Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Σήμερα η νέα δίκη για τη Μονή Βατοπεδίου στο Εφετείο

Σήμερα η νέα δίκη για τη Μονή Βατοπεδίου στο Εφετείο

0
efeteio_kmtn-empros

H παράπλευρη δίκη της υπόθεσης των ανταλλαγών με τη Μονή Βατοπεδίου εκδικάζεται, ξανά μετά την αναίρεση σήμερα το πρωί στο Πενταμελές Εφετείο Θράκης.
Πρόκειται για την υπόθεση στην οποία κατηγορείται η δικαστής Μαρία Ψάλτη για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και παραβίαση δικαστικού απορρήτου καθώς επίσης και οι μοναχοί  Εφραίμ και Αρσένιος για ηθική αυτουργία στα ίδια αδικήματα. Οι κατηγορίες τους βαρύνουν για το «κλείσιμο» της υπόθεσης των διεκδικήσεων της Μονής Βατοπεδίου στη Λίμνη Βιστονίδα με τη μη δημοσίευση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, που είχε ως αποτέλεσμα  να παραιτηθεί το δημόσιο και να προκληθεί το γνωστό σκάνδαλο με τις ανταλλαγές, επί κυβέρνησης ΝΔ.
Αρχικώς οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί με φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα αναίρεσης της πρώτης απόφασης και ανέπεμψε την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο με διαφορετική σύνθεση. 
Η αποχή των δικηγόρων ενδέχεται να καθυστερήσει την εκδίκαση της υπόθεση, ωστόσο φαίνεται ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος της Παραγραφής (το Μάιο του 2012), θα αποφασιστεί τελικά να εκδικαστεί η υπόθεση.
Να σημειωθεί ότι, όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει μεγαλύτερη επιείκεια στην κρίση των πράξεων των κατηγορουμένων, καθώς ο Άρειος Πάγος παρέπεμψε σε παλαιότερη νομολογία που ερμηνεύει πιο ελαστικά την παραβίαση του δικαστικού απορρήτου. Να προσθέσουμε επίσης ότι ο ηγούμενος Εφραίμ κρατείται στον Κορυδαλλό, ενώ στο μοναχό Αρσένιο έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι και χρηματική εγγύηση. 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…