Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τροπολογία η μόνη λύση για το ΔΕΡΑΣ

Τροπολογία η μόνη λύση για το ΔΕΡΑΣ

0
deras_syskepsi_14-empros

Σύσκεψη με θέμα τη μεταστέγαση των 93 επιχειρήσεων στο πρώην εργοστάσιο πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕ

Παρόντες αιρετοί, υπηρεσιακοί, φορείς και ενδιαφερόμενοι. Αποκλείστηκε η περίπτωση δημιουργίας βιοτεχνικού πάρκου. Υπέρ της τροπολογίας Μάντατζη- Κοντός    

Ουσιαστική ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στο Επιμελητήριο Ξάνθης για το θέμα της μεταστέγασης των 93 επιχειρήσεων στο πρώην εργοστάσιο «ΔΕΡΑΣ», με την παρουσία αιρετών, υπηρεσιακών, μελών ΔΣ του ΕΒΕ, εμπλεκόμενων φορέων και ενδιαφερόμενων, καθώς και του προέδρου του σωματείου κ. Γιάννη Σιούτα, υπόθεση που το τελευταίο διάστημα παρουσίασε μεγάλη «κοιλιά» με βασικότερη αιτία το λαβύρινθο της γραφειοκρατίας που έζησαν σε όλο του το «μεγαλείο» οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες, εδώ και 7 χρόνια, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε το εγχείρημα.
Μετά την παρουσίαση της διαδρομής από τον κ. Σιούτα και τις διευκρινίσεις και τα εμπόδια, όπως τα περιέγραψε η προϊσταμένη του ΣΧΟΠ κ. Λαμπρινή Ρίζου, καθώς και τις τοποθετήσεις των αιρετών του κοινοβουλίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης που παραβρέθηκαν έγινε σαφές ότι η προώθηση τροπολογίας για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να δοθεί το «πράσινο φως» για τη συγκέντρωση των επιχειρήσεων στην περιοχή, είναι η καλύτερη – αν όχι η μόνη- λύση για την υλοποίηση του αναπτυξιακού εγχειρήματος.  
Μόνο επιχειρηματικό πάρκο μπορεί να γίνει. Εγκαταλείφθηκε η ιδέα για ΒΙΟ.ΠΑ.
«Δώρο που δε μπορούμε να ανοίξουμε» χαρακτήρισε την περίπτωση ο πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης. Ο Γιάννης Σιούτας περιέγραψε όλα τα στάδια της διαδικασίας από το ξεκίνημα των προσπαθειών, κάνοντας σαφή τη δυσκαμψία της κρατικής διοίκησης και το «φρενάρισμα» των αναπτυξιακών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εξαιτίας του «τέρατος» της γραφειοκρατίας. Εισαγωγικά, σημείωσε ότι 60 από τις 93 επιχειρήσεις βρίσκονται σε ακατάλληλους χώρους και τόνισε ότι αναχαιτίζεται μια πρωτοβουλία με προϋπολογισμό 15-20 εκ. ευρώ που θα φέρει στην τοπική αγορά. Πρόσθεσε επίσης ότι ήδη έχουν δαπανηθεί 60.000 ευρώ (40.000 από τους επιχειρηματίες και 20.000 από το ΕΒΕ), ολοκληρώθηκαν οι οικονομοτεχνικές μελέτες, αλλά το θέμα «σκοντάφτει» στο νόμο Μπιρμπίλη (που κατά τη διάρκεια της σύσκεψης χαρακτηρίστηκε καταστροφικός, απαράδεκτος, παράλογος έως και ανόητος…) και την απαίτηση αλλαγής χρήσης από γη υψηλής παραγωγικότητας (επειδή προκύπτει από αναδασμό). Ο νόμος εξαιρεί επείγοντα στρατιωτικά έργα και αναπτυξιακά έργα ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. «Και ρωτάω, αυτά τα 140 στρέμματα που από το 1918 ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν για παραγωγή, και ήδη άλλα 114 έχουν αποχαρακτηριστεί (Αθωνική) και πού ο δήμος έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να τα αξιοποιήσει σε αυτή την κατεύθυνση, πώς γίνεται να χαρακτηρίζεται υψηλής παραγωγικότητας; Και ποιος έχει αμφιβολία ότι αυτό το έργο είναι αναπτυξιακό;» ανέφερε ο κ. Σιούτας.
Στη συνέχεια, εξήγησε ότι βάσει των ευρωπαϊκών και εθνικών προδιαγραφών, εγκαταλείφθηκε η ιδέα της δημιουργίας Βιοτεχνικού Πάρκου, διότι απαιτούνται κοινόχρηστοι χώροι και άρα αναδιανομή των οικοπέδων και αποκλεισμός ορισμένων για να εξευρεθούν χώροι, ενώ χρειάζεται επίσης και διαχειριστικός φορέας με τη μορφή ανώνυμης μη κερδοσκοπικής εταιρίας, η οποία να συσταθεί αφού ολοκληρωθούν τα πρώτα έργα υποδομής. Τέλος, ένα ακόμη εμπόδιο αποτελεί η έλλειψη διόδου σύνδεσης ανάμεσα στα δύο μέρη της έκτασης, όπου παρεμβάλλεται σε όλο το μήκος το οικόπεδο της Αθωνικής.
Για το λόγο αυτό η πρωτοβουλία έχει στραφεί στη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου, αλλά και πάλι τα προβλήματα επιμένουν. Μετά από ένα «πινγκ πονγκ» ευθυνών ανάμεσα σε 4 υπηρεσίας τελικά τον Οκτώβριο του 2011 δόθηκε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου με την προϋποθέσεις της αλλαγής χρήσης γης και την βεβαίωση για την αλλαγή. Η αρμόδια γι’ αυτό ΝΕΧΟΠ Ξάνθης ακολούθησε άλλο ένα κύκλο «ανταλλαγής απόψεων» με το υπουργείο και άλλα δύο υπουργεία που ενεπλάκησαν στη συνέχεια και τελικά το εγχείρημα έφτασε στο Φεβρουάριο του 2012 με καμία πρόοδο, παρά μόνο την καλή πρόθεση του Γ.Γ. ΑΔΜΘ Θ. Σώκου, όπως σημείωσε ο κ. Σιούτας.  
Αν δεν αλλάξει η χρήση γης, οι υπηρεσίες δεν προχωρούν
Η προϊσταμένη του ΣΧΟΠ, του τμήματος δηλαδή περιβάλλοντος και χωροταξικού σχεδιασμού που υπάγεται στην ΑΔΜΘ, κ. Λαμπρινή Ρίζου παρουσίασε τα προβλήματα που συναντά η υλοποίηση του εγχειρήματος, σημειώνοντας ότι αν δεν αλλάξει η χρήση γης δεν μπορούν να προχωρήσουν με την αιτιολογία ότι, κάθε πιθανή προσφυγή στο ΣτΕ από οποιονδήποτε και για οποιοδήποτε λόγο θα «παγώσει» κάθε εργασία. Εξήγησε ότι νόμος που εφαρμόζεται για τον καθορισμό χρήσης γης σε περιπτώσεις παραχωρήσεων από Δημόσιο, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ είναι ο 1512/85, που αφορά όμως μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις και όχι σε οργανωμένα σχέδια ανάπτυξης. Η ίδια διευκρίνισε ότι για 4-5 περιπτώσεις που έχουν άμεση ανάγκη μεταστέγασης μπορούν να δώσουν το «οκ», αλλά σε περίπτωση που συσσωρευτούν παραπάνω επιχειρήσεις θα σταματήσουν τη διαδικασία, γιατί όπως είπε: «ακόμη και αν θεωρηθεί ως ανοργάνωτη συσσώρευση επιχειρήσεων, πάλι θα μπλοκαριστεί γιατί θα χρειάζεται εξυγίανση».  
Πολιτική πρόθεση στήριξης. Ναι σε τροπολογία από Μάντατζη- Κοντό
Μπροστά στο τέλμα της γραφειοκρατικής διαδικασίας, οι δύο βουλευτές που παραβρέθηκαν, Τσετίν Μάντατζη και Αλέκος Κοντός συμφώνησαν για την κατάθεση τροπολογίας, με την υποστήριξη άλλων 8 βουλευτών, ώστε το θέμα να λυθεί με αυτό τον τρόπο, με το σκεπτικό ότι εξυπηρετεί τοπικά και όχι μικροκομματικά συμφέροντα. Με αυτό συμφώνησε και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπένης ως εκπρόσωπος του δημάρχου, τονίζοντας ότι η θέση που εκφράστηκε από το δήμο Ξάνθης, όπου απαιτήθηκε είναι ότι: πρόκειται για μεγάλο αναπτυξιακό έργο του δήμου, ότι αναλαμβάνει τις υποδομές, ότι και η Αθωνική πέτυχε τον αποχαρακτηρισμό, ότι η περιοχή είναι ακατάλληλη για παραγωγή λόγω της χωματερής και των λυμάτων του πρώην «ΔΕΡΑΣ», αλλά και ότι η πρόθεση του δήμου είναι αυτή η φύση αξιοποίησης.
Σημαντική ήταν η παρατήρηση του προέδρου ΔΕΥΑΞ Μανόλη Τσέπελη, ότι αν η ΝΕΧΟΠ ή όποια άλλη υπηρεσία απαιτεί δέσμευση του δήμου για κατασκευή των υποδομών, πρέπει αυτό να γίνει σαφές διότι το ταμείο του δήμου δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να αναλάβει το κόστος αυτό.
Ωστόσο, προς το τέλος της συνεδρίασης και αφού είχε συμφωνηθεί η κοινή προσπάθεια για ψήφιση τροπολογίας, ο κ. Δωρόπουλος, μηχανικός του σωματείου που ενημερώθηκε για τη σύγκληση της ΝΕΣΧΟΠ την προηγούμενη Πέμπτη πληροφόρησε για την απόφαση που ελήφθη να συναινέσει στον αποχαρακτηρισμό με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, διαδικαστικής κυρίως φύσης όπως απόφαση δημοτικού συμβουλίου και απόφαση ΔΣ ΕΒΕ, ωστόσο ο Δ. Μπένης του εξήγησε ότι αυτό και πάλι θα φέρει μπροστά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν από την αρχή και γι’ αυτό επικράτησε η λύση της άμεσης τροποποίησης με την κατάσταση ως έχει.  

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …