Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Καλά τα νέα για τους υπερχρεωμένους

Καλά τα νέα για τους υπερχρεωμένους

0
tameio-empros

Παρατείνεται σε πέντε χρόνια η περίοδος ρύθμισης των χρεών, μπαίνει φρένο στις κατασχέσεις με νέο νόμο

400 – 450 δανειολήπτες της Ξάνθης έχουν προσφύγει στην Επιτροπή για εξωδικαστική ρύθμιση. 5 αποφάσεις υπέρ τους

Σαν να φεύγει ένα βάρος από πάνω τους νιώθουν πολλοί υπερχρεωμένοι νοικοκυραίοι αφού μετά τις αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις υπέρ τους η κυβέρνηση φέρνει νόμο που περιλαμβάνει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. Και συγκεκριμένα παρατείνει από 4 σε 5 χρόνια την περίοδο ρύθμιση των χρεών τους ενώ βάζει και φρένο στις κατασχέσεις αφού προβλέπεται το δικαστήριο να μπορεί να εξαιρέσει την κατάσχεση της κύριας κατοικίας για περίοδο ακόμη και 30 ετών.

Τους πνίγουν τα χρέη…και στην Ξάνθη
Στην Ξάνθη σύμφωνα με στοιχεία από την Επιτροπή δικηγόρων που χειρίζονται της εξωδικαστική ρύθμιση χωρίς οικονομική επιβάρυνση του δανειολήπτη (μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ) έχουν προσφύγει με αιτήσεις του 400 – 450 δανειολήπτες.
μπει σε ρύθμιση ενώ άλλων 200 δανειοληπτών οι αιτήσεις εξετάζονται από την επιτροπή. 
Η πρόεδρος του ΙΝΚΑ Ξάνθης κα Μπούκουρα χαιρετίζει τις νέες ρυθμίσεις επισημαίνοντας ότι είναι μια ελάφρυνση για τους δανειολήπτες που νιώθουν τη θηλιά των χρεών γύρω απ’ το λαιμό τους, σημειώνει δε ότι είναι  ανάγκη να μειωθούν τα δάνεια και τα επιτόκια ιδιαίτερα τώρα που έχουν μειωθεί οι μισθοί και οι συντάξεις γιατί αδυνατούν οι δανειολήπτες να τα πληρώσουν. Υπενθυμίζουμε ότι το ΙΝΚΑ αλλά και άλλες καταναλωτικές οργανώσεις έχουν σταθεί στο πλευρό των δανειοληπτών αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες όμως το ΙΝΚΑ Ξάνθης αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους δανειολήπτες της Ξάνθης καθώς στερείται νομικής υπηρεσίας.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες
Όπως προβλέπεται στις νέες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε ήδη στη Βουλή:
-Παρατείνεται από τέσσερα σε πέντε χρόνια η περίοδος ρύθμισης των χρεών, που αρχίζει να υπολογίζεται όχι από την έκδοση της απόφασης όπως προέβλεπε το άρθρο 43 του προηγούμενου νόμου (ν. 3869/2010) αλλά από την κατάθεση της αίτησης.
– Δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους πρόσωπα που διατηρούσαν ατομικές επιχειρήσεις αποβλέποντας στον βιοπορισμό τους και έχουν περιορισμένες οφειλές, ενώ δεν είχαν τη δυνατότητα να υπαχθούν στο πτωχευτικό δίκαιο των εταιρειών.
– Καθίσταται προαιρετική, από υποχρεωτική, για τον οφειλέτη η επιδίωξη της εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών πριν από την κατάθεση της αίτησης στο δικαστήριο. Η αλλαγή αυτή κρίθηκε αναγκαία, εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών να επεξεργαστούν κατά ουσιαστικό τρόπο τα σχετικά αιτήματα των οφειλετών. Στο εξής η προσπάθεια εξώδικου συμβιβασμού μπορεί να εκδηλωθεί, σε οποιοδήποτε στάδιο κι αν βρίσκεται η υπόθεση μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης.
– Το δικαστήριο μπορεί να εξαιρέσει την κατάσχεση της κύριας κατοικίας για περίοδο ακόμη και 30 ετών, εφόσον η προσωπική κατάσταση του οφειλέτη και η ανάγκη εξυπηρέτησης της οφειλής το δικαιολογούν. Συχνά άλλωστε τα στεγαστικά δάνεια που ρυθμίζονται έχουν διάρκεια αποπληρωμής.
Απαγορεύεται η κατάσχεση ατομικού λογαριασμού μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ και των 2.000 ευρώ όταν πρόκειται για κοινό τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη σε πιστωτικό ίδρυμα, προκειμένου να διασφαλίζεται η πρόσβαση των καταναλωτών σε τραπεζικές συναλλαγές που είναι εξαιρετικής σημασίας για τη καθημερινότητά τους, τη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή (διενέργεια συναλλαγών, πληρωμή λογαριασμών, εξοικονόμηση χρόνου, διαφύλαξη ενός ελάχιστου ποσού για την κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών).
– Επιδιώκεται η συλλογική αντιμετώπιση των χρεών του οφειλέτη, προκειμένου να αποθαρρύνεται η δημιουργία δανειστών δύο ταχυτήτων, δηλαδή πιστωτών εντεταγμένων στη διαδικασία και εκτός αυτής.
– Με την έκδοση της απόφασης που προσδιορίζει τις καταβολές ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει τις τυχόν διαφορές για την περίοδο που έχει διανυθεί, με ευνοϊκό επιτόκιο, μέχρι και το έκτο έτος από την κατάθεση της αίτησης.
Οι ρυθμίσεις αυτές ισχύουν και για τις αιτήσεις ρύθμισης που έχουν ήδη κατατεθεί και πρόκειται να εκδικαστούν ένα έτος από την έναρξη ισχύος του νόμου.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…