Σχόλια 01/03/2012

0
dimotiko_28.2.12-empros

Αν έχουμε μόνο 60 βουλευτές θα έχουμε λιγότερους να βγάζουν χρήματα έξω.
Θωμάς Βουγιουκλής      

… Τυχαίο;


Μπορεί να είναι τυχαίο, αλλά όλα συναινούν στο ότι δεν είναι. Ο Θανάσης Ξυνίδης και ο Δημήτρης Βορίδης είναι γνωστό ότι έχουν από τις πιο στεντόρειες φωνές στο δημοτικό συμβούλιο. Γι’ αυτό και παρέμενε χαλασμένο για καιρό το μικρόφωνο που μοιραζόταν. Τώρα τους το έφτιαξαν, αλλά δε λειτουργεί το λαμπάκι κι έτσι ο Δημήτρης Βορίδης έβαλε ταμπελάκι για “on-off”, ώστε και ο Θανάσης Ξυνίδης να ξέρει πότε το μικρόφωνο είναι ανοιχτό!
Ε.Δ.      

 

Παπουτσής κατά Βενιζέλου


Να λοιπόν που στο ΠΑΣΟΚ θα έχουμε δύο υποψήφιους για το αξίωμα του προέδρου μέχρι στιγμής. Ο ένας είναι ο Βαγ. Βενιζέλος και ο άλλος ο Χρήστος Παπουτσής.
Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει προς τον Βενιζέλο, ο οποίος τελικά θα κονταροχτυπηθεί με τον Σαμαρά στις εκλογές που σύντομα θα γίνουν κατά πως λέγεται μετ’ επιτάσεως την Άνοιξη.
«Ε»    

 

Κόλλα στα ΑΤΜ


Κάποιοι που θέλησαν να ταλαιπωρήσουν τους συναλλασσόμενους με τα δύο ΑΤΜ της Εθνικής στην οδό Καραολή, το Σάββατο, βάλαν κόλλα στη σχισμή που τοποθετείται η κάρτα.
Κι έτσι, φράκαραν τα μηχανήματα και δεν υπήρξε εξυπηρέτηση των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών.
Η βλάβη αποκαταστάθηκε αλλά είναι ενδεικτική η χειρονομία αυτή μιας αντίληψης μερικών νεαρών. Που νομίζουν ότι βλάπτουν έτσι την Τράπεζα.
Απεναντίας, ταλαιπωρούν τους πελάτες.
«Ε»  

 

Άνθρακας ο θησαυρός με το εκατομμύριο


Κι εκεί που όλοι πιστέψαμε ότι επιτέλους πιάστηκε στα πράσα κάποιος βουλευτής με το ζεστό χρήμα στα χέρια, τελικά αποδείχθηκε άνθρακας ο θησαυρός.
Το εκατομμύριο ήταν του συζύγου της Ν. Μπακογιάννη, δηλωμένο στο Πόθεν Έσχες της προέδρου της ΔΗ.ΣΥ. και η μεταφορά του στο Λονδίνο έγινε με νόμιμο τρόπο. Άδικα οι κορώνες απ’ όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου που ζητούσαν την κεφαλή του «άγνωστου» για μέρες βουλευτή επί πίνακι.
Όχι όμως και τόσο άδικα και αθώα,  καθώς μέσα στο θόρυβο που δημιουργήθηκε, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση του τριημέρου,  πέρασε στα ψιλά γράμματα ή θάφτηκε εντελώς ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που έγινε με τη Siemens που κλείνει την υπόθεση χωρίς να μάθουμε ποτέ ποιοι πήραν μίζες από τη γερμανική εταιρεία.
Ταυτόχρονα, ψηφίστηκαν και όλοι οι επώδυνοι εφαρμοστικοί νόμοι του Μνημονίου ΙΙ με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς σοβαρές αντιδράσεις αφού όλοι έψαχναν τον εκατομμυριούχο βουλευτή φάντασμα.

 

   
Νέο κόμμα από τον Ψωμιάδη  


Εχθές το απόγευμα στις 18:00 έγινε τελικά η ανακοίνωση του κόμματος του Παναγιώτη Ψωμιάδη, στο πλαίσιο ομιλίας του Νίκου Λυγερού με θέμα «Ένα όραμα, μία λύση: ΑΟΖ» στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Το όνομα αυτού «ΠΑΤΡΙ.Δ.Α» «Πατριωτικό Δίκτυο Αφύπνισης»,  προδίδει και τα εθνικοπατριωτικά του χαρακτηριστικά.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης φιλοδοξεί με την ίδρυση του κόμματός του να «στεγάσει» αρκετούς αντιμνημονιακούς βουλευτές της Ν.Δ. οι οποίοι έκοψαν οριστικά (;) τους δεσμούς τους με τον Α. Σαμαρά, καταψηφίζοντας για δεύτερη φορά τα εφαρμοστικά μέτρα προχθές στη βουλή.
Άλλο ένα «πατριωτικό» κόμμα που φιλοδοξεί να καλύψει τον αντιμνημονιακό χώρο από τα δεξιά μετά τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Παναγιώτη Καμμένου και το προσφάτως μεταμεληθέν ΛΑ.Ο.Σ.

 

   
Πάλι τα ίδια…  


Κάθε χρόνο ανήμερα την ημέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού για το Δημοτικό Ραδιόφωνο γίνεται η ίδια συζήτηση… Ο Χρίστος Πούλιος για άλλη μια φορά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ύψος του προϋπολογισμού της «Όμορφης Πόλης» που, όλο λέγεται ότι είναι 200.000 ευρώ, αλλά ποτέ δεν είναι… Πέρυσι ήταν 190.000 και φέτος 161.500 ευρώ. Και ναι μεν όλοι λένε ότι δε θέλουν να κλείσει το ραδιόφωνο, αλλά να «αναβαθμιστεί η παροχή υπηρεσιών του». Ωστόσο, όταν είναι να κατατεθούν προτάσεις, ουδείς προτείνει!
Ας σκεφτούμε λίγο ποιες είναι η μη αποτιμήσιμες υπηρεσίες του δημοτικού ραδιοφώνου για το δήμο της Ξάνθης και ποιο θα είναι στην πραγματικότητα το όφελος από το κλείσιμό του.
Παρεμπιπτόντως, όπως ανέφερε και ο διευθυντής Τηλέμαχος Αρναούτογλου, μετά από παράκληση των κατοίκων της Σταυρούπολης πρόκειται το σήμα να επεκταθεί και προς εκείνη την περιοχή με την εγκατάσταση ενός αναμεταδότη.
Ε.Δ.    

 

Το ίδιο παιχνίδι


Το ίδιο «παιχνίδι» που βλέπουμε εδώ και χρόνια να εκτυλίσσεται όταν έρχεται στις αρμόδιες επιτροπές το θέμα για κυρώσεις σε καφέ- μπαρ λόγω επιβεβαιωμένων παραβάσεων, το βλέπουμε και στην περίπτωση επιβολής προστίμων για παράνομες αφισοκολλήσεις. Ούτε τολμάει το δημοτικό συμβούλιο να επιβάλει τις ποινές που θα έπρεπε να παραδειγματίσουν στην περίπτωση των υπότροπων παραβατών, αναγκάζοντάς τους να πληρώσουν το μέγιστο της ποινής που προβλέπει ο νόμος ήτοι 1.500 ευρώ. Η δικαιολογία είναι και πάλι η ίδια… «Σε περίοδο κρίσης μη δημιουργούμε πρόσθετα βάρη στους επαγγελματίες»… Μα πρόκειται για δική τους παράβαση, που μπορούσαν να αποφύγουν αν με ελάχιστο κόστος (5-10 ευρώ) φρόντιζαν να βγάλουν άδεια αφισοκόλλησης τοποθετώντας τις αφίσες τους στα προκαθορισμένα σημεία του δήμου! Και επιπλέον όταν τοποθετούνται αφίσες σε φωτεινούς σηματοδότες υπάρχει λόγος που προβλέπεται πρόστιμο καθώς προκύπτει κίνδυνος για τους οδηγούς. Και μόνο ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος τόλμησε να το αναφέρει. Ο δε Μανόλης Φανουράκης στη σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο αναρωτήθηκε γιατί ποτέ δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο σε κομματικές παρατάξεις που αφισοκολλούν σε όλη την πόλη. Τελικά, για τις περιπτώσεις των υπότροπων καταστημάτων επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ και στον πολιτιστικό σύλλογο 50 ευρώ.
Ε.Δ.    

 

«Πόλεμος»


 Οι κομματικές ισορροπίες στο δημοτικό συμβούλιο είναι αποκαλυπτικές. «Μάχη» έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό ανάμεσα στους «Πολίτες για την Αλλαγή» και το Γιώργο Κολλάρο, ο οποίος δεν στήριξε καν την πρόταση για σύσταση Επιτροπής Αλληλεγγύης που εισηγήθηκε η μείζονα αντιπολίτευση με το Νίκο Ανταμπούφη. «Μόνο θεωρίες είναι αυτά», είπε, δίνοντας και κάποια «μαθήματα αλληλεγγύης», από το πλούσιο βιογραφικό του ΚΚΕ. Ο Χρίστος Πούλιος, όμως, του απάντησε: «άμα δε το κάνει το ΚΚΕ, δεν είναι καλό»,  κάνοντας έτσι και κριτική στη γενικότερη παραδοσιακή στάση του ΚΚΕ που δεν στηρίζει κάτι όταν δεν βρίσκεται στο «τιμόνι» της πρωτοβουλίας. Κι όμως, ο Γιώργος Κολλάρος θα έπρεπε να είναι μέσα σε μια τέτοια Επιτροπή Αλληλεγγύης για να κάνει εκεί τα «μαθήματα» και να βάλει, αν θέλει, το στίγμα των κοινωνικών αγώνων με τον τρόπο που αυτός επιθυμεί.
Ε.Δ.    

 

Εταιρία διαχείρισης ακινήτων


Πολύ επιφυλακτικός ήταν ο δήμαρχος στην πρόταση του Θανάσης Ξυνίδη για ενιαία στρατηγική διαχείρισης των τουριστικών ακινήτων του δήμου, μέσω ενιαίου προσωπικού που θα καθιστούσε πιο λειτουργική και αποτελεσματική τη διαχείριση πόρων και προσωπικού. Μάλιστα, στην πρόταση του Ξυνίδη να λειτουργήσει αυτό το σχήμα, υπό την –περιβόητη- εταιρία διαχείρισης της ακίνητης δημοτικής περιουσίας ο δήμαρχος είπε ότι αυτή είναι για άλλο σκοπό. Τελικά, οι οικοτουριστικές εγκαταστάσεις του «Ηνίοχου» και το καταφύγιο της Δρυμιάς θα εκμισθωθούν, ενώ το πιθανότερο είναι να διατηρήσει το δασικό χωριό Ερυμάνθου μετά την ανανέωση της παραχώρησης από το Δασαρχείο.
Ε.Δ.    

 

Είναι μια ώρα δύσκολη…


Όσο η ώρα περνούσε -5 ώρες κράτησε η συνεδρίαση – τόσο κορυφωνόταν ο… ηλεκτρισμός στο δημοτικό συμβούλιο. Οι ατάκες της ημέρας:
–          Δύο φορές ο Νίκος Ανταμπούφης έκανε νύξη στο πόσο «χρήσιμη» θα ήταν στη συζήτηση για τα τουριστικά ακίνητα η… περιβόητη μελέτη της ΕΑΠΑΞ που στην αρχή προτάθηκε με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ και έπεσε στα 50.000 ευρώ, αν και λίγοι πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα και την επικέντρωσή της στον αυτό σκοπό.
–          Στην ένταση που προκλήθηκε στη συζήτηση για τα τουριστικά ακίνητα ο Θανάσης Ξυνίδης ηρέμησε τα πνεύματα εκφράζοντας την κατανόησή του με τα λόγια: «κοιτάξτε έχουμε μπει σε επικίνδυνη φάση. Έχει αρχίσει η πείνα και αυτό είναι επικίνδυνο για όλους!»
–          «Ησυχία ενοχλούμε τους απ’ έξω», είπε ο Νίκος Ανταμπούφης για να καταδείξει την παραδοσιακή τακτική ορισμένων δημοτικών συμβούλων να περνάνε περισσότερο χρόνο στα «πηγαδάκια» έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων. Με χιουμοριστικό τρόπο στο θέμα αναφέρθηκε και ο δήμαρχος, ο οποίος όντας… έξω και ακούγοντας τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να φωνασκεί, είπε: «το προεδρείο να ηρεμήσει για να μην ενοχλεί τους έξω!».
Ε.Δ.      

 

6 μήνες για Ψάλτη- Εφραίμ- Αρσένιο


  Σχεδόν πέντε ώρες κράτησε η διάσκεψη των δικαστών στη δίκη Ψάλτη- Εφραίμ και Αρσένιου που δικάζονταν για δεύτερη φορά από το Πενταμελές Εφετείο Κομοτηνής με νέα σύνθεση. Οι δικαστές μετά τη λήξη και των 3 αγορεύσεων συνηγόρων που βρισκόταν σε εκκρεμότητα, αποσύρθηκαν για να βγάλουν απόφαση και τελικά το δικαστήριο, έκρινε αθώους τους κατηγορουμένους για την κατηγορία της παραβίασης του δικαστικού απορρήτου, όπως υπέδειξε άλλωστε και ο Άρειος Πάγος με την αναιρετική του απόφαση, αλλά έκρινε ένοχους τους κατηγορουμένους για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που θεώρησε ότι διαπράχθηκε στην υπόθεση της εκδίκασης του ζητήματος της κυριότητας της λίμνης, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή στον καθένα.
Ο Εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να καταδικαστούν και για τα δύο αδικήματα, ωστόσο οι δικαστές, ακολούθησαν το σκεπτικό του Αρείου Πάγου, αν και απέρριψαν την «πλημμελή αιτιολογία» που είχε προτείνει το ανώτατο δικαστήριο για την περίπτωση της παράβασης καθήκοντος, το οποίο και πιθανότατα θα επιχειρήσουν να θεμελιώσουν σε πιο στέρεη βάση.
Βέβαια, τα αδικήματα ενδέχεται να παραγραφούν αν ο ΑΠ κάνει δεκτή την αίτηση αναίρεσης που πιθανότατα θα ασκήσουν οι εντολείς των τριών, αφού ο χρόνος παραγραφής επέρχεται στις 21 Απριλίου, 8 χρόνια μετά την επίμαχη διάσκεψη για την κρίση σχετικά με την κυριότητα της Λίμνης Βιστονίδας.
Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…