Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ξανθιώτικο αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο

Ξανθιώτικο αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο

0
gatsos-web

Από παλιότερους και νέους μουσικούς με την υποστήριξη της ΦΕΞ

Ευκαιρία γνωριμίας με τον μεγάλο ποιητή, αλλά και με τις όμορφες στιγμές της συνεργασίας, της πολιτισμικής αλληλεπίδρασης και της ενασχόλησης με την τέχνη    

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που γιορτάστηκε αυτή την εβδομάδα, η πόλη μας υποδέχεται το Σάββατο στις 21.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο, δουλεμένο από ξανθιώτες για τους ξανθιώτες, για να γίνει η ταύτιση του ποιητή με τις συνθέσεις διάσημων ελλήνων συνθετών, αλλά και για να μοιραστεί η αγάπη για τον ίδιο τον Νίκο Γκάτσο, αλλά και τη μουσική και την τέχνη εν γένει.  
Οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου στην Ξάνθη
Εμπνευστής της ιδέας του αφιερώματος για το Νίκο Γκάτσο ήταν η Καίτη Μπεμπεκίδου Κοτσάνη, από την παλιά ξανθιώτικη μπάντα «Εκτός Ορίων», η οποία συζήτησε την πρότασή της με τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, όπου με προθυμία έγινε αποδεκτή και μάλιστα υποστηρίχθηκε και οικονομικά, αλλά και με τον τεχνικό εξοπλισμό της ΦΕΞ.
«Ήθελα πολύ καιρό να πραγματοποιήσω αυτό το αφιέρωμα. Σε πολύ γνωστά τραγούδια δεν ξέρουμε το στιχουργό και δεν είναι άλλος από το Νίκο Γκάτσο», σημειώνει η κ. Μπεμπεκίδου, κατά την τελική ευθεία πριν την πραγματοποίηση της παράστασης.  
Μια ιδέα που γίνεται πράξη με πολύ μεράκι
Η προετοιμασία διήρκησε περίπου 3 μήνες. Στη συναυλία το μεγαλύτερο μέρος θα συνοδεύεται από φωνή και πιάνο, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει 24 μουσικά κομμάτια, ποιήματα που μελοποίησαν ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Σταύρος Ξαρχάκος.
Εκτός από την ίδια την κ. Μπεμπεκίδου στο τραγούδι και το πιάνο θα συμμετέχει και η νεαρή Χριστίνα Λουκίδου με μουσικές σπουδές και εξαιρετική φωνή και μαζί τους θα είναι ακόμη η Μαρία Τζεϊναράκη στην αφήγηση, ο Μάκης Αβραμίδης στην κιθάρα, ο Άγγελος Ξανθόπουλος στο ούτι, ο Μιχάλης Σέρτης στο μπουζούκι και ο Τριαντάφυλλος Σφυρής στο φλάουτο.
Οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην παράσταση. Τα έσοδα από την είσοδο των 5 ευρώ (με κρασί) θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση του Λαογραφικού Μουσείου της Ξάνθης.
«Ποτέ δεν έλαβα χρήματα από συμπολίτες μου για τις συναυλίες. Άλλωστε, το σημαντικότερο είναι τελικά να βρισκόμαστε και να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε. Εγώ καλύπτω την ψυχή μου μέσα από αυτό», εξηγεί η κ. Μπεμπεκίδου, η οποία στη συνέχεια υπογραμμίζει την εξαιρετική συνεργασία που αναπτύχθηκε με τους ανθρώπους της ΦΕΞ.  
Κ. Μπεμπεκίδου: «Έχει μεγάλη δυναμική η πολιτιστική κίνηση της πόλης μας»
Ακόμη, και η συνεργασία μεταξύ των μουσικών που θα λάβουν μέρος στη συναυλία ήταν πολύ καλή, σύμφωνα με όσα μας περιγράφει η κ. Μπεμπεκίδου, αν και στο σχήμα συμμετέχουν και παλιότεροι μουσικοί, αλλά και πιο νέοι.
«Όταν αγαπάμε κάτι πολύ δεν υπάρχουν ούτε ηλικίες, ούτε κομματικές ταμπέλες, ούτε οικονομικά μπάτζετ. Η αγάπη της δημιουργίας πηγαίνει σε όλο τον κόσμο και στο τέλος γυρίζει πάλι πίσω στους ίδιους τους καλλιτέχνες», αναφέρει η ίδια, δίνοντας έμφαση στον πλούτο πολιτισμού που διαθέτει η Ελλάδα και κανείς δεν μπορεί να μας πάρει. Την Ξάνθη, από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζει μια πόλη «τόσο μικρή, αλλά με τόσο μεγάλη πολιτιστική κίνηση, όπου σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των νέων, μπορεί να δώσει δυναμική και αέρα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα. «Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Ο κόσμος να αντλήσει έμπνευση από κάπου. Να στραφεί σε πιο ουσιαστικά πράγματα. Να δει στην τέχνη τη δυνατότητα να ξεπερνά διαφορές και στη συνεργασία τη ζεστασιά που αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων», καταλήγει η κ. Μπεμπεκίδου, καλώντας όλους τους ξανθιώτες να συμμετέχουν στο ξανθιώτικο αφιέρωμα για το Νίκο Γκάτσο.  
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…