Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα «Παράνομα» αλλά ασφαλή τα ξανθιώτικα γήπεδα

«Παράνομα» αλλά ασφαλή τα ξανθιώτικα γήπεδα

0
gipedo-empros

Στερούνται οικοδομικής άδειας τα γήπεδα ερασιτεχνικών ομάδων

Τυπική διαδικασία η επίλυση του προβλήματος σύμφωνα με τους φορείς
       
Σε ένα ¨καυτό¨ ζήτημα το οποίο είναι γνωστό εδώ και καιρό, ωστόσο παραμένει ¨ως έχει¨ αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης σε πρόσφατη εκδήλωση.
Ο κ. Τσολακίδης παρευρέθηκε στην εκδήλωση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης και στο σύντομο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόβλημα που υπάρχει με τις αδειοδοτήσεις των γηπέδων και τη μη χορήγηση πιστοποιητικών οικοδομικής άδειας. «Υπάρχουν αρκετά γήπεδα ερασιτεχνικών ομάδων στο Δήμο Αβδήρων και πρέπει να τακτοποιήσουμε την εκκρεμότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσολακίδης για να προσθέσει: «επειδή σήμερα βρίσκομαι εδώ με ανθρώπους του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου, θα πρέπει να δούμε και με τη συνδρομή της Ε.Π.Ο. να διευθετηθεί το ζήτημα».  
Β. Τσολακίδης: «Πρέπει να βρούμε μία μόνιμη λύση»  
Ο κ. Τσολακίδης σχετικά με το θέμα δήλωσε: «Θέλω να σταθώ στο θέμα της οικοδομικής άδειας και χορήγησης λειτουργίας των γηπέδων. Όπως όλοι γνωρίζετε, παλαιότερα βρίσκαμε ένα χώρο, τον περιφράσσαμε και λέγαμε ότι είναι γήπεδο.
Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως καθώς θα πρέπει πλέον να νομιμοποιηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Κάθε χρόνο βέβαια βρίσκουμε λύσεις και το ξεπερνάμε, πρέπει όμως να βρούμε μία μόνιμη λύση, μία διάταξη του νόμου, έτσι ώστε με διαδικασίες μέσα από κάποιο έλεγχο να νομιμοποιήσουμε τα γήπεδα, επειδή αν συμβεί κάποιο απρόοπτο, μέχρι και ποινικές ευθύνες μπορεί να προκύψουν για όλους τους εμπλεκομένους».  
Είναι κατάλληλα για αγώνες τα γήπεδα;  
Χωρίς άδεια καταλληλότητας είναι η συντριπτική πλειονότητα των γηπέδων που φιλοξενούν αγώνες ποδοσφαίρου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Αυτό προκύπτει και από τις δηλώσεις επίσημων φορέων, από το Υπουργείο Προστασίες του Πολίτη και άλλες αρχές.
Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση από το 2004, αναφορικά με τον έλεγχο καταλληλότητας των αγωνιστικών χώρων, επιτροπές που συστήνονται σε κάθε Περιφέρεια (παλιότερα Νομαρχίες) πρέπει να ελέγχουν όλα τα γήπεδα για μία σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια και την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα.
Μεταξύ άλλων, οι επιτροπές είναι υπεύθυνες για τον ανώτατο αριθμό θεατών ανά κερκίδα, τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης των θεατών σε περίπτωση ανάγκης, για το αν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης για οχήματα έκτακτης ανάγκης, να εξετάσουν τη στατική αντοχή των κερκίδων κτλ, να ελέγξουν αν υπάρχει οικοδομική άδεια κατασκευής της αθλητικής εγκατάστασης κτλ.
Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν από το 2005. Ένας από τους λόγους που το θέμα παραμένει στάσιμο είναι ότι οι επιτροπές δεν επαρκούν.
Από την πλευρά της, η ΕΠΟ απαντά πως ο νόμος είναι ανεδαφικός και για να διεξάγει τα πρωταθλήματα παρανομεί, καθώς όπως τονίζει, οι αθλητικές εγκαταστάσεις ανήκουν στους δήμους, που τονίζουν ότι δε διαθέτουν τους πόρους για οποιαδήποτε βελτίωση.
Παράλληλα, η ΕΠΟ μεταξύ άλλων προτείνει να κατηγοριοποιηθούν τα γήπεδα σε τέσσερις κατηγορίες, γιατί τώρα ισχύουν τα ίδια κριτήρια για όλα τα γήπεδα, με βάση την κατηγοριοποίηση να συσταθούν ειδικές επιτροπές με άλλη σύνθεση και να διαμορφώσει η ίδια τις ελάχιστες προϋποθέσεις καταλληλότητας.
Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ε» τα γήπεδα στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης είναι κατάλληλα για διεξαγωγή αναμετρήσεων, όμως στερούνται οικοδομικής άδειας.  
Ν. Σπυριδόπουλος: «Έχουμε ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες»  
Για το παραπάνω θέμα ζητήσαμε την άποψη του δημοτικού συμβούλου κ. Νίκου Σπυριδόπουλου. Ο κ. Σπυριδόπουλος, υπεύθυνος για τον τομέα αθλητισμού του Δήμου Ξάνθης και επί σειρά ετών πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης έδωσε τη δική του εξήγηση για το τι συμβαίνει και το τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια:
Ν.Σ.: «Επειδή ασχολούμαι πολλά χρόνια με το θέμα γνωρίζω καλά την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο και το τι συμβαίνει με τα γήπεδα. Είναι γεγονός ότι όλα τα γήπεδα στερούνται οικοδομικής άδειας, όχι λόγω στατικότητας αλλά λόγω «αυθαίρετων» κτισμάτων που υπάρχουν σε αυτά. Για να σας εξηγήσω, στα περισσότερα γήπεδα, π.χ. τα αποδυτήρια τους είχαν χτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια.
Κι αυτό γινόταν επειδή παλαιότερα οι υπηρεσίες δεν ζητούσαν αυτό το χαρτί. Εάν έκανε π.χ. η τότε Νομαρχία ένα γήπεδο, δεν χρειαζόταν άδεια καθώς ήταν κρατικό το κτίσμα. Εδώ και λίγα χρόνια όμως έχει αλλάξει ο κανονισμός και πλέον είναι απαραίτητο το συγκεκριμένο έγγραφο ώστε να παραχωρηθεί άδεια λειτουργίας».
Όσο για το ποιες είναι οι ενέργειες των φορέων, ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Ξάνθης ανέφερε:
Ν.Σ.: «Εμείς ως Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης σε συνεργασία και με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχουμε αναλάβει την ευθύνη ώστε να διεξάγονται οι αγώνες για να μη δημιουργηθούν προβλήματα και παύση των πρωταθλημάτων, ενώ ήδη έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες για να νομιμοποιηθούν και επίσημα τα γήπεδα.
Το πρόβλημα πάντως δεν είναι τόσο μεγάλο στα ποδοσφαιρικά γήπεδα όπου τα «αυθαίρετα» κτίσματα είναι μικρά, αλλά κυρίως στα κλειστά γυμναστήρια όπου υπάρχουν σκέπαστρα κλπ. Και εκεί όμως, απ’ ότι γνωρίζω η ΕΚΑΣΑΜΑΘ σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έχει αναλάβει την ευθύνη και διεξάγονται κανονικά οι αγώνες έως ότου προχωρήσουν οι διαδικασίες και εκδοθούν οι σχετικές άδειες.
Προσωπικά έχω ζητήσει από τον Δήμαρχο Ξάνθης να στείλει τα απαραίτητα κλιμάκια για να επιθεωρήσουν τους χώρους και να εκδοθούν οι άδειες, αυτό το διάστημα όπου γίνεται και η τακτοποίηση των αυθαιρέτων από τους πολίτες.
Το θέμα όπως καταλαβαίνετε είναι περισσότερο διαδικαστικό και τυπικό και αναμένεται να διευθετηθεί υπηρεσιακά.
Σχεδόν όλα τα γήπεδα του Νομού μας εξάλλου είναι δημοτικά εκτός από ελάχιστα όπου το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι μπερδεμένο κι αυτό γιατί σε μερικά χωριά υπήρχαν οι κοινότητες, μετά έγιναν δήμοι, έπειτα άλλαξαν ξανά κι επειδή δεν γνώριζαν το συγκεκριμένο ζήτημα δεν γινόταν οι απαραίτητες διαδικασίες για τις αλλαγές.
Θέλω να τονίσω και πάλι όμως ότι όλα τα γήπεδα είναι ελεγμένα από πλευράς στατικότητας και δεν έχουν πρόβλημα κι έτσι είναι ασφαλή για χρήση – λειτουργία».      

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τρίτη στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα η Στέλλα Ορφανίδη του ΑΠΟΦΚΑ

Εξασφάλισε την είσοδό της στο Πανεπιστήμιο αν και μαθήτρια της 1ης Λυκείου Μία μεγάλη επιτ…