Αρχική ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Μίνι – ανασχηματισμός & απρόβλεπτο αύριο

Μίνι – ανασχηματισμός & απρόβλεπτο αύριο

0
anasximatismos

Αλλαγές έφερε η παραίτηση Παπουτσή από το υπουργείο προστασίας του Πολίτη. Νέος υπουργός, ο γνωστός για την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.  Προφανώς ο κος Παπουτσής θέλει να ασχοληθεί αποκλειστικά με την υποψηφιότητα για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ. Πριν από λίγες ημέρες είχε δηλώσει ότι η υποψηφιότητά του στοχεύει στην ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα σύγχρονο κόμμα της Κεντροαριστεράς, ανοιχτό και πολυσυλλεκτικό. Οι δηλώσεις αυτές καταδεικνύουν το πόσο βαθιά είναι η ρήξη μέσα στο κόμμα αυτό, όταν αναφέρεται αλλά και υπονοείται ταυτόχρονα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει την επαφή του με την τρέχουσα επικαιρότητα και δεν κομίζει πλέον σύγχρονες απόψεις.
Οι αλλαγές όμως στο κυβερνητικό σχήμα αφορούν και στην τοποθέτηση της κας Διαμαντοπούλου στο ΥΠΑΝ αλλά και του κου Μπαμπινιώτη στο Υπουργείο Παιδείας. Αλλαγές που δεν δείχνουν πως θα πάμε και τόσο γρήγορα σε εκλογές, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες μας αυτές μπορεί να ανακοινώνονταν ακόμη και μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο. Αλλαγές λοιπόν και μίνι – ανασχηματισμός στην κυβέρνηση την στιγμή που υπάρχει η πίστη πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα με τον καιρό. Και αυτή η πίστη καλλιεργείται ιδιαίτερα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις Παπαδήμου στις Βρυξέλλες. Πόσο όμως ενδεχόμενο είναι αυτό;
Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού ανεργίας και τα μέτρα του μνημονίου περιέκοψαν ακόμη και το επίδομα ανεργίας. Από το υπουργείο κοινωνικής ασφάλισης ανακοινώθηκε βέβαια ότι  η υλοποίηση προγραμμάτων για ανέργους και εργαζομένους, με στόχο την απλή απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, αποτελεί πρακτική του παρελθόντος. «Η νέα πολιτική του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης», είπε ο υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης, «συμπυκνώνεται και εστιάζεται στη δημιουργική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και την προσαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού στις συνθήκες της ελληνικής κοινωνικο-οικονομικής πραγματικότητας, τις ανάγκες του παραγωγικού ιστού και του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας».
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινούν στο αμέσως επόμενο διάστημα (Μάρτιος – Απρίλιος) νέα προγράμματα, προϋπολογισμού 1.236.010.000€ και από τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν 289.294 άτομα. Να δούμε λοιπόν και τα προγράμματα αυτά τι θα επιφέρουν και αν τελικά θα υλοποιηθούν τόσο γρήγορα σύμφωνα με τις εξαγγελίες. Αν, με λίγα λόγια, τώρα πια δεν απορροφούνται μόνο κονδύλια, αλλά γίνεται παράλληλα και δουλειά. Οι υποσχέσεις είναι πολλές και οι ανακατατάξεις στο πολιτικό επίπεδο ακόμη περισσότερες. Μετά την παραίτηση Παπουτσή και την αλλαγή υπουργικών θέσεων των Χρυσοχοΐδη και Διαμαντοπούλου, με τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ που  συνοδεύονται από μια  θεαματική πτώση των ποσοστών του κόμματος βάσει των ως τώρα δημοσκοπήσεων, αλλά και την αδυναμία πρόβλεψης για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά την απουσία αυτοδυναμίας, το όλο σκηνικό θυμίζει καράβι που βουλιάζει εις ότι αφορά τα πολιτικά δρώμενα της χώρας, ειδικά για τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Γιατί, μην μου πείτε πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει βρει την λύση για το πώς και με ποιους θα κυβερνήσει την χώρα μετά τις εκλογές…
Μίνι ανασχηματισμός, λοιπόν, και αγωνιώδεις εξελίξεις από το πολιτικό, το οικονομικό αλλά και το κοινωνικό πεδίο. Οι πολίτες λίγο – πολύ έχουν αναισθητοποιηθεί από τα ραγδαία γεγονότα και σαφώς αδιαφορήσει για τις ανακατατάξεις και την μετακίνηση υπουργών στην κυβέρνηση. Ο μέσος πολίτης πολύ περισσότερο φαντάζεται πως όλα τούτα είναι περισσότερο κομματικές αλχημείες, παρά μετακινήσεις λόγω κάλυψης αναγκών. Ο μέσος πολίτης αναρωτιέται τι θα αλλάξει που ο κος Μπαμπινιώτης έγινε υπουργός Παιδείας και ο κος Χρυσοχοΐδης επέστρεψε στα παλιά γνώριμα λημέρια. Τι θα γίνει δηλαδή περισσότερο με τον μίνι – ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου; Γιατί το θέμα είναι ότι οι υπογραφές μπήκαν και τα μέτρα ξεκίνησαν ήδη να εφαρμόζονται. Γιατί όλοι πια λίγο – πολύ γνωρίζουν ποια μέρα θα ξημερώσει για την οικονομία της χώρας. Και ας πασχίζει ο κατά τα άλλα συμπαθής Παπαδήμος να πείσει πως πλησιάζουν καλύτερες ημέρες από του χρόνου. Που μέχρι τότε αναμένονται όχι μόνο μίνι ανασχηματισμοί, αλλά ραγδαίες πολιτικές ανακατατάξεις.  

Φίλιππος Ζάχαρης
(phil.zaharis@gmail.com)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Φίλιππος Ζάχαρης
  • Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

    Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…
  • Βυρώνεια…

    Στο φύλλο της Τετάρτης 3 Απριλίου ο αγαπητός συλλέκτης-ερευνητής ο Κώστας Μαυρομάτης, μας …
  • Ο «σωτήρας» της παλιάς Ξάνθης

    Γράφει ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης, καθηγητής Τον έλεγαν Κωνσταντίνο Θανόπουλο κι ήταν απ’…
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…