Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Βαρυχειμωνιά» στην εργασία

«Βαρυχειμωνιά» στην εργασία

0

Έκτακτη 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ χθες. Χωρίς συμμετοχή στην Ξάνθη

«Η κυβέρνηση καταργεί τα πάντα, ακόμη και το εργατικό δίκαιο», λέει ο Α. Μπεμπεκίδης. Ευθύνες στις συνδικαλιστικές ηγεσίες αποδίδει το ΠΑΜΕ

Βαρύς ο φετινός χειμώνας και για την εργασία, εργαζόμενους, ανέργους και ελεύθερους επαγγελματίες, εξαιτίας της λαίλαπας των μέτρων λιτότητας, αλλά και της συνέχειας που δίνεται από την κυβέρνηση Παπαδημου υπό την πίεση της τρόικας. Εκτάκτως οι διοικήσεις ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ προγραμμάτισαν 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία για τη χθεσινή ημέρα, ως ένδειξη άμεσης απάντησης και αντίδρασης στις προθέσεις της κυβέρνησης συνεργασίας σχετικά με τις επικείμενες αποφάσεις για τις εργατικές σχέσεις, μειώσεις μισθών και περικοπές επιδομάτων.
Στην Ξάνθη, η σφοδρή κακοκαιρία αλλά και η έλλειψη χρόνου ήταν οι αιτίες που η απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης δεν είχε συμμετοχή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΞ Άγγελο Μπεμπεκίδη. Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης δεν παραβρέθηκε στην κινητοποίηση. Την ίδια ημέρα και ώρα και το ΠΑΜΕ διοργάνωσε απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και στη συνέχεια πραγματοποίησε πορεία.

Α. Μπεμπεκίδης: «τα πράγματα οδηγούνται στην καταστροφή»
«Καταργούν ακόμη και το εργατικό δίκαιο», σημειώνει ο Άγγελος Μπεμπεκίδης, «καταργούν τα πάντα, καταργούν την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, εξαφανίζουν επιδόματα, περικόπτουν μισθούς. Οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης μιλούσαν για κόκκινες γραμμές και τώρα μιλούν μόνο για… κόκκινες κορδέλες». Ο κ. Μπεμπεκίδης μετέφερε το φόβο και την ανησυχία των εργαζομένων, σχετικά με τις αλλαγές που επίκεινται στις εργατικές σχέσεις και τα εργατικά δικαιώματα. «Τα πράγματα οδηγούνται στην καταστροφή. Η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού είναι πταίσματα μπροστά σε αυτά που θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε, αυτά έχουν καταργηθεί στην πράξη. 2 έως και 3 μισθοί θα καταργηθούν με αυτά που επίκεινται να ψηφισθούν στη Βουλή», συμπλήρωσε ο ίδιος και αναφερόμενος στον διάλογο των κοινωνικών εταίρων τόνισε: «τι σχέση έχει η κυβέρνηση με τον ιδιωτικό τομέα; Τα συνδικαλιστικά όργανα των εργοδοτών λένε όχι στη μείωση της ΓΣΣΕ, βλέπουν το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το πού οδηγούν τα πράγματα. Γελιόμασταν ότι η αποχώρηση Παπανδρέου και η έλευση Παπαδήμου θα καλυτερεύσει τα πράγματα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μη χάσουν τίποτα οι τράπεζες, να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και όλα τα άλλα που περνάνε είναι κατά των εργαζομένων».

Κ. Βογιατζής: «ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ έχουν ευθύνες και θα κριθούν»
Κινητοποιήσεις για την ίδια μέρα διοργάνωσε και το ΠΑΜΕ Ξάνθης. Από τα ξημερώματα περιφρούρησε την απεργία στην e-value, ενώ την Κυριακή είχε στηρίξει και την κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών κατά του Ομίλου Σαράντη στην 3ωρη συμβολική κατάληψη του εργοστασίου της ΡΟΔΟΠΗΣ.
Χθες το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία και πορεία στη συνέχεια, παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ο Κώστας Βογιατζής, από τη Λαϊκή Επιτροπή της Ξάνθης δήλωσε στο «Ε» ότι: «απαίτηση της απεργίας είναι να καταδικαστούν οι επιλογές και να φύγει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ» και πρόσθεσε: «έχουν βαρύτατες ευθύνες και γιατί ψήφισαν όλες τις οδηγίες και αποφάσεις της ΕΕ, αλλά ευθύνες έχουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ που πήραν μέρος στο διάλογο και την προετοιμασία για τη νέα φοροληστεία». Μάλιστα, τους επέρριψε υπονομευτικό ρόλο, σχολιάζοντας ότι αυτή τους η στάση θα κριθεί από τους πολίτες, Μεταφέροντας τη θέση του ΚΚΕ, ο ίδιος τόνισε ότι: «για το ΚΚΕ η απάντηση είναι η συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου για τις διεκδικήσεις. Δεν υπάρχει άλλη λύση». Το ΠΑΜΕ Ξάνθης διοργανώνει νέα απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στις 6 μμ στην κεντρική πλατεία.

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…