Σχόλια 05/03/2012

0
koitasmata-empros

Ήμαρτον: Ομολογιώ!
Θωμάς Βουγιουκλής  

   
Μεγάλο το ενδιαφέρον για έρευνες κοιτασμάτων


Τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες, εξειδικευμένες στον τομέα των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και τη Γαλλία υπέβαλαν αιτήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την πραγματοποίηση ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΜΠΕ στις εταιρείες που έχουν ήδη καταθέσει φακέλους περιλαμβάνονται οι ION, TGS-NOPEC, CGG Veritas και Dolphin Geophysical, ενώ ενδιαφέρον για τη διαδικασία είχε επιδείξει στο παρελθόν και η Νορβηγική PGS, στελέχη της οποίας έχουν επισκεφθεί το ΥΠΕΚΑ.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έληξε  το μεσημέρι της Παρασκευής.

 

       
Πρόβλημα αξιοπιστίας  


Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας στη χώρα. Κανείς δεν μας εμπιστεύεται στο εξωτερικό και κανένα δεν εμπιστευόμαστε εντός και εκτός.
Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι τους κοροϊδεύουμε, ότι δεν τηρούμε τις υποσχέσεις μας, θέλουν να μας επιτηρούν αυστηρά προτού μας δανείσουν κι άλλα χρήματα. Εμείς ζούμε τη διάρρηξη της σχέσης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτεία, αισθανόμαστε θύματα των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τα τελευταία 38 χρόνια και ψάχνουμε στα άκρα και στα παραμύθια για λύσεις. Μειώνονται τα έσοδά μας, κόβουμε τα έξοδα, φοβόμαστε το αύριο. Βλέπουμε κάθε μαύρο σύννεφο –είτε δήλωση ξένου είτε έγκλημα στη γειτονιά– σαν σημάδι νέων καταστροφών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα θυμού και δυσπιστίας, παίζεται το μέλλον της χώρας και τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια των δανειστών και των Ελλήνων καταθετών.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι η αιτία της «αποξήρανσης» της αγοράς και της ύφεσης, με όλες τις τραγικές επιπτώσεις για τους εργαζομένους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους. Είναι αιτία, αλλά και σύμπτωμα της τεράστιας ανατροπής που υφίσταται η ελληνική κοινωνία.
Γ.Ι.    

 

Πρόβλημα με τις πανελλαδικές;  


Ξαφνικό πρόβλημα με τις πανελλαδικές εξετάσεις ανέκυψε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καθώς ο διαγωνισμός για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών για τη διεξαγωγή τους κρίθηκε άγονος.
Η Υφυπουργός Παιδείας , Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήλωσε σχετικά στη Βουλή : Υπήρξαν πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα -και λυπάμαι για αυτό- ότι δήθεν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι στον αέρα. Ο Τύπος των άκρων επενδύει στην τρομολαγνεία και το λαϊκισμό μη διστάζοντας να έχει ως θύματα ακόμα και τις εφηβικές ψυχές. Διαβεβαιώνω, την κοινή γνώμη, τους Έλληνες πολίτες ότι υπάρχει σχέδιο. Ακόμα και όταν κηρύσσεται άγονος ένας διαγωνισμός, υπάρχουν άλλες λύσεις, θεσμικές και διαφανείς, ώστε να  εξευρεθεί χαρτί, να τυπωθούν τα τετράδια και για να γίνουν όλα όπως πρέπει εγκαίρως.
Θέλω πραγματικά να εκφράσω από το βήμα της Βουλής τη λύπη μου που κάποιοι, ακόμα και τώρα, με βάση φημολογίες και διαρροές επενδύουν για κομματικούς, εμπορικούς ή άλλους λόγους στο φόβο των γονιών και των μαθητών. Όλα βαίνουν απολύτως ομαλά.  Το Υπουργείο προχωράει σε όλες τις προβλεπόμενες θεσμικά ενέργειες. Δεν υπάρχει πρόβλημα.»    

 

 
Αίσιο τέλος είχε το θρίλερ με την ομηρία των εργαζομένων…


… της εταιρείας HELESI στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής που κρατούσε μέχρι τα μεσάνυχτα, ο 52χρονος απολυμένος ο οποίος νωρίτερα εισέβαλε στην εταιρεία πυροβολώντας και τραυματίζοντας έναν από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας, έναν εργαζόμενο και έναν αστυνομικό. Τελικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα παραδόθηκε μετά από διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία και τους ειδικούς διαπραγματευτές και έχει οδηγηθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης. Οι όμηροι είναι καλά στην υγεία τους αν και σοκαρισμένοι από την πολύωρη περιπέτειά τους. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της αιτιολογεί την απόλυση σημειώνοντας ότι: «καθόσον επί μακρόν επεδείκνυε ασταθή ανάρμοστη και παραβατική συμπεριφορά στον χώρο εργασίας». Όπως έγινε γνωστό
σε κάποια στιγμή ο 52χρονος ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και κάποια στιγμή ζήτησε από τους αστυνομικούς να του φέρουν τα χάπια του πράγμα που έγινε.
Επίσης ζητούσε 31.000 ευρώ που του χρωστούσαν όπως υποστήριζε και να τον επαναπροσλάβουν. Είχε μάλιστα απειλήσει ότι “θα βγω έξω με την καραμπίνα και όποιο πάρει ο χάρος”.
– Η ανεργία οδηγεί στην απόγνωση και την απελπισία και όταν φτάσεις εκεί δεν θέλει πολύ για να ξεφύγει το μυαλό…
Μ.Ξ.    

 

Τι άλλο θα δούμε…πόσο ακόμα;


Είναι ν’ απορεί κανείς με το μέγεθος της κοινωνικής αναλγησίας που δεν χάνει ευκαιρία να δείχνει η τρόικα. Αυτοί «βγάζουν σπυριά» με οποιοδήποτε κοινωνικό μέτρο και έχουν βάλει σκοπό να εξαφανίσουν τους εργαζόμενους. Μα πως είναι δυνατόν ένας εξαθλιωμένος εργαζόμενος να είναι …ανταγωνιστικός; Είναι όμως ν’ απορεί κανείς και με την ευκολία που αποδέχεται η κυβέρνηση τέτοια μέτρα αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Που είναι η αντίδραση που είναι η «κοινωνική έκρηξη» που φοβούνται οι τροϊκανοί. Επικρατεί μια μοιρολατρία μια παθητική ανοχή των πάντων και αυτοί όλο και βαράνε! Είναι δυνατόν να κόβουν 110 ευρώ από τον άνεργο που στο κάτω – κάτω αυτό το επίδομα ήταν από δικά του λεφτά όταν ήταν εργαζόμενος.
Και το άλλο πάλι; Ο μισθό του νεοεισερχόμενου με το επίδομα του άνεργου διαφέρει μόνο κατά 130 ευρώ. Δηλαδή ο εργαζόμενος δουλεύει για 130 ευρώ!
Τι άλλο σουρεαλιστικό θα δούμε σ’ αυτή τη χώρα;
Μ.Ξ.    

 

Τα στραβά και τα ανάποδα  


Τα στραβά του καρναβαλιού συζητήθηκαν στην Οργανωτική των ΘΛΕ, με το Μανόλη Φανουράκη να δείχνει ξεθεωμένος πέντε μέρες μετά την παρέλαση από την προσπάθεια που χρειάστηκε να καταβάλει για να ελεγχθεί το «πράμα».
Χειάζεται οπωσδήποτε να μπει μία τάξη διαφορετικά απαξιώνουμε οι ίδιοι το σημαντικότερο θεσμό της πόλης. Και αυτό που ακούστηκε για αλληλεγγύη των συλλόγων πρέπει κι αυτό να συζητηθεί. Όπως απαραίτητο είναι να τεθεί πλαίσιο και να προβλεφθούν ποινές διαφορετικά θα έχουμε κάθε χρόνο τα ίδια και χειρότερα. Στο αυριανό φύλλο, αναλυτικά η συνεδρίαση της Οργανωτικής.
Ε.Δ.  

 

Μεγάλο ενδιαφέρον  


Ουρές σχηματίστηκαν τις δύο πρώτες ημέρες κατάθεσης αιτήσεων για την Κοινωφελή Εργασία στα σημεία υποβολής δικαιολογητικών του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και της ΜΚΟ που ανέλαβε τις θέσεις του δήμου Ξάνθης. Είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί και τις επόμενες ημέρες ότι για τις 1.510 θέσεις του νομού, μόλις τις δύο πρώτες ημέρες κατατέθηκαν περίπου 1.200 αιτήσεις συνολικά για όλους τους κωδικούς και τις ειδικότητες.
Μετά μάλιστα και τη μείωση των μισθών, μία πεντάμηνη κοινωφελής θέση αποτελεί όχι μόνο «ανάσα», αλλά επιβίωση για πολλές οικογένειες και νεαρά άτομα.
Ε.Δ.  

 

Δεν κρατιόταν


 «Τα πήρε στο κρανίο» ο Φώτης Καραλίδης με την επιλογή της μη ένταξης έργων της Π.Ε. Ξάνθης στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Ήταν ένας χείμαρρος στις δηλώσεις του και δε δίστασε να χαρακτηρίσει «εχθρούς της Ξάνθης» όσους πήραν αυτή την απόφαση, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι το μόνο έργο που είναι ενταγμένο είναι το αρδευτικό, το οποίο βέβαια καρκινοβατεί και «πνέει τα λοίσθια».
Την άποψή του ωστόσο συμμερίστηκαν και άλλοι στην ημερίδα της ΠΕΔ. Μάλιστα, κάποιος πλησίασε το Φωτη Καραλίδη και του είπε με… «αφοπλιστική» ειλικρίνεια: «δε σε ψήφισα αλλά καλά τα λες».
Ε.Δ.  

 

Να μαθαίνουμε  


Στο έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει ανάμεσα σε όσα συμβαίνουν στα όργανα της ΕΕ και τους πολίτες των κρατών μελών αναφέρθηκε ο Τάσος Χανιώτης, που γνωρίζει πόσο λίγα και συχνά πόσο διαστρεβλωμένα φτάνει η είδηση από την Ευρώπη στους κατοίκους αστικών κέντρων και περιφερειών ανά την Ευρώπη. Μπορεί η σχετική συζήτηση να έγινε με αφορμή την ενημέρωση των αγροτών, αλλά το θέμα είναι καίριο μιας και λίγοι γνωρίζουν ότι 80% της εθνικής νομοθεσίας αποτελεί εναρμόνιση με ευρωπαϊκές αποφάσεις και άρα είναι εξαιρετικά κρίσιμο το τι και πώς γίνεται εκεί.
Πάντως, με νόημα ο κ. Χανιώτης σημείωσε ότι αυτό τελευταία δείχνει να αλλάζει και όχι γιατί υπάρχει κάποια μεταβολή στην «προσφορά» από την ΕΕ, αλλά στη «ζήτηση» από την Ελλάδα και αυτό έχει πολλαπλές μεταφράσεις, αφού μέχρι τώρα βόλευε η Ευρώπη να θεωρείται κάτι «ξένο», «κάπου εκεί στις Βρυξέλλες».
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …