Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με αργούς ρυθμούς η απογραφή προνοιακών επιδομάτων στην Ξάνθη

Με αργούς ρυθμούς η απογραφή προνοιακών επιδομάτων στην Ξάνθη

0
amea-empros

Παράταση της προθεσμίας ζήτησε ήδη ο δήμος Ξάνθης

Καθυστερήσεις προκαλούν οι δυσκολίες μετακίνησης των δικαιούχων. Μόλις 300 από τους 1810 του δήμου Ξάνθης έχουν απογραφεί από την 1η Φεβρουαρίου

Με αργούς ρυθμούς προχωρά στην Ξάνθη η απογραφή για τους δικαιούχους προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων που ξεκίνησε από την 1η Φεβρουαρίου, με εσπευσμένη απόφαση του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να συσταθεί το Ενιαίο Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Παροχών και με απώτερο σκοπό βέβαια, να υπάρξει ένα «ξεκαθάρισμα», αφού όσοι δεν προσέλθουν δε θα τους χορηγείται επίδομα εφεξής.
Οι καθυστερήσεις σημειώνονται εξαιτίας των δυσκολιών μετακίνησης των δικαιούχων, αφού σε αυτούς συγκαταλέγονται και άτομα με κινητικά προβλήματα, βαριές αναπηρίες, νοητική στέρηση και άλλα με αποτέλεσμα να απαιτείται η ειδική διαδικασία της εξουσιοδότησης προς συγγενικά πρόσωπα, ώστε να πραγματοποιηθεί η απογραφή. Για το λόγο αυτό, έχει επιστρατευτεί το δυναμικό της Δημοτικής Αστυνομίας, αφού η εξουσιοδότηση του δικαιούχου προς τρίτο πρόσωπο γίνεται με την παρουσία δημοτικού αστυνομικού, ενώ συνδράμει και το «Βοήθεια στο Σπίτι».
Στο νομό Ξάνθης, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του «Ε» (φύλλο της 12ης Ιανουαρίου 2012) οι δικαιούχοι του νομού Ξάνθης το 2011 ήταν 3.147. Από αυτούς οι 1.810 προέρχονται από το δήμο της Ξάνθης και οι υπόλοιποι από τους άλλους δήμους.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο των Οικονομικών Δημήτρη Μπένη που έχει την αρμοδιότητα της Κοινωνικής Πρόνοιας, η οποία πέρασε στη διαχείριση του δήμου με τον Καλλικράτη, η απογραφή δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί στην προθεσμία που έθεσε το υπουργείο στις 15 Μαρτίου 2012 και γι’ αυτό ο δήμος Ξάνθης έχει ήδη προχωρήσει σε αίτημα παράτασης της προθεσμίας από το υπουργείο. Μάλιστα, ο κ. Μπένης ανέφερε ότι από τους 1.810 δικαιούχους του δήμου Ξάνθης, περίπου 300 έχουν απογραφεί στα ΚΕΠ, στα οποία και έχει ανατεθεί η διαδικασία της απογραφής. 
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου η απογραφή δεν περιλαμβάνει στάδιο εκ νέου αξιολόγησης της ιατρικής γνωμάτευσης, βάσει της οποίας δικαιούνται το επίδομα, παρά απλή χορήγηση των δικαιολογητικών για να συνεχιστεί η παροχή των επιδομάτων μέσω του ενιαίου μητρώου.
Η απογραφή αφορά τους δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας, απροστάτευτων παιδιών, ομογενών και στεγαστικής συνδρομής συνταξιούχων υπερηλίκων ΟΓΑ, είτε λαμβάνουν ένα ή περισσότερα επιδόματα.

Ήρθε η πληρωμή για το τρίτο δίμηνο του 2011
Καθυστερημένα έφτασε η πληρωμή για τα προνοιακά επιδόματα του διμήνου Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2011. Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα εγκρίθηκε η απόδοση εντάλματος προπληρωμής για δώδεκα κατηγορίες προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων.

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…