Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Προτεραιότητα στην Κοινωνική Αλληλεγγύη

Προτεραιότητα στην Κοινωνική Αλληλεγγύη

0
koinoniki_allileggyh-empros

Ανοιχτή σύσκεψη στην Π.Ε. Ξάνθης τη Δευτέρα το απόγευμα

Συντονισμός και σωστή διαχείριση το ζητούμενο. Κινήσεις για την ενεργοποίησης της «Στήριξης»

Μετά τις διευρυμένες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη με πρωτοβουλία της αντιπεριφέρειας Κοινωνικής Μέριμνας, κατόπιν απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου, διοργανώνεται και στην Ξάνθη, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00 στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Ξάνθης ανοιχτή σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, με σκοπό τη σύσταση ενός Δικτύου Αλληλεγγύης που να ανταποκρίνεται αμεσότερα και αποτελεσματικότερα στις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες.

Συστάθηκε Επιτροπή παρακολούθησης και εισήγησης
Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, αντιλαμβανόμενο το μέγεθος και την έκταση των οικονομικών και κοινωνικών αδιεξόδων που δημιουργεί η παγκόσμια οικονομική κρίση στην επικράτεια της Περιφέρειας, ενέκρινε τη σύσταση μίας Επιτροπής επεξεργασίας, εισήγησης και παρακολούθησης μέτρων και πολιτικών για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση οφείλει να λειτουργήσει στα πλαίσια του ρόλου της και των αρμοδιοτήτων της, συμπράττοντας με τους δήμους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και λειτουργώντας ως συντονιστής των επιμέρους προσπαθειών και δράσεων που αναλαμβάνονται από οργανώσεις και φορείς των τοπικών κοινωνιών. Η Επιτροπή αναλαμβάνει να καταγράφει και να παρακολουθεί τις ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και να εισηγείται προς το Περιφερειακό Συμβούλιο προτάσεις για την κάλυψη των κενών που θα εντοπίζονται. Στόχος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης δεν είναι να υποκαταστήσει τους μηχανισμούς και τις δράσεις που υπάρχουν σε κάθε τοπική κοινωνία, αλλά να υποστηρίξει με κάθε μέσο την συνέχιση των προσπαθειών τους.

Κεντρική γραμματεία διαχείριση σε κάθε Π.Ε.
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ουζούν Ιρφάν εξηγεί στο «Ε» ότι οι συσκέψεις αυτές σαν στόχο έχουν να συντονιστούν καλύτερα οι φορείς και οι υπηρεσίες που βοηθούν όσους έχουν ανάγκη. «Οι οικογένειες και τα άτομα που εξαιτίας της κρίσης βρέθηκαν αντιμέτωπα με μεγάλες οικονομικές δυσκολίες έχουν αυξηθεί, ωστόσο πολλοί διστάζουν και ντρέπονται να απευθυνθούν σε κάποια κοινωνική υπηρεσία ή εθελοντική οργάνωση. Κάποιοι άλλοι το έχουν κάνει «επάγγελμα» και πηγαίνουν από φορέα σε φορέα να ζητήσουν μια βοήθεια. Εμείς επιδιώκουμε να συστήσουμε μία γραμματεία, ώστε όλες οι αιτήσεις να πηγαίνουν σε ένα σημείο και μετά την αυτοψία να γίνεται σωστή διαχείριση», σημειώνει ο κ. Ουζούν. Ο ίδιος τονίζει ότι, μετά από τις συνεχείς συσκέψεις που είχε σε όλη την ΑΜΘ, πλην της Π.Ε. Ξάνθης όπου ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος, είναι φανερό πια ότι έχουν ενταθεί κατά πολύ τα κοινωνικά προβλήματα και έχουν αυξηθεί τα περιστατικά σε όλους τους δήμους. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν. Να δοθεί λίγο φαγητό, μια κουβέρτα, φάρμακα που δεν χρησιμοποιούμε πια, φτάνει να υπάρξει μια κινητικότητα από τους φορείς και σωστός συντονισμός, μιας και πρώτη φορά οι δήμοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις», προσθέτει, παρατηρώντας παράλληλα ότι σε ότι αφορά στις κοινωνικές υποδομές κάποιοι δήμοι της Περιφέρειας είναι σε πολύ υποδεέστερη κατάσταση από άλλους.
Ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής υπήρξε ενδιαφέρον στις άλλες πόλεις της ΑΜΘ, όπου πραγματοποιήθηκαν οι συσκέψεις και ανταποκρίθηκαν περίπου 35-40 φορείς και υπηρεσίες σε κάθε νομό. Το εντυπωσιακό για τον κ. Ουζούν είναι ότι πολλές οργανώσεις δεν γνωρίζονται καν μεταξύ τους. «Θέλουμε να εξετάσουμε και να καταγράψουμε τι διαθέτει ο καθένας και στην Ξάνθη, ώστε να γίνει σωστή αξιοποίηση», σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας με έμφαση ότι ο δήμος Ξάνθης, για παράδειγμα, έχει πολλά ακίνητα, κάποια από τα οποία θα μπορούσα να γίνουν ξενώνες, χώρος συσσιτίου κ.ά. με δεδομένο ότι ο δήμος δε διαθέτει κάποια άλλη κοινωνική δομή είτε κοινωνικού παντοπωλείου, είτε κοινωνικού φαρμακείου ή κάτι άλλο.
Πάντως, ο κ. Ουζούν σχολιάζει ότι το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα σε επίπεδο αναγκαιότητας στήριξης και κοινωνικής αλληλεγγύης εντοπίζεται στην Αλεξανδρούπολη, όπου η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μόλις προχθές και αναδείχθηκε ένα κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα, κυρίως εξαιτίας της πληθώρας των ηλικιωμένων, οι οποίοι έχουν εγκαταλειφθεί και μένουν μόνοι χωρίς βοήθεια, επειδή τα παιδιά τους έχουν φύγει στα μεγάλα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό.

«Παίρνει μπρος» η «Στήριξη»
Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί και συνάντηση τη Δευτέρα στην Π.Ε. Ξάνθης για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσει ξανά η κοινωνική δομή «Στήριξη», η οποία παραμένει ανενεργή. Ουσιαστικά, για τη λειτουργία της απαιτείται η πρόσληψη μίας κοινωνικής λειτουργού, ώστε το γραφείο να λειτουργεί υποστηρικτικά μαζί με τις άλλες δομές και φορείς.
Η «Στήριξη» θα λειτουργήσει στον Καπνικό Σταθμό και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ που στεγάζεται εκεί πιθανώς θα περιοριστεί σε ένα χώρο ώστε οι άλλοι να εξυπηρετήσουν την ολιγοήμερη φιλοξενία οικογενειών, τη διάθεση χώρου για ένα πλυντήριο, συσσίτιο ή και ένα μπάνιο.

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …