Προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή
Την επέκταση των κανόνων του fast track σε ιδιωτικές αλλά και δημόσιες επενδύσεις μικρότερου μεγέθους, τη μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης των αδειοδοτικών διαδικασιών σε 45 ημέρες και την ουσιαστική εμπλοκή της εταιρίας «Επενδύστε στην Ελλάδα» για την ωρίμαση των επενδυτικών σχεδίων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Προσδιορίζοντας ότι ο χρόνος ισχύος του ειδικού καθεστώτος για τις στρατηγικές επενδύσεις είναι η 1η Ιανουαρίου του 2016, το νομοσχέδιο επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των διαδικασιών fast track σε:
-Επενδύσεις από 100 εκατ. ευρώ έναντι των 200 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν, ή επενδύσεις ύψους 40 εκατ. ευρώ με παράλληλη δημιουργία τουλάχιστον 120 θέσεων εργασίας (αντί των 75 εκατ. ευρώ και 200 θέσεων εργασίας).
-Επενδύσεις που δημιουργούν άνω των 150 νέων θέσεων εργασίας αντί των 250 που προβλέπονται σήμερα.
-Βιομηχανικές επενδύσεις εντός οργανωμένων επιχειρηματικών περιοχών άνω των 15 εκατ. ευρώ.
-Επενδύσεις άνω των 3 εκατ. ευρώ, οι οποίες προωθούνται μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος Jessica, που χρηματοδοτεί αστικές παρεμβάσεις.
Επίσης με το νομοσχέδιο παρέχεται στην Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων η δυνατότητα να εντάξει στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων τελικές επενδυτικές προτάσεις δημόσιων φορέων ελάχιστων προδιαγραφών, με στόχο να προχωρήσουν στην προετοιμασία ολοκληρωμένων επενδυτικών σχεδίων, τα οποία θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Η προετοιμασία των επενδυτικών σχεδίων θα γίνεται από την εταιρία «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» σε συνεργασία με τον κύριο του έργου.
Ακόμη το νομοσχέδιο ορίζει νέα, πιο σύντομη ανατρεπτική προθεσμία, 45 ημερών, για την έκδοση της άδειας αντί διμήνου που προβλέπεται σήμερα, σε συνδυασμό με την παροχή στην αρμόδια υπηρεσία αποκλειστικής προθεσμίας 7 εργάσιμων ημερών από την παραλαβή του φακέλου μέσα στην οποία μπορεί να ζητήσει εφάπαξ τυχόν απαραίτητα επιπλέον στοιχεία για την ολοκλήρωσή του.
Το νομοσχέδιο καθιερώνει ακόμη δύο τύπους εγγυητικών επιστολών. Συγκεκριμένα η εγγυητική επιστολή συμμετοχής, σε ποσοστό 0,5% του κόστους της επένδυσης, η οποία επιστρέφεται στον επενδυτή με το πέρας της αδειοδοτικής διαδικασίας και η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης σε ποσοστό 0,75% του συνολικού κόστους της επένδυσης, η οποία επιστρέφεται με την ολοκλήρωση της επένδυσης, αντί μιας εγγυητικής επιστολής έως το 2% της επένδυσης που ισχύει σήμερα και η οποία κατατίθεται με τον πλήρη φάκελο για την αδειοδότηση, μετά την υπαγωγή στις διατάξεις περί στρατηγικών επενδύσεων.
Ενισχύεται ο ρόλος της εταιρίας «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη λειτουργίας «υπηρεσίας μιας στάσης» (one-stop-shop) για τη διαπεραίωση της αδειοδοτικής διαδικασίας των μη στρατηγικών επενδύσεων άνω των 2 εκατ. ευρώ και για τον σκοπό αυτό συστήνεται ειδική μονάδα αδειοδοτικής προώθησης επενδύσεων, ενώ δημιουργείται και μητρώο χειριστών αδειοδοτικής προώθησης επενδύσεων.
Τέλος επιταχύνονται και απλοποιούνται οι διαδικασίες εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών, με τη θεσμοθέτηση της έκθεσης αναλυτικής αρχαιολογικής τεκμηρίωσης, η οποία θα συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη στο μέτρο του δυνατού των όποιων καθυστερήσεων στη φάση υλοποίησής του, αλλά και στην ελαχιστοποίηση του κόστους των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών. Παράλληλα δημιουργείται γραφείο συντονισμού και παρακολούθησης αρχαιολογικών εργασιών στο πλαίσιο μεγάλων έργων στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, για τον χειρισμό των θεμάτων που αφορούν επενδυτικά προγράμματα, ώστε να τηρείται ο βασικός προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα του αρχαιολογικού έργου.