Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μπαχτσεδάκι για 140 οικογένειες στα Κιμμέρια

Μπαχτσεδάκι για 140 οικογένειες στα Κιμμέρια

0
dimotikos_laxanokipos_7-empros

Υπό κατασκευή είναι ο δεύτερος δημοτικός λαχανόκηπος

Οι περιφραγμένοι χώροι θα παραχωρηθούν σε μέλη του ΚΑΠΗ Κιμμερίων και οικογένειες με ΑμΕΑ

Ο «μάστορας» της κηπουρικής δε το φοβάται το κρύο. Ο δημοτικός λαχανόκηπος της Ξάνθης αποπνέει «μαστοριά» και μεράκι. Ακόμη και μέσα στο κρύο του φετινού χειμώνα, θα δει κανείς τρυφερά μαρουλάκια και βότανα. 130 περίπου μέλη του ΚΑΠΗ Ξάνθης καλλιεργούν εδώ και 8 χρόνια τα ζαρζαβάτια τους στους χώρους που τους έχουν παραχωρηθεί, εξασφαλίζοντας αφενός τις προμήθειές τους σε λαχανικά και απολαμβάνοντας αφετέρου μια δημιουργική απασχόληση που συνδυάζεται και με αλληλεπίδραση, αλλά και με οργάνωση μερακλήδικων καταστάσεων με μαγκάλι και άρωμα τσίπουρου στα κιόσκια που διαθέτει ο χώρος.
Ουσιαστική παρέμβαση στο χώρο πραγματοποιήθηκε το 2008, όταν περιφράχθηκαν οι μπαχτσέδες και έγινε η υποδομή δικτύου νερού, ώστε όλοι να μπορούν να έχουν παροχή κοντά στο δικό τους χώρο.
Ο καθένας καλλιεργεί ό, τι επιθυμεί. Και συνήθως αποχωρεί με σακούλες γεμάτες φρέσκα λαχανικά για το σπίτι. Όλοι ανελλιπώς όμως, κοιτούν τα μπαξεδάκια των υπόλοιπων. Θαυμάζουν, συζητάνε, ρωτάνε και πού και πού μαλώνουν για τις γνώσεις τους στη ζαρζαβατική, τα χρώματα, τα σχήματα και τα αρώματα των λαχανικών τους.

Νέος δημοτικός λαχανόκηπος στα Κιμμέρια
Σειρά παίρνουν τώρα και τα μέλη του ΚΑΠΗ Κιμμερίων στους οποίους θα παραχωρηθεί ο χώρος του δημοτικού λαχανόκηπου για να καλλιεργήσουν τα δικά τους μπαξεδάκια, γεμίζοντας με μειωμένο κόστος το καλάθι της νοικοκυράς, στρώνοντας το τραπέζι με ντόπια δική τους παραγωγή και παράλληλα δίνοντας την ευκαιρία σε όλη την οικογένεια να εμπλακεί και να μάθει για την παραγωγή των λαχανικών.
Ο δημοτικός λαχανόκηπος θα χωριστεί σε 140 περίπου μικρά μπαξεδάκια, τα οποία θα διατεθούν στα μέλη του ΚΑΠΗ Κιμμερίων, αλλά και σε οικογένειες με ΑμΕΑ.
Στο δημοτικό χώρο που έχει καθοριστεί γι’ αυτό το σκοπό, έχει τοποθετηθεί περιμετρική περίφραξη, μπήκαν οι σωλήνες ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΞ και έγινε επιχωμάτωση με νέο κατάλληλο χώμα για καλλιέργεια.
Η επιτροπή που έχει συσταθεί για το σκοπό θα εισηγηθεί για την συνέχιση των εργασιών, καθώς και για την ανάθεση λειτουργίας του δημοτικού λαχανόκηπου σε κάποιο φορέα. Πιθανότατα φορέας που θα οριστεί για τη λειτουργία , μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα είναι το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου, υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκονται και τα ΚΑΠΗ.

Δημιουργικότητα, οικονομία και ντόπια παραγωγή
«Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της διαχρονικής παρέμβασης του κοινωνικού τομέα της ΔΕΥΑΞ, που στόχο έχει να προσφέρει μια ανακούφιση στην ανεργία και μαζί να τονώσει τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας», σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μανόλης Τσέπελης, ο οποίος, όπως τονίζει, έχει γίνει μάρτυρας της θετικής απήχησης που έχει ο δημοτικός λαχανόκηπος Ξάνθης μέσα στα 8 χρόνια λειτουργίας του. «Η επιλογή των Κιμμερίων για το δεύτερο λαχανόκηπο βασίστηκε ιδιαίτερα στα πολύ μεγάλα ποσοστά ανέργων μετά την κατακόρυφη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας. Με το μπαξέ μπορεί να ασχολείται όλη η οικογένειας και να παράγει τα δικά της λαχανικά», προσθέτει.
Ο δήμος της Ξάνθης διαθέτει τους περιφραγμένους χώρους και η ΔΕΥΑΞ παρέχει νερό δωρεάν όλο το χρόνο.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…