Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Το πολιτικό «τσίρκο» στα άρματα της καρναβαλικής παρέλασης

Το πολιτικό «τσίρκο» στα άρματα της καρναβαλικής παρέλασης

0

Επτά συνολικά τα άρματα, με την υπογραφή της καλλιτεχνικής ομάδας του Αντώνη Κουτσούμπα

Μείζον ζήτημα με τη ρυμούλκηση των αρμάτων. Αρνήθηκε ο στρατός. Στην Αθήνα η Σούλα Ιακωβίδου για παρέμβαση Σαμαρά…

Πυρετωδώς δουλεύουν εδώ και 4 εβδομάδες οι τέσσερις καλλιτέχνες που ανέλαβαν να κατασκευάσουν τα άρματα του φετινού καρναβαλιού. Ο χώρος της αποθήκης του δήμου Ξάνθης, κάπου μετά τη Λεύκη, εξωτερικά φαίνεται εγκαταλελειμμένος, αλλά στο εσωτερικό οι καλλιτέχνες, με το συντονισμό του Αντώνη Κουτσούμπα κατασκευάζουν τα 7 συνολικά άρματα που θα συνοδεύσουν τους καρναβαλιστές στη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής. Και όπως επιβάλλει και το θέμα, αλλά και το πνεύμα της Αποκριάς, ένα σατυρικό πολιτικό «τσίρκο» θα παρουσιάσουν τα άρματα της παρέλασης.

Θεματικό τσίρκο οι επικεφαλής της πολιτικής σκηνής
Σε διάστημα 4,5 μηνών κλήθηκαν να προετοιμάσουν τα άρματα της παρέλασης οι καλλιτέχνες, όπως μας εξηγεί ο Αντώνης Κουστούμπας, που σημειώνει ότι 4 θα είναι τα καινούργια άρματα και 3 θα είναι παλαιότερα άρματα, αλλά τροποποιημένα.
Όπως μας περιγράφει ο ίδιος: «πρώτος λόγω…ειδικού βάρους θα είναι το «τέρας» της πολιτικής, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, όμοιος με ελέφαντα που περπατά πάνω στο Σύνταγμα της Ελλάδας». Θα ακολουθεί η βασίλισσα, με τη φετινή πρωτοτυπία να είναι ντυμένη σαν βασίλισσα Θεοδώρα, στη συνέχεια θα εμφανίζεται η Άννα Διαμαντοπούλου, με προκλητικό ένδυμα και καθισμένη πάνω σε φωτοτυπικό μηχάνημα με τέτοιο τρόπο ώστε να βγάζει φωτοτυπίες τα οπίσθιά της, ενώ στο φόντο ο Γιώργος Παπανδρέου θα μοιράζει dvd και ένα κοριτσάκι θα σκορπά αντίγραφα των φωτοτυπιών με το σημείωμα Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων. Τον κλόουν που διαθέτει κάθε τσίρκο, στο ξανθιώτικο καρναβάλι θα έχει τη μορφή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ή Παπαδήμ(ι)ου, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλεί ο Αντώνης Κουτσούμπας. Γύρω από τον πρωθυπουργό γουρούνια, που προσκυνούν με σφηνωμένα ευρώ στα οπίσθιά τους.
armata_parelasi_2012_1Θα ακολουθεί η Μέρκελ, με τη μορφή λιονταριού και μπροστά της πειθήνια μια φώκια θα κάνει παιχνίδια με την μπάλα, σαν άλλη Ελλάδα.
Μετά θα παρουσιάζεται σε λουκούλειο δείπνο ο Θεόδωρος Πάγκαλος για να θυμίζει ότι «μαζί τα φάγαμε, μαζί συνεχίζουμε το τσιμπούσι» και τέλος, όπως αρμόζει, ο Έλληνας. Ένας Έλληνας άνετος, χαλαρός, κουλ με το τσιγαράκι του, που μπορεί να είναι περικυκλωμένος από ακρίδες (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ), αλλά συνεχίζει ατάραχος, χωρις να αγχώνεται, χωρίς να αγωνιά.
Ο Αντώνης Κουτσούμπας σχολιάζει θετικά την έμπνευση της στολής της βασίλισσας του φετινού  καρναβαλιού: «μία με τη βασίλισσα Θεοδώρα και άλλη μία με την εικόνα που δίνουμε στη Διαμαντοπούλου συνολικά θα έχουμε δύο εταίρες. Η βασίλισσα φέτος ήταν πολύ ωραία επιλογή. Μάλλον για να θυμίζει φραγκοκρατία Γιατί ή προφήτες είναι ή δεν ξέρω πώς σκέφτηκαν να παραλληλίσουν την φραγκοκρατία του τότε με αυτή του σήμερα».
Αναφορικά με την προετοιμασία, ο Αντώνης Κουτσούμπας σημειώνει ότι ο χρόνος ήταν λίγος για να δοθεί έμφαση στη λεπτομέρεια, ενώ συμπληρώνει και τα προβλήματα με τη θέρμανση, την έλλειψη πετρελαίου και συντήρησης που παρουσιάστηκαν. Όμως υπενθυμίζει ότι η Μαρκέτα, η Κατερίνα, η Σέλβα και ο Αντώνης έχουν τόσο μεράκι να διοχετεύσουν που θα είναι πανέτοιμοι έως την ημέρα της παρέλασης.
Καταλήγει στο τέλος: «Δοκιμάζουμε όλα τα μέσα. Εδώ, στο ξανθιώτικο καρναβάλι, επικαλούμαστε τον θεό Διόνυσο να βάλει το χεράκι του και τέτοιο τσίρκο να μη ξαναδούμε σ’ αυτό το ρημάδι τον τόπο. Οπότε χορέψτε μαζί μας για να σηκωθεί να φύγει το τσίρκο!».

armata_parelasi_2012_2Δεν κάνει ο στρατός τον «αρματωλό»
Εν τω μεταξύ μείζον ζήτημα έχει προκύψει με τη ρυμούλκηση των αρμάτων, ζήτημα ουδόλως καινοφανές αν σκεφτεί κανείς ότι η άρνηση του στρατού τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζεται με πολιτικές παρεμβάσεις των εκάστοτε πολιτικών παραγόντων. Και φέτος στο αίτημα από 10.12.11 του Κέντρου Πολιτισμού, μόλις την Τρίτη απάντησε το Δ’ ΣΣ –με παραίνεση του φορέα- για να ενημερώσει ότι απορρίπτει το αίτημα.
Να πάρουν οι ιδιώτες …. τ’ άρματα; Να επιστρατευτούν τα τρακτέρ; Τα τζιπ των πολιτών; Να παρακαλέσουμε; Να αγοράσουμε; Κι όλα αυτά τέσσερα 24ωρα πριν τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.
Ο Μανόλης Φανουράκης, πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, δεν έκρυψε την ενόχλησή του κάνοντας λόγο για αλληλοϋποστήριξη και ανάγκη αμοιβαίας κατανόησης, ανάμεσα στο στρατό και το δήμο. Επίσης, δεν είναι αδιάφορο σχολιασμού το γεγονός ότι πέρυσι το νυν αρχηγός του ΓΕΣ, διατελούσε διοικητής του Δ’ ΣΣ και είχε εκφράσει απερίφραστα τη στήριξή του στο αίτημα του δήμου. Επίσης, σημαντικό είναι ότι, όπως δήλωσε στο «Ε» ο Μανόλης Φανουράκης, ο δήμος αναλαμβάνει το κόστος των καυσίμων, όπως και παραδοσιακά αναλαμβάνει τα σάντουιτς και διάφορα άλλα έξοδα για τους οδηγούς των οχημάτων.
armata_parelasi_2012Αφού εκτιμήθηκαν όλα τα σενάρια, αλλά –απαραιτήτως- και ο σύγχρονος πολιτικός συσχετισμός, την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά (με τελικό αποδέκτη το Δημήτρη Αβραμόπουλο) ζήτησε η τοπική Νέα Δημοκρατία μέσω της προέδρου Σούλας Ιακωβίδου, η οποία βρέθηκε στην Αθήνα για να κάνει τις σχετικές επαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εμφανίζεται επιφυλακτικός, ενώ υπάρχει πιθανότητα να έχει και επαφή με τον Σωκράτη Ξυνίδη, με πρωτοβουλία του τελευταίου για να δρομολογηθεί από κοινού το ζήτημα.
Πάντως, αν δεν υπάρξει επιτυχής κατάληξη, θα επιστρατευτούν τρακτέρ και τζιπ ιδιωτών (αυτό συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής), όμως λόγω έλλειψης εμπειρίας, αλλά και της μορφολογίας των οχημάτων, θα προτιμηθεί να παρελάσουν πρώτα τα άρματα, για να μην έρθουν σε επαφή με τους καρναβαλιστές. Σε αυτό επέμεινε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια κατά τη διεξαγωγή της παρέλασης.


Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…