Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Συρρέουν οι υποθέσεις για μη πληρωμή μισθωμάτων σε δημοτικά ακίνητα

Συρρέουν οι υποθέσεις για μη πληρωμή μισθωμάτων σε δημοτικά ακίνητα

0
oikep1_13.2.12-empros

Τρεις περιπτώσεις απασχόλησαν την Οικονομική Επιτροπή της Δευτέρας

Προκαταρκτική για το ρομποτικό κάδο. Με έντονες επικρίσεις η αντιπολίτευση καταψήφισε την ολοκλήρωση της ανάπλασης στην Καραολή, κάνοντας λόγο για υψηλό κόστος    

Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνουν πλέον οι υποθέσεις εκμισθωτών δημοτικών ακινήτων που καθυστερούν την αποπληρωμή και συσσωρεύουν χρέη από μισθώματα. Τρεις σχετικές υποθέσεις απασχόλησαν την Οικονομική Επιτροπή της Δευτέρας, εκ των οποίων οι δύο τέθηκαν εκτός ημερησίας και για μία τρίτη απαιτήθηκε η εξουσιοδότηση της επιτροπής προς το νομικό σύμβουλο του δήμου, προκειμένου να παρασταθεί ενώπιον του Ειρηνοδικείου κατά τις ημερομηνίες που έχουν οριστεί. Ο πρόεδρος του Επιτροπής Δημήτρης Μπένης, εξήγησε ότι η συρροή των υποθέσεων –μαζί και με αυτές που θα εμφανίζονται στη συνέχεια- οφείλεται στα στενά περιθώρια που δίνει ο νόμος και την έλλειψη διακριτικής ευχέρειας προς την τοπική αυτοδιοίκηση, παρόλο που ο δήμος Ξάνθης θα επιθυμούσε να διαμορφώσει μία στάση περισσότερης κατανόησης. Εκτίμησε ότι αυτή η τάση θα περιοριστεί με τη σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής Διακανονισμού Μισθωμάτων.  
Αντιρρήσεις για την ολοκλήρωση της ανάπλασης της Καραολή
Για προκλητικές περιπτώσεις και υποδεέστερες προτεραιότητες που μπαίνουν μπροστά μίλησε ο επικεφαλής των «Πολιτών για την Αλλαγή» Χρίστος Πούλιος αναφορικά με το θέμα της κατάρτισης των όρων δημοπρασίας για το έργο: «διαμόρφωση τμήματος οδού Μ. Καραολή», που ουσιαστικά αφορά στην ολοκλήρωση της ανάπλασης και αναφέρεται συγκεκριμένα στο τμήμα από Τσιμισκή έως την πλατεία. Ο κ. Μπένης εξήγησε ότι είναι εντολή του υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσουν όλα τα ώριμα έργα, ωστόσο ο κ. Πούλιος τόνισε ότι αφενός θεωρεί υπερβολικό το ποσό των 160.000 ευρώ που προϋπολογίστηκε για το συγκεκριμένο σημείο και αφετέρου επεσήμανε ότι θα έπρεπε να έχει δοθεί βαρύτητα σε άλλα έργα, ώστε να υπάρχει σήμερα ωριμότητα. Η αντιπολίτευση δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις του προέδρου, ότι τα 160.000 € θα απαιτηθούν για δύο λωρίδες κίνησης, ράμπες για ΑμΕΑ, γραμμές για τυφλούς και κολωνάκια στα πεζοδρόμια, και καταψήφισε το θέμα ενώ πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί μείζον κυκλοφοριακό ζήτημα, κατά τους 6 μήνες που ορίζονται για την κατασκευή και ζήτησε να μειωθεί η διάρκεια τουλάχιστον στο μισό. Ο κ. Μπένης απάντησε ότι αυτό δε γίνεται, αλλά σε κάθε περίπτωση θα θέσει το ζήτημα στην τεχνική υπηρεσία του δήμου.  
Προκαταρκτική για το ρομποτικό κάδο. Κλήθηκε ο Κ. Γιαγτζόγλου
Κατάθεση στη προκαταρκτική εξέταση για το ρομποτικό κάδο κλήθηκε να δώσει ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου, ως πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας, με αφορμή τις τότε καταγγελίες του Νίκου Ανταμπούφη για υπέρμετρο κόστος αγοράς του κάδου (80.000 €) σε αντίθεση με την προμήθεια σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο κ. Μπένης ενημέρωσε τους συμβούλους ότι όλοι όσοι είχαν υπερψηφίσει την αγορά (συγκαταλέγουσας της μείζονος αντιπολίτευσης) ενδέχεται να κληθούν στα πλαίσια της προκαταρκτικής. Συνοπτικά πάντως, ανέφερε στους συμβούλους ότι με βάση τα στοιχεία που έχει ο δήμος, ο αντίστοιχος κάδος του δήμου Πειραιά κόστισε 35.000 ευρώ διότι υστερούσε σε τεχνικές δυνατότητες (υδραυλικά συστήματα κλπ) και στην περίπτωση του δήμου Κιλκίς αγοράστηκε προς 66.000 ευρώ, διότι έγινε προμήθεια τριών κάδων μαζί και άρα με καλύτερη τιμή.
Η συζήτηση που αναπτύχθηκε για μια ακόμη φορά, αφορούσε στην σκοπιμότητα αυτής της αγοράς και της απαγοητευτικής εικόνας μιας πόλης χωρίς ανακύκλωση, αλλά… με ρομποτικό κάδο!  
Ο δήμος σε προκαταρκτική για παράνομη αφισοκόλληση
Ακόμη, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής απασχόλησε η κατάρτιση όρων δημοπρασίας για εκμίσθωση δύο τμημάτων δημοτικής καλλιεργίσιμης γης έκτασης περίπου 27 και 26 στρεμμάτων, αντίστοιχα στον οικισμό Ιωνικού, όπου υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον εκμίσθωσης αγροτεμαχίων, εξαιτίας της πιθανότητας να αξιοποιηθούν από την επένδυση που ξεκινά η ΣΕΚΕ στην περιοχή. Η μίσθωση πάντως θα έχει διάρκεια ενός έτους και βγαίνει σε φανερή πλειοδοτική δημοπρασία επειδή έληξε η μίσθωση με την εταιρία που το είχε εκμισθώσει. Ωστόσο, δεν έγινε αναφορά στο ύψος του μισθώματος.
Επιπλέον, εγκρίθηκε η εξουσιοδότηση της νομικής συμβούλου για να προχωρήσει στην εκπροσώπηση του δήμου σε αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα που άσκησε πρώην εργαζόμενη, αιτούμενη μονιμοποίηση και τέλος, οι νομικοί σύμβουλοι εξουσιοδοτήθηκαν και για την προκαταρκτική εξέταση του Μανόλη Φανουράκη, σχετικά με παράνομη αφισοκόλληση κατά τη διάρκεια των προηγούμενων Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών.  
Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…