Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σχεδόν έτοιμη η εισήγηση για τους ανεμοφράκτες στα καφέ- μπαρ

Σχεδόν έτοιμη η εισήγηση για τους ανεμοφράκτες στα καφέ- μπαρ

0
iroon_nea-empros

Παίρνουν σειρά τα περίπτερα

«Προοίμιο για να δραστηριοποιηθούν κι άλλοι», χαρακτήρισε ο Γ. Τσεγγελίδης την πρόταση που κατέθεσε ο αρχιτέκτων Σ. Αθανασίου

Παρά την πίεση του χρόνου για την ολοκλήρωση της εισήγησης της άτυπης επιτροπής που θα κατατεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η πρωτοβουλία έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και γι’ αυτό οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται σε πυρετώδεις διαδικασίες, προκειμένου να διευθετηθούν όλα τα θέματα που προκύπτουν, αλλά και να υιοθετηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις.
Την Τετάρτη συνεδρίασε η άτυπη Επιτροπή που συστάθηκε για το λόγο αυτό και εκεί συζητήθηκε και η πρόταση του αρχιτέκτονα κ. Σωτήρη Αθανασίου, που παρουσίασε το «Ε» στο χθεσινό φύλλο. Η πρόταση έτυχε θετικής αποδοχής και επιβεβαιώθηκε η πρόθεση των μελών να μην υπάρχει ομοιομορφία, αλλά να προωθηθούν διαφορετικοί τύποι ανεμοφρακτών. Πιθανό σενάριο είναι να υπάρχει ένα σχέδιο για την παλιά Πόλη και ένα για την υπόλοιπη, αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι θα ήταν καλύτερα να υπάρχουν 3 ακόμη και 4, ώστε να είναι διακριτές οι «γειτονιές καταστημάτων» στην «παραλία», την Ηρώων, και τον πεζόδρομο στο εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου μπορούν να τοποθετηθούν πιο μοντέρνες κατασκευές με πιο σύγχρονα υλικά.
Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Γιάννης Τσεγγελίδης, χαρακτήρισε την εκδήλωση ενδιαφέροντος και την κατάθεση προτάσεων από την πλευρά του κ. Αθανασίου ως «προοίμιο για να δραστηριοποιηθούν και άλλοι». Επίσης, φαίνεται ότι προτιμήθηκε η επιλογή χρωμάτων ουδέτερων και γι’ αυτό θα γίνει η επιλογή τα φωτοσκίαστρα (ομπρέλες, στέγαστρα) να είναι των αποχρώσεων του μπορντό, κυπαρρισί ή ανθρακί.
Η εισήγηση αφού πάρει το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, θα λάβει κανονιστικό περιεχόμενο με την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο, βαρύτητα δίνεται στο να ολοκληρωθεί η διαδικασία στο αμέσως επόμενο διάστημα για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος συμμόρφωσης των καταστημάτων και της εύρεσης των συμφερότερων οικονομικά επιλογών. Βέβαια, θέματα προκύπτουν λόγω του Καλλικράτη, αλλά και του τρόπου που θα δρομολογηθεί η διαδικασία και κυρίως η επιλογή ανάμεσα σε διαγωνισμό ή απευθείας ανάθεση.
Ωστόσο, όπως λένε αρκετοί εμπλεκόμενοι το «στοίχημα» βρίσκεται στην καθολική ανταπόκριση, διαφορετικά θα εγείρονται συνεχώς ζητήματα της καλώς και κακώς εννοούμενης ανοχής των αρμόδιων οργάνων, του αθέμιτου ανταγωνισμού και την αναχαίτισης μια κοινής προσπάθειας για την πόλη και τους ίδιους τους επαγγελματίες του κλάδου.
Στο πλαίσιο δε της εφαρμογής των νόμων που διέπουν καταστήματα καφέ- μπαρ και υγειονομικού ενδιαφέροντος πραγματοποιήθηκε και άτυπη σύσκεψη συντονισμού και οργάνωσης μεταξύ της Δημοτικής Αστυνομίας και των τμημάτων Εμπορίου και Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης.
Με τις τελευταίες εξελίξεις διαμορφώνεται η εντύπωση ότι η πλευρά των ιθυνόντων προσηλώνεται σε αυτή την προσπάθεια με βασικό σκοπό να αλλάξει συνολικά η νοοτροπία που έχει διαμορφωθεί και να τηρηθεί ο νόμος με «ανθρώπινο πρόσωπο», όπως και ο δήμαρχος έχει δηλώσει κατά το παρελθόν. Γι’ αυτό και το «μπαλάκι» μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, πέφτει στους επαγγελματίες οι οποίοι θα πρέπει με πράξεις να αποδείξουν ότι έχουν δεσμευτεί σε αυτό το εγχείρημα.

Τα περίπτερα παίρνουν «σειρά»
Στην ίδια κατεύθυνση παίρνουν «σειρά» τα περίπτερα με την ίδια λογική, ώστε να μην υπάρχει ασύστολη επέκταση των χώρων και να παρουσιάζεται μια καλαίσθητη εικόνα των περιπτέρων της πόλης. Ήδη πραγματοποιήθηκε μια πρώτη επαφή μεταξύ του κ. Τσεγγελίδη και του προέδρου των περιπτερούχων και, όπως όλα δείχνουν, τα περίπτερα θα αποτελέσουν το επόμενο «βήμα» στην προσπάθεια, όχι μόνο εξωραϊσμού, αλλά και πάταξης της αστυνομίας με φιλοσοφία συναίνεσης και δραστηριοποίησης των πολιτών.

Λύση μαζί με τους εμπόρους
Ο κ. Τσεγγελίδης στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου που διαμαρτύρονται για τα επί μακρό παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο εμπορικό κέντρο και ζητούν καλύτερη αστυνόμευση. Ο αντιδήμαρχος απαντά ότι πρώτα οι έμποροι πρέπει να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, αφού τα περισσότερα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ανήκουν σε καταστηματάρχες που σταθμεύουν  μπροστά από τα μαγαζιά τους. Επίσης, επικαλείται τη μικρή αστυνομική δύναμη της δημοτικής αστυνομίας, τη στιγμή που οι αντίστοιχες υπηρεσίες σε Καβάλα και Κομοτηνή ανέρχονται στα 40-50 άτομα. Σημειώνει ότι τα θέματα που θέτει ο Εμπορικός Σύλλογος θα τεθούν σε συζήτηση προσεχώς.

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…