Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ζήσε άνεργε με 359 ευρώ!

Ζήσε άνεργε με 359 ευρώ!

0
OAED_2-empros

«Κούρεμα» 22% στα επιδόματα ανεργίας και στα εποχιακά βοηθήματα

«Διάσωση» της ΟΕΚ και ΟΕΕ. Μεταφέρονται στον ΟΑΕΔ μαζί με τους εργαζομένους και τα αντικείμενα τους

Δεν μένουν άνεργοι οι 1.400 περίπου πανελλαδικά εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας αφού με Πράξη του υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ Α 39/29-2-2012) μεταφέρονται στον ΟΑΕΔ. Όμως οι άνεργοι που είναι εγγραμμένοι στον ΟΑΕΔ υποχρεούνται να …μειώσουν κατά 22% το επίπεδο …ζωής τους(αν θεωρηθεί ότι με το επίδομα ανεργίας μπορεί να έχει κάποιος ζωή!), αφού και το επίδομα των 461,5 ευρώ που όταν έπαιρναν θεωρήθηκε …μη «ανταγωνιστικό» από την τρόικα, συνδέθηκε με τις μειώσεις στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα και «ψαλιδίστηκε» κατά 22% μένοντας 359 ευρώ! Επιπλέον η μείωση αυτή συμπαρασύρει και όλα τα εποχικά βοηθήματα αφήνοντας …αβοήθητους πολλές κοινωνικές ομάδες και κατηγορίες εργαζομένων.

«Διάσωση» της ΟΕΚ και ΟΕΕ
Ειδικότερα σ’ ότι αφορά τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας «διασώζονται» μεταφερόμενοι στον ΟΑΕΔ, ο οποίος αναλαμβάνει πλέον το στελεχιακό δυναμικό τους, τα αντικείμενά τους αλλά και τη συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και μόνο των προγραμμάτων (επιδοτήσεις δανείων, εκδρομικά κ.ά.) τα οποία είναι σε εξέλιξη με βάση συμβάσεις. Επίσης η κυβερνητική απόφαση προβλέπει τη μεταφορά σε «Ειδικό Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής» στην Τράπεζα της Ελλάδος των πόρων και των ταμειακών διαθεσίμων των δύο Οργανισμών και την εκκαθάριση υποχρεώσεων και δικαιωμάτων εντός εξαμήνου. Όμως μέχρι στιγμής δεν έγιναν σαφή ορισμένα διαδικαστικά για την ενιαία δομή του νέου συστήματος παροχών καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη τι θα γίνει με τις εισφορές ιδιαίτερα των εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ και Ε. Εστίας.
Ο Διευθυντής του ΟΑΕΔ Ξάνθης κ. Σπύρος Μαζαράκης χαρακτηρίζει ως πολύ θετική αυτή την εξέλιξη σημειώνοντας ότι ο ΟΑΕΔ έχει την υποδομή, την οργάνωση και το στελεχιακό δυναμικό να αναλάβει τους δύο οργανισμούς όπως επίσης και τους εργαζομένους οι οποίοι εντός εξαμήνου θ’ αλλάξουν τόπο εργασίας μεταφερόμενοι στα γραφεία του ΟΑΕΔ Ξάνθης. Υπογραμμίζει όμως ότι χρειάζεται μια μεταβατική περίοδος ώστε να τεθεί το πλάνο της λειτουργίας. Ικανοποίηση εκφράζει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης αναφέροντας ότι αυτό ήταν μια πρόταση της ΓΣΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας που είχε γίνει αποδεκτή από τον προηγούμενο υφ Εργασίας κ. Κουτσούκο και την πρόεδρο της Ε.Ε. κα Βάσω Τσιμπίδα.: «Θέλουμε όμως περαιτέρω διευκρινήσεις. Όπως: τι θα γίνουν τα περιουσιακά στοιχεία των δύο οργανισμών, τα αποθεματικά που φτάνουν στα 700 εκ. ευρώ καθώς επίσης και οι οφειλές του ΙΚΑ που φτάνουν στα 600 εκ. ευρώ;», αναρωτιέται ο κ. Μπεμπεκίδης.

Μαζαράκης:«Είναι έγκλημα να μειώνεις το επίδομα ανεργίας» 
Και μπορεί οι εργαζόμενοι των δύο Οργανισμών να «γλύτωσαν» την ανεργία όμως οι άνεργοι στο νομό μας αυξάνονται και πληθύνονται με ταχύτατους ρυθμούς φτάνοντας …αισίως τους 15.000, καταγράφοντας αύξηση 25% τα δύο τελευταία χρόνια. Και ενώ η επίσημη ανεργία για τον νομό μας καταγράφεται στα 18% η ανεπίσημη ξεπερνά το 25% σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ ενώ σε κάποιους κλάδους όπως οι οικοδόμοι ξεπερνά το 80%! Και σαν να μην έφταναν αυτά τα «εφιαλτικά» νούμερα οι άνεργοι καλούνται να επιβιώσουν με 359 ευρώ: «Είναι άδικο, τραγικό και ζοφερό. Είναι έγκλημα να μειώνεις το επίδομα ανεργίας. Πώς να πεις στον άνεργο που με το επίδομα των 460 ευρώ συντηρούσε μια 4μελή οικογένεια με ανήλικα παιδιά ότι τώρα πρέπει να τα βγάλει πέρα με 359 ευρώ! Είναι κάτι που θα τα’ αντιμετωπίσουμε στον ΟΑΕΔ. Ειλικρινά θεωρώ ότι πρόκειται για κάτι απάνθρωπο και συγχρόνως παράλογο», τονίζει ο κ. Μαζαράκης θέτοντας και μια άλλη παράμετρο που καταδεικνύει ότι οι μειώσεις στο επίδομα ανεργίας είναι πέρα από άδικες ουσιαστικά είναι και  απροκάλυπτη αφαίμαξη χρημάτων των ίδιων των εργαζομένων. Συγκεκριμένα το επίδομα ανεργίας είναι μια αντιπαροχή καθώς στηρίζεται στις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά συνέπεια «αρπάζουν» το 22% από τις τσέπες των εργαζομένων και των εργοδοτών.  Επιπλέον το επίδομα που δινόταν ήταν με βάση τους παλιούς μισθούς προ νέου μνημονίου και από κρατήσεις που ήδη έχουν παρακρατηθεί. Άρα πρόκειται για ευθεία υφαρπαγή.

Μπεμπεκίδης: «Όλη η Ελλάδα έγινε μια …ΕΟΖ»
Ο κ. Μπεμπεκίδης κάνε λόγο για κατάλυση οποιουδήποτε  μέτρου κοινωνικού χαρακτήρα, οποιουδήποτε εργασιακού δικαιώματος: «Μ’ αυτούς τους μισθούς μ’ αυτά τα επιδόματα ανεργίας κατάντησαν όλη την Ελλάδα μια…ΕΟΖ. Ένας εργαζόμενος θα παίρνει 489 ευρώ και ένας άνεργος 359. Κατάργησαν την Εθνική σύμβαση εργασίας καταργώντας ουσιαστικά και όλους τους κοινωνικούς εταίρους». 
Ποια επιδόματα μειώνονται

Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση μειώνονται:
Τα επιδόματα ανεργίας τα οποία διαμορφώνονται, ανάλογα με το ύψος του προηγούμενου μισθού, στα 180 ευρώ έως 360 ευρώ.
Τα εποχικά επιδόματα που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ κάθε χρόνο σε ξενοδοχοϋπαλλήλους, σερβιτόρους, μουσικούς, ηθοποιούς, τεχνικούς κινηματογράφου, θεάτρου, τηλεόρασης, χειριστές εκσκαπτικών μηχανημάτων, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά. (το 70% του 35πλάσιου ή του 50πλάσιου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανάλογα με την κατηγορία του εποχιακά απασχολούμενου).
Το ειδικό βοήθημα (15ημερήσια επιδόματα ανεργίας) μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης.
Το ειδικό βοήθημα (15πλάσιο του βασικού επιδόματος ανεργίας) μετά την τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων.
Το επίδομα στους αποφυλακιζόμενους (15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).
Το επίδομα επίσχεσης – διακοπής εργασιών (15πλάσιο του επιδόματος ανεργίας).
Η παροχή μητρότητας (συνολικά 6 κατώτατοι μισθοί).

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…