Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Το ‘αδιέξοδο’ των παραγωγών γάλακτος φέρνει στη Βουλή ο Μάντατζη

Το ‘αδιέξοδο’ των παραγωγών γάλακτος φέρνει στη Βουλή ο Μάντατζη

0
tsetin_mantatzi_01

Καταγγέλλει τις πρακτικές των γαλακτοβιομηχανιών σχετικά με την μείωση της τιμής και την καθυστέρηση εξόφλησης

Ζητά υποχρεωτική σύναψη συμβολαίου υπό την εποπτεία του ΕΛΟΓΑΚ με υποχρεωτική αναγραφή τιμής γάλακτος και ημερομηνίας εξόφλησης

Το ζήτημα που είχαν αναδείξει με διαμαρτυρία τους οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης και της ΑΜΘ σχετικά με τις πρακτικές των γαλακτοβιομηχανιών φέρνει στη Βουλή με ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη, ο οποίος καταγγέλλει την μονομερή μείωση της τιμής του γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες, καθώς και την καθυστέρηση αποπληρωμής των κτηνοτρόφων, σε συνδυασμό με την ήδη δυσχερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας των πρόσθετων φορολογικών υποχρεώσεων και των αυξήσεων σε καύσιμα, ΦΠΑ κλπ. Ρωτά μάλιστα, τους υπουργούς αν έχουν πρόθεση να θεσμοθετήσουν την υποχρεωτική σύναψη συμβολαίου υπό την εποπτεία του ΕΛΟΓΑΚ με υποχρεωτική αναγραφή τιμής γάλακτος και ημερομηνίας εξόφλησης.

Ερώτηση Μάντατζη: Οι παραγωγοί γάλακτος της Ξάνθης σε αδιέξοδο εξαιτίας των πρακτικών των γαλακτοβιομηχανιών
Οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ξάνθης, όπως και πολλοί συνάδερφοί τους στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκονται στο έλεος των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών.
Κερδοσκοπώντας σε βάρος των κτηνοτρόφων και εκμεταλλευόμενες την έλλειψη των όποιων συνεταιριστικών δομών, οι δραστηριοποιούμενες στο χώρο μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες όχι μόνο προέβησαν τους τελευταίους μήνες στην αυθαίρετη μείωση της τιμής του γάλακτος αλλά δεν εξοφλούν τακτικά τις οφειλές τους προς τους κτηνοτρόφους, για το παραδιδόμενο γάλα. Να σημειωθεί επιπλέον, ότι οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας πωλούν το προϊόν τους αρκετά φτηνότερα από ότι οι συνάδερφοί τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής εξαιτίας της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, του αγροτικού ρεύματος, των καυσίμων και την αύξηση του ΦΠΑ. Αν προσθέσουμε σε αυτά τα χαράτσια στον ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και ΟΣΔΕ για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και το χαράτσι για τα ακίνητα, διαμορφώνεται μια οικονομική πραγματικότητα δυσβάστακτη για τους κτηνοτρόφους.
Οι γαλακτοβιομηχανίες ταυτόχρονα κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών με την τιμή του γάλατος αντί να μειώνεται -παρά τις πρακτικές έναντι των κτηνοτρόφων- να αυξάνεται διαρκώς. Οι καταναλωτές καταγγέλλουν ότι οι τιμές ενός βασικού προϊόντος για τις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας έχει φτάσει στα ύψη.
Οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης, όπως και οι συνάδερφοί τους σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής – Μακεδονίας Θράκης έχουν επανειλημμένα προτείνει μέτρα στα αρμόδια Υπουργεία με την εφαρμογή των οποίων θα προστατεύονταν ο παραγωγός αλλά και ο καταναλωτής.
Στόχος είναι η παραμονή των λίγων εναπομεινάντων κτηνοτρόφων στην εργασία τους και τον τόπο τους αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της κτηνοτροφικής παραγωγής που τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται  ότι έχει μειωθεί κατά 80%.
Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάσθε:
1.Ποιά μέτρα θα λάβετε προκειμένου να προστατευτεί ο κτηνοτρόφος από τις μονοπωλιακές πρακτικές των βιομηχανιών γάλακτος;
2. Προτίθεται το Υπουργείο να λάβει μέτρα προκειμένου να θεσμοθετηθεί από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων υποχρεωτική σύναψη συμβολαίου, υπό την εποπτεία του ΕΛΟΓΑΚ, για την αγοραπωλησία μεταξύ του παραγωγού και της γαλακτοβιομηχανίας, με υποχρεωτική αναγραφή της τιμής βάσης του προϊόντος, καθώς και των ημερομηνιών             εξόφλησης της παραδιδόμενης από τον παραγωγό ποσότητας, όπως έχει προταθεί από Συνδέσμους κτηνοτρόφων για την προστασία του κλάδου;

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκλογές για τις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ στις 24/10

Υποψηφιότητες για το αξίωμα του προέδρου ΔΕΕΠ υποβάλλονται από 29/9 έως 1/10. Κάλεσμα από …