Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρόσω ολοταχώς για ανεμοφράκτες στα καφέ- μπαρ

Πρόσω ολοταχώς για ανεμοφράκτες στα καφέ- μπαρ

0
epitropi_pz_22.2.12-empros

Πέρασε ομόφωνα ο τελικός σχεδιασμός από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

11 Δημοτικοί σύμβουλοι κατέθεσαν κοινό αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο για να πάρει θέση σχετικά με την κατάργηση ΟΕΚ-ΟΕΕ

Ο τελικός σχεδιασμός για την τοποθέτηση κινούμενων ανεμοφρακτών στα καφέ- μπαρ της πόλης πέρασε ομόφωνα από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης. Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και εμπνευστής της πρωτοβουλίας Γιάννης Τσεγγελίδης, ο οποίος παρουσίασε συγκεκριμένα σημεία της πρότασης, για τα οποία ο δήμαρχος ζήτησε να συγκεκριμενοποιηθούν. Εξήγησε ότι μένει να οριστούν πού θα χρησιμοποιηθούν οι 3 βασικοί χρωματισμοί ανθρακί- κυπαρρισί και μπορντό, ενώ διευκρίνισε ότι σχετικά με τους ανεμοφράκτες για την Παλιά Πόλη, αυτοί θα είναι διαφοροποιημένοι και θα περάσουν και από την ΕΠΑΕ. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παναγιώτης Ταρενίδης, ενημέρωσε τα μέλη για τη γνωμοδότηση που ομόφωνα συνέθεσαν τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης, τα οποία εξέφρασαν τη σύμφωνη γνώμη τους με την παρατήρηση στους υαλοπίνακες και τα παραπετάσματα να αποφευχθεί η υπερβολική διαφήμιση, άποψη που δέχθηκε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με στόχο να επιτραπεί η προβολή των χορηγών, αλλά να μην επηρεαστεί το καλαίσθητο αποτέλεσμα.
Ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Χρήστος Μούρκας σχολίασε ότι ούτως η άλλως, εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο θα απαιτείται άδεια του δήμου, ώστε να υπάρχει και ο σχετικός έλεγχος, ενώ και ο Δημήτρης Βορίδης ζήτησε, και εκ μέρους της ΕΠΑΕ, να κατατίθεται το τελικό σχέδιο με τους χώρους προβολής διαφημίσεων, χορηγών και λογοτύπων των καταστημάτων, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της κάθε επιχειρούμενης ενέργειας.
Ο Νίκος Ανταμπούφης, αναφέρθηκε σε κάποια σημεία τεχνικής φύσης, ενώ έδωσε βαρύτητα στην επισήμανση ότι ναι μεν η πρωτοβουλία βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, αλλά αυτό από μόνο του δεν εξασφαλίζει την οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με τα καφέ- μπαρ, και συγκεκριμένα με την υπερανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και την κατάληψη χώρων, εκτός του οριοθετημένου μισθωμένου κοινόχρηστου χώρου. «Η αισθητική παρέμβαση είναι καλή, αλλά δε λύνει το πρόβλημα, χρειάζονται και άλλες ενέργειες», είπε με νόημα ο κ. Ανταμπούφης και ο Γιάννης Τσεγγελίδης του ζήτησε «υπομονή, για να κριθούμε στην πράξη», δείχνοντας ότι κατανοεί σε τι αναφέρεται.
Ομόφωνα δόθηκε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η διαδικασία. Το θέμα αναμένεται να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα. Άλλωστε, ο κ. Τσεγγελίδης έχει ήδη δηλώσει ότι αρχές Μαρτίου θα πρέπει να έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες ενέργειες από τους ιδιοκτήτες των καφέ- μπαρ.

Δύο νέες θέσεις τουριστικών λεωφορείων στο κέντρο
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής πήρε απόφαση να διατεθούν άλλες δύο θέσεις για τουριστικά λεωφορεία στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στη Δημοτική Αγορά, επί της οδού Πεσόντων. Ο Μελέτης Τερζόγλου, από τις τεχνικές υπηρεσίες εξήγησε ότι στη δυτική πλευρά της δημοτικής αγοράς είχαν διατεθεί θέσεις για τα αστικά λεωφορεία, μέσω του προγράμματος «ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ». Εφόσον όμως το πρόγραμμα έχει σταματήσει, οι θέσεις μπορούν να διατεθούν για το σκοπό αυτό.
Παράλληλα, η Επιτροπή ενέκρινε την πιθανή αλλαγή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και το κλείσιμο του ενός ρεύματος της οδού Βασ. Σοφίας, στη σημείο όπου θα κατασκευαστεί ο ποδηλατόδρομος, ανάμεσα στις δύο γέφυρες. Ο κ. Τερζόγλου ενημέρωσε επίσης ότι υπάρχει έργο της τεχνικής υπηρεσίας έτοιμο για υποβολή που θα αφορά τη διάνοιξη ποδηλατόδρομου από την προέκταση της Κλεμανσώ, με δρόμο παράλληλο προς τα κτίρια του ΔΠΘ έως την Πινδάρου, ώστε να απομένει για να συνδεθεί κυκλικά μόνο το σημείο στο μπροστινό μέρος του πανεπιστημίου. 

Κοινό αίτημα 11 δημοτικών συμβούλων για να τεθεί το θέμα ΟΕΕ-ΟΕΚ
Με πρωτοβουλία του Γιώργου Κολλάρου που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής, συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές 11 δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι με κοινό αίτημα θα ζητήσουν από το δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει ως ιδιαίτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της 29ης Φεβρουαρίου το θέμα του κλεισίματος των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας
Το αίτημα συνυπέγραψαν: 1. Αγκόρτσας Απόστολος, 2. Ανταμπούφης Νίκος, 3. Βορίδης Δημήτρης, 4. Κολλάρος Γιώργος, 5. Μαζαράκης Σπύρος, 6. Μούρκας Χρήστος, 7. Σπυριδόπουλος Νικόλαος, 8. Ταρενίδης Παναγιώτης, 9. Τσεγγελίδης Ιωάννης, 10. Φανουράκης Μανώλης, 11. Φωτιάδης Νικόλαος.
Ο Νίκος Φωτιάδης πρότεινε επίσης με την ίδια διαδικασία να ζητηθεί από το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση για το ζήτημα της επιχειρούμενης ΕΟΖ στη Θράκη.

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Περατώθηκε το έργο των αντιπυρικών ζωνών σε Παλιά Πόλη και Σαμακώβ

Θωρακίζονται 2.500 κατοικίες, αλλά και ολόκληρη η πόλη από μια πιθανή εξάπλωση πυρκαγιάς Τ…