Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Γυναικείες κουβέντες από τις αρχαίες Αβδηρίτισσες

Γυναικείες κουβέντες από τις αρχαίες Αβδηρίτισσες

0
moyseio_2-empros

Κατάµεστο το Μουσείο Αβδήρων το Σάββατο

Το κοινό ανταποκρίθηκε ένθερµα στην πρόσκληση της ΛΑ΄ΕΠΚΑ να γνωρίσει το µουσείο και στιγµές καθηµερινότητας της αρχαίας Αβδηρίτισσας

21 αρχαίες αβδηρίτισσες η µικρή Νάνη, η µητέρα της Αρτεµισία και η δούλη της Ασπώ, η γειτόνισα Κλεώ, η αδελφή της Σύνεσις, η χρυσοχέρα Γλυκίννη, η όµορφη Λαµπρώ, η Φαεθούσα, η Ηροδότη, Ασκληπιοδότη,  η Αρχήνασσα, η κουτσοµπόλα των Αβδήρων Ευτυχίς και η δούλη Κλεονίκη κουβέντιασαν µε τις σηµερινές Αβδηρίτισσες και Αβδηρίτες αποκαλύπτοντας τα µικρά µυστικά της καθηµερινής τους ζωής. Τις έµαθαν πως έφτιαχναν το ψωµί, τι και πως το µαγείρευαν, πως φρόντιζαν τα παιδιά τους , πως καλλωπίζονταν, πως ύφαιναν αλλά και πως ερωτεύονταν και πως τιµούσαν τους νεκρούς τους. Τους µίλησαν για τις θεές τους την Δήµητρα, την Εστία, την Αθηνά, την Αφροδίτη την Άρτεµη, την Εκάτη την Τύχη και την Ρώµη και τον τρόπο που τις λάτρευαν, όπως για τα θεσµοφόρια που τελούσαν προς τιµήν της Θεάς Δήµητρας και µε ξεναγούς και οδηγούς τις αρχαιολόγους του µουσείου Αβδήρων: Την προϊσταµένη της ΛΑ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνα Καλλιντζή και τις αρχαιολόγους Μαρία Χρυσάφη, Κυριακή Χατζηπροκοπίου, Ευτυχία Κοσµίδη, άνοιξαν ένα δίαυλο επικοινωνίας µαζί τους µε την ιστορία καταργώντας το χρόνο…  
Μεγάλη απήχηση στις …νεώτερες η πρόσκληση των …Αρχαίων Αβδηριτισσών
Μια ιδιαίτερα επιτυχηµένη εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 7 το απόγευµα,  η ΛΑ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων µε τη χορηγία του δήµου Αβδήρων σε µια προσπάθεια επαφής του κοινού µε το µουσείο µέσα από τη δυνατότητα της γνωριµίας και της αφηγηµατικής σχέσης των εκθεµάτων του. Την εκδήλωση που συµπεριλάµβανε και ξενάγηση στις αίθουσες του µουσείου παρακολούθησε και ο δήµαρχος Αβδήρων κ. Τσολακίδης, ο αντιδήµαρχος κ. Σωκράτης Ξανθόπουλος,  η πρώην δήµαρχος κα Εύα Τσακίρη, ο τέως κοινοτάρχης κ. Δηµήτρης Βουρβουκέλης και ένα κοινό που γέµισε ασφυκτικά την αίθουσα του µουσείου και κρέµονταν κυριολεκτικά από τα χείλη των αρχαιολόγων. Οι αρχαίες αβδηρίτισσες τους «κέρασαν» στιγµές της καθηµερινότητας τους και οι νεώτερες κέρασαν τα τοπικά τους γλυκίσµατα σε µια δεξίωση που ακολούθησε της εκδήλωσης.  και το κοινό την «αγκάλιασε» γεµίζοντας ασφυκτικά από Αβδηρίτισσες και Αβδηρίτες που ήρθαν στο ραντεβού και µε ξεναγούς τις αρχαιολόγους του µουσείου αποκάλυψαν τα µυστικά τους. 

Φέτος η έκθεση των αρχαίων νοµισµάτων, δωρεά του Αµερικανού συλλέκτη
Η κα Καλλιντζή µιλώντας στο «Ε» αναφορικά µε την προοπτική να φιλοξενηθεί ο θησαυρός µε νοµίσµατα των Αρχαίων Αβδήρων που δωρίθηκε από αµερικανό συλλέκτη στο Νοµισµατικό Μουσείο Αθηνών σηµείωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες σε συνεννόηση µε το Νοµισµατικό Μουσείο και αναµένεται µετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας να εκτεθούν τη φετινή χρονιά. Το ίδιο επιβεβαίωσε ο δήµαρχος Αβδήρων κ. Τσολακίδης εκφράζοντας την χαρά και την ικανοποίησή τους για την πολύ καλή σχέση επικοινωνίας και συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί µεταξύ της ΛΑ΄ ΕΠΚΑ και του δήµου Αβδήρων τονίζοντας µάλιστα ότι ο δήµος θα στηρίξει οικονοµικά την προσπάθεια µεταφοράς και οργάνωσης της έκθεσης στο Μουσείο Αβδήρων.: «Έχουµε αναπτύξει µια πολύ καλή σχέση επικοινωνίας συνεργαζόµαστε  σε πολλά θέµατα και ένα είναι η έκθεση νοµισµάτων. Έχουµε αποφασίσει να βοηθήσει οικονοµικά ο δήµος µας ώστε να µπορέσουµε την περίοδο Σεπτεµβρίου – Οκτωβρίου να φιλοξενήσουµε την έκθεση µε τα νοµίσµατα των Αβδήρων στο φυσικό της χώρο το Μουσείο Αβδήρων. Θέλουµε να τα δει ο κόσµος καθώς αυτά τα νοµίσµατα έχουν και να τα ξεκινήσει από τα αρχαία Άβδηρα και ξαναεπιστρέφουν στη γη τους.
Τέλος να σηµειώσουµε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται η ανάπλαση και ανάδειξη του επισκέψιµου αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται κοντά στο αρχαίο λιµάνι που χρηµατοδοτείται από το ΕΣΠΑ.  
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Πράγα, ένα ποίημα που χάνεται και Ογδόντα εννιά λέξεις» του Μίλαν Κούντερα

Ένα κείμενο υπεράσπιση της κουλτούρας του «μικρού έθνους» μέσα στην οποία διαμορφώθηκε ο σ…