Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εργοστάσιο ανακύκλωσης μολύβδου από τη SUNLIGHT

Εργοστάσιο ανακύκλωσης μολύβδου από τη SUNLIGHT

0
SUNLIGHT_-empros

Νέα επένδυση της τάξης των 25 εκ. ευρώ. Άρχισε η κατασκευή του στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Επενδύσεις της εταιρείας και στα φωτοβολταϊκά. «Είμαστε σε φάση ανάπτυξης», δηλώνει ο διευθυντής του εργοστασίου στην Ξάνθη

Σε πείσμα των δύσκολων καιρών της κρίσης και της οικονομικής ύφεσης που επέφερε επενδυτική άπνοια στις επιχειρήσεις η Βιομηχανία SUNLIGHT κάνει τη διαφορά και την εξαίρεση στον κανόνα, θέτοντας τα «σκαριά» για μια νέα επένδυση της τάξης των 25 εκ. ευρώ!

Εργοστάσιο ανακύκλωσης μολύβδου στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής
Πρόκειται για μια νέα εργοστασιακή μονάδα ανακύκλωσης μολύβδου, δυναμικότητα 20.000 τόνων ετησίως που ήδη έχει αρχίσει να κατασκευάζεται στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Όπως μας πληροφορεί ο διευθυντής λειτουργιών του SUNLIGHT στην Ξάνθη, κ. Πολυχρονίδης στην νέα μονάδα θα γίνεται ανακύκλωση scrap μπαταριών αυτοκινήτων είτε βιομηχανικών με σκοπό την ανάκτηση του μολύβδου και την τροφοδότηση μ’ αυτό του εργοστασίου της  SUNLIGHT στο Όλβιο της Ξάνθης. Να σημειώσουμε ότι ανάλογη μονάδα και τέτοιας δυναμικότητας δεν υπάρχει πουθενά στην περιοχή της Β. Ελλάδος.

«Εμείς είμαστε σε φάση ανάπτυξης»…
Είναι η απάντηση του κ. Πολυχρονίδη στο ερώτημα του «Ε» αν η κρίση έχει επηρεάσει την βιομηχανία SUNLIGHT και η αιτιολογία που την διαφοροποιεί από τον κανόνα έγκειται στο γεγονός ότι κατά 95% είναι εξαγωγική εταιρεία και απευθύνεται κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία κ.ά) αλλά και σε χώρες όπως η Βραζιλία η, Χιλή κ.λ.π.: «Από την κρίση έχουν επηρεαστεί κυρίως οι επιχειρήσεις που είναι εξαρτημένες από το τραπεζικό σύστημα και απευθύνονται κυρίως στην ελληνική αγορά που υπάρχει πτώση πωλήσεων. Εμείς είμαστε μια εξαγωγική εταιρεία και με εξαγωγές σ’ όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονίδης.

Επενδύσεις και σε φωτοβολταϊκά
Να σημειώσουμε ότι η SUNLIGHT έχει μπει και στον τομέα των φωτοβολταϊκών με επενδύσεις σε συγκεκριμένα  projects όπως για παράδειγμα στον νομό Βοιωτίας με την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 2 MW, ενώ πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη βιομηχανική στέγη του εργοστασίου στο Όλβιο δυναμικότητας 150 ΚW.  
Η δραστηριότητα της εταιρείας
Ένας από τους κύριους βραχίονες της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ από το 1991, η βιομηχανική μονάδα SUNLIGHT αποτελεί σήμερα το μοναδικό παραγωγό ολοκληρωμένων ενεργειακών συστημάτων και εξειδικευμένων βιομηχανικών συσσωρευτών στην Ελλάδα, και έναν από τους πλέον σημαντικούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Το βιομηχανικό συγκρότημα, με έδρα στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, διαθέτει έξι υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής. Η δραστηριότητά του περιλαμβάνει το σχεδιασμό, ανάπτυξη και παραγωγή περισσότερων από 1.500 εξειδικευμένων προϊόντων και συστημάτων, σε τομείς με πολύ υψηλές απαιτήσεις και προδιαγραφές όπως η Βιομηχανία, η Άμυνα, οι Τηλεπικοινωνίες, οι Δομικές Κατασκευές και οι Μεταφορές.
Να σημειώσουμε επίσης ότι η εταιρεία έχει υπογράψει συμβόλαιο με το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας (BWB) για την προμήθεια μιας συστοιχίας μπαταριών υποβρυχίου τύπου 212 του Γερμανικού Ναυτικού Η εν λόγω συστοιχία μπαταριών θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2012 και αποτελεί την τρίτη κατά σειρά παραγγελία του Γερμανικού Ναυτικού τα τελευταία τρία χρόνια. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του Γερμανικού Ναυτικού στη SUNLIGHT και υπογραμμίζει την υψηλή ποιότητα των λύσεων που προσφέρει στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας. Παγκόσμιας σημασίας επίσης χαρακτηρίζεται η συμφωνία που έχει συνάψει η ελληνική βιομηχανία Sunlight, του ομίλου Γερμανός με την γερμανική ATLAS ELEKTRONIK θυγατρική της ΒΑΕ Systems.
Η συμφωνία συνίσταται στην παραγωγή συσσωρευτών για την υπερσύγχρονη, νέας τεχνολογίας, τορπίλη DM2A4 καθώς και όλους του υπόλοιπους τύπους μπαταριών τορπιλών όπως DM2A1, DM2A3, SUT, SST4. Η συμφωνία είναι ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, σε χρονικό ορίζοντα δέκα ετών και άνω και αφορά σε συσσωρευτές τορπιλών που θα εξάγονται σε όλον τον κόσμο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …