατζάς και Συνεργάτες). Οι υποψήφιοι επενδυτές αξιολογήθηκαν από την Τράπεζα, σε συνεργασία με τους παραπάνω Συμβούλους Πώλησης, μεταξύ δε της αξιολόγησης αυτής περιλαμβάνεται και ο έλεγχος της αξιοπιστίας και φερεγγυότητας των υποψήφιων επενδυτών. Η εταιρία Bommidala Enterprises Ltd (BEPL), η οποία  αξιολογήθηκε ως φερέγγυα και αξιόπιστη ανακηρύχθηκε πρώτος προτιμητέος υποψήφιος σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού. Πριν την υποβολή της τελικής του πρότασης, κατά τη διαδικασία του οικονομικού και νομικού ελέγχου που διεξήχθη, ο υποψήφιος επενδυτής έλαβε όλα τα στοιχεία, και τις πληροφορίες για την ΣΕΚΑΠ που ήταν σε γνώση της Μετόχου ΑΤΕbank. Το θέμα των υποχρεώσεων της εταιρίας στην Αμερική έγινε γνωστό κατά την ολοκλήρωση του οικονομικού και νομικού ελέγχου με στοιχεία 31.12.2011 και ο υποψήφιος επενδυτής το αξιολόγησε κατά την υποβολή της τελικής προσφοράς του και των διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν. Σε καμία περίπτωση το θέμα αυτό δεν αποτέλεσε λόγο για την αποχώρηση του υποψηφίου επενδυτή όπως αναληθώς αναφέρεται σε δημοσιεύματα.
Η Τράπεζα προς διασφάλιση των συμφερόντων της αλλά και των συμφερόντων των λοιπών μετόχων, των εργαζομένων και των πιστωτών της ΣΕΚΑΠ, παρά την γνωστή δεινή οικονομική θέση της εταιρίας αυτής που αναφέρεται ανωτέρω, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής, την σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυσή της από τους επενδυτές(€ 30 εκ. σε μετρητά), την διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας (και την ενδεχόμενη αύξησή τους) και την συνέχιση της λειτουργίας της εταιρίας, γι αυτό και δέχτηκε να διαγράψει σημαντικό ύψος των δανειακών απαιτήσεών της. Δυστυχώς, η συναλλαγή δεν ολοκληρώθηκε γιατί, χωρίς καμία υπαιτιότητα της ATEbank, δεν λήφθηκε απόφαση για την απαιτούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ στην Γενική Συνέλευση της 6.3.2012 (αναβλήθηκε υποχρεωτικά κατά το νόμο με αίτημα του άλλου βασικού μετόχου ΣΕΚΕ Α.Ε.) σε συνδυασμό με την μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ υποψήφιου επενδυτή και ΣΕΚΕ. Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται και στην σχετική επιστολή μη ολοκλήρωσης της συναλλαγής που απέστειλε ο υποψήφιος επενδυτής στον Σύμβουλο Πώλησης, στην οποία, πέρα των ευχαριστιών για την άριστη συνεργασία που είχε με την ΑΤΕbank και τους Συμβούλους της, αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση. Όλα τα άλλα που περιέχονται στα δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες.
Πάντως, η ATEbank, ως μέτοχος και ως βασικός πιστωτής της ΣΕΚΑΠ, εξετάζει κάθε δυνατότητα να εξευρεθεί βιώσιμη λύση στις επόμενες ημέρες. Το ίδιο δε ευελπιστούμε να πράξουν και οι λοιποί μέτοχοι».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …