Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καταγράφονται οι φωλιές των Πελαργών

Καταγράφονται οι φωλιές των Πελαργών

0
folies_pelargon2

Στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  

Στα πλαίσια του εγκεκριμένου ΤΔ που υλοποιεί ο Φ.Δ. μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, και συγκεκριμένα του Υποέργου 1 για την Περιβαλλοντική Παρακολούθηση σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας, ξεκίνησε σήμερα στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΠ ΑΜΑΘ) η καταμέτρηση των φωλιών των Πελαργών (Ciconia ciconia) από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.
Στη Βόρεια Ελλάδα φωλιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό λευκών πελαργών εντός οικισμών που γειτνιάζουν με υγροτόπους. Εντός του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ. περίπου το 90% των οικισμών φιλοξενεί φωλιές πελαργών. Το συγκεκριμένο είδος αποτελεί δείκτη παραγωγικότητας των υγροτοπικών οικοσυστημάτων (τρέφεται με αμφίβια, ερπετά και υδρόβιους οργανισμούς), άρα οι αυξομειώσεις των πληθυσμών αποτελούν και στοιχείο αξιολόγησης της ποιότητας και παραγωγικότητας των γειτνιαζόντων υγροτόπων.
Η καταμέτρηση των φωλιών θα γίνει σε όλη την επικράτεια του ΕΠ ΑΜΑΘ από το ειδικά καταρτισμένο προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και θα διαρκέσει τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου.
Αρχικός στόχος είναι η καταγραφή και χαρτογραφική απεικόνιση των φωλιών, ενώ στη συνέχεια θα καταγραφούν ο αριθμός των ενεργοποιούμενων φωλιών, των νεοσσών που θα γεννηθούν αλλά και των απωλειών τους και  τέλος για την υλοποίηση της δράσης θα γίνουν και δακτυλιώσεις σε επιλεγμένα πουλιά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…