Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Όλοι μαζί ενάντια στο παρεμπόριο

Όλοι μαζί ενάντια στο παρεμπόριο

0
fylakeio2-empros

Υπόμνημα κατέθεσαν στο περιφερειακό συμβούλιο όλα τα Επιμελητήρια, ΟΕΒΕ και εμπορικοί σύλλογοι της ΑΜΘ

Ζητούν άμεση σύσταση των ΚΕΛΑΥΕ εντός 15 ημερών, αποτελεσματική φύλαξη και αστυνόμευση στις περιοχές των συνόρων

Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί, αναφέρουν σε κοινό υπόμνημά τους που κατέθεσαν κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την Τετάρτη, όλα τα Επιμελητήρια, Ομοσπονδίες Επαγγελματοβιοτεχνών και εμπορικοί σύλλογοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κάνοντας έκκληση προς την αυτοδιοίκηση να πάρει άμεσα τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί, προκειμένου να παταχθεί το παρεμπόριο, που έχει πάρει πλέον εδώ και καιρό ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφαιμάσσοντας και τις τελευταίες δυνάμεις των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στενάζει ο επιχειρηματικός κόσμος της ΑΜΘ
Οι υπογράφοντες φορείς στο κείμενό τους παραθέτουν τα στοιχεία που συνθέτουν το «γολγοθά» της επιβίωσης των τοπικών επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με την παντελή απουσία συμπαράστασης από πουθενά. «Το κράτος δυστυχώς έως σήμερα είναι ανύπαρκτο», αναφέρουν χαρακτηριστικά, εξηγώντας και γιατί δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην ενεργοποίηση της Περιφέρειας, προκειμένου να λάβει αποφασιστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.
Με μελανά χρώματα σκιαγραφούν την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο επιχειρηματικός κόσμος της ΑΜΘ: «Γενικά το κλίμα που επικρατεί είναι αυτό της επενδυτικής «άπνοιας» και της αναμονής. (…) Οι επιχειρήσεις που γλίτωσαν τα λουκέτα, και εξακολουθούν να «παλεύουν» σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον έχουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας, την απροθυμία του να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, την αβεβαιότητα του αύριο, την άδικη και σκληρή φορολογία, την φθίνουσα αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, την μείωση μισθών και εισοδημάτων. Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, σε «ελεύθερη ζώνη» παραεμπορίου, λαθρεμπορίου και εγκληματικότητας. Δίοδοι που σχεδιάστηκαν με μεράκι να λειτουργούνε ως δίοδοι ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας συνεργασία των χωρών μεταξύ τους, σε εμπορικό και επιχειρηματικό επίπεδο και τέλος ως τουριστικές δίοδοι με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού των περιοχών αμφίπλευρα με την συνεργασία των πολιτισμών, δυστυχώς σήμερα λειτουργούνε ως κερκόπορτα για την κοινωνία. Κλέφτες, λαθρέμποροι, παραεμπόριο, γιατροί,  που εξετάζουν παράνομα τους πολίτες  καθημερινά και τους πωλούν ακόμα και φάρμακα επικίνδυνα και αμφιβόλου ποιότητας και υγιεινής, ορδές παρεμπόρων ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις, να κλείσουν και πολλές άλλες να είναι έτοιμες να κλείσουν. Το θέμα απασχολεί όλη την ΑΜ-Θ αλλά έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στον Νομό Ξάνθης».
Ακόμη, στηλιτεύουν τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν εξαιτίας των καλλικρατικών ανακατανομών των υπηρεσιών, των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι βρίσκονται υπό σύγχυση και υπό σύσταση, εδώ και πολλούς μήνες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δε χωράει άλλη αναβολή. Παρόλα αυτά διευκρινίζουν ότι: «τα Επιμελητήρια, οι Ο.Ε.Β.Ε. και οι Εμπορικοί Σύλλογοι λειτουργούσαν και θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ανοιχτούς ορίζοντες σε νέες συνεργασίες, σε νέες εμπορικές και επιχειρηματικές δράσεις και ευκαιρίες. Είμαστε υπέρ της διάνοιξης των συνόρων με σκοπό την ελεύθερη διακίνηση πολιτών, εμπορευμάτων, προϊόντων και ιδεών»

«Οι πολίτες δε φταίνε»
Οι συντάξαντες το κείμενο, επισημαίνουν επίσης ότι δεν αποδίδουν ευθύνες στους ίδιους τους πολίτες, εξηγώντας ότι: «ο ανυποψίαστος πολίτης ο οποίος μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και της εξαθλίωσης την οποία βιώνει είναι αυτονόητο ότι θα κοιτάξει το συμφέρον του και το πορτοφόλι του προκειμένου να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του. Χωρίς καμία προστασία από την οργανωμένη Πολιτεία και τις υπηρεσίες οι οποίες κλείνοντας του το μάτι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι τους, αφήνουν αυτές τις καταστάσεις να διαιωνίζονται». Ακόμη, παραθέτουν ένα παράδειγμα ενδεικτικό της διάρθρωσης του σημερινού δημοσιονομικού και φορολογικού συστήματος που με ένα τρόπο, ενθαρρύνει τους πολίτες προς το παρεμπόριο. Στο παράδειγμα αναφέρουν: «εάν ένα προϊόν στοιχίζει 20€, εντός της ελληνικής επικράτειας, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι από αυτά τα 10€ αποτελούν φορολογία, συμβάλλοντας στη δημοσιονομική πολιτική. Εάν το ίδιο προϊόν το οποίο τις περισσότερες φορές δεν είναι της ίδιας ποιότητας το αγοράσει 10€ στο παραεμπόριο, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην τακτοποίηση των δημοσιονομικών της χώρας αλλά αντιθέτως, λόγω του ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι θα του ζητηθούν πολλές φορές διπλάσια και πολλαπλάσια μέσω πρόσθετων εισφορών και «χαρατσιών».

Τρία επιτακτικά αιτήματα
Έπειτα λοιπόν από την δημοσίευση του Ν.4038/2012 ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα πρέπει άμεσα να προβείτε στα εξής:
• Αποτελεσματικότερη φύλαξη των διόδων ΑΜ-Θ με τους βόρειους γείτονες μας και εντατικοποίηση των τελωνιακών ελέγχων.
• Άμεση σύσταση των Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε. προκειμένου να διενεργούν εντατικούς, αυστηρούς και ουσιαστικούς ελέγχους συμβάλλοντας στον υγιή ανταγωνισμό και στην ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, εμπορευμάτων και επιχειρηματικών δράσεων. Σας επισημαίνουμε ότι τα Επιμελητήρια, οι Ο.Ε.Β.Ε και οι Εμπορικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν με ίδια μέσα στο μέτρο του δυνατόν προκειμένου να είναι ευκολότερη η λειτουργία αυτών των υπηρεσιών. Στα πλαίσια αναδιάρθρωσης του κράτους και κατάργησης ή συγχώνευσης πολλών υπηρεσιών πιστεύουμε ότι υπάρχει το ανάλογο δυναμικό για την σύσταση και στελέχωση τέτοιων υπηρεσιών.
• Αστυνόμευση των περιοχών που ανθεί η παράνομη εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης σας επισημαίνουμε ότι και εδώ μπορούμε να συμβάλλουμε τα μέγιστα.
Τέλος, αναφέρουν: «σας καλούμε εντός δεκαπέντε ημερών να προβείτε στην σύσταση, την οργάνωση και την λειτουργία όλων των υπηρεσιών (τελωνιακού ελέγχου, Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε. κ.τ.λ.) προκειμένου να μην προβούμε σε ενέργειες που πιθανόν δεν τις επιθυμείται ως οργανωμένο κράτος. Σας λέμε όμως ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να φαίνεται  αλλά να είναι ΤΙΜΙΑ».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …