Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πνίγηκε» ο κάμπος του νομού

«Πνίγηκε» ο κάμπος του νομού

0
plimires_01-empros

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Αβδήρων – Τοπείρου. «Υπάρχουν πολύ μεγάλες καταστροφές στο Δήμο», λέει ο δήμαρχος Αβδήρων

Εκτεταμένες βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ από την άνευ προηγουμένου …ηλεκτρισμένη καταιγίδα. Κατολισθήσεις στα ορεινά

Μέρες του ’96 με τις μεγάλες πλημμύρες στην Ξάνθη,  έζησε το Σαββατοκύριακο ο νομός μας με την πεδινή ζώνη του νομού – τους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου –  κυριολεκτικά πλημμυρισμένη, βουτημένη στα λασπόνερα που άφησε πίσω της η μεγάλης έντασης και διάρκειας …ηλεκτρική καταιγίδα, ένα φαινόμενο εξαιρετικά πρωτόγνωρο για την εποχή καθώς συνήθως τόσο ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα απαντάται τον Αύγουστο με τους ισχυρούς νοτιάδες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δήμοι Αβδήρων – Τοπείρου
Τα προβλήματα ήταν τόσο εκτεταμένα στους δύο παραλιακούς δήμους ώστε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Καραλίδης ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη οι δύο δήμοι. Επί ποδός βρίσκονται από την Παρασκευή οι υπηρεσίες της Π.Ε. Ξάνθης, η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική,  η Αστυνομία , η ΔΕΗ, η ΔΕΥΑΞ  καθώς και οι υπηρεσίες όλων των δήμων του νομού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις εκτεταμένες πλημμύρες να κάνουν αποκατάσταση των καταστροφών στο οδικό δίκτυο και στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Τα …απόνερα της καταιγίδας: Που υπάρχουν προβλήματα
Τα μεγαλύτερα προβλήματα το πρωί της Δευτέρας εντοπίστηκαν στους οικισμούς του Κουτσού και της Ποταμιάς που ήταν πλημμυρισμένοι με το ύψος του νερού να φτάνει στο μισό μέτρο. Όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης κ. Γιώργος Γκοδοσίδης,  η τροχαία απαγορεύει την διάβαση του δρόμου Ποταμιάς στο ύψος των Λουτρών που έχει πλημμυρίσει,  έχει υποστεί φθορές το οδόστρωμα και υπάρχει κίνδυνος να κοπεί και να κινδυνεύσουν οι διερχόμενοι οδηγοί. Η αποκατάσταση του οδοστρώματος αναμένεται να γίνει σήμερα καθώς πρέπει πρώτα να «τραβηχτούν» τα νερά.  Επίσης σύμφωνα με το Γραφείο Πολιτικής Προστασία της Π.Ε. Ξάνθης πλημμυρικά φαινόμενα και υπερπήδηση του νερού στο οδόστρωμα μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας έχουμε: Στον επαρχιακό δρόμο Μαγικό – Μέλισσα, στον επαρχιακό δρόμο Γενισέα – Πεζούλα- Άβδηρα στο ύψος του εκπαιδευτηρίου «Αξιον», στον επαρχιακό δρόμο Άβδηρα – Μυρωδάτο – Μάγγανα, στο ύψος του εργοστασίου Dianna και στα Πλαστικά Θράκης πλημμύρα και λάσπη στο οδόστρωμα, στο χωριό Κουτσό υπερχείλισε και άνοιξε το παράπλευρο κανάλι, από τον κόμβο Ν. Κεσσάνης προς Μάνδρα υπερχίλιση του χειμάρρου. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Βασίλη Τσολακίδη, υπάρχουν πολύ μεγάλες καταστροφές στο Δήμο, ιδιαίτερα σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, έχουν πλημμυρίσει σχολεία ενώ έχει πλημμυρίσει και το Μουσείο Αβδήρων. Ωστόσο ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες και μαντριά ή απώλεια ζωικού κεφαλαίου δεν επιβεβαιώνονται από τον πρόεδρο των αιγοπροβατοτρόφων Ξάνθης κ. Κώστα Ζαφειριάδη. Το πιο σοβαρό μέτωπο στο δήμο Τοπείρου ήταν η υπερχείλιση στο κανάλι του Δεκάρχου. Το μεσημέρι της Κυριακής τα μηχανήματα της Περιφέρειας κατάφεραν να καλύψουν το σπασμένο ανάχωμα.
Βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ από τους κεραυνούς
Στο σκοτάδι ήταν βυθισμένοι οι οικισμοί των Αβδήρων – Μάντρας – Πεζούλας – Γκιώνας και πολλοί κάτοικοι που έχουν κλιματιστικά ως πηγή θέρμανσης πέρασαν μια πολύ κρύα νύχτα καθώς το δίκτυο της ΔΕΗ από τους κεραυνούς στον αγωγό υπέστη μεγάλες βλάβες σε πέντε σημεία στο ύψος του δρόμου του εργοστασίου Venus. H βλάβη αποκαταστάθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ενώ όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής Δικτύου της ΔΕΗ Ξάνθης, κ. Βασίλης Σαρρής,  βλάβες έχουν υποστεί πολλά σημεία του δικτύου με αποτέλεσμα πολλοί οικισμοί να έχουν διακοπές. Να σημειώσουμε ότι μεμονωμένες διακοπές ρεύματος πάνω από 50 τον αριθμό σημειώθηκαν σε όλο το Νομό. Επίσης δημιουργήθηκε πρόβλημα στη βιομηχανία Πλαστικών Θράκης καθώς πλημμύρισαν οι ιδιωτικοί υποσταθμοί του εργοστασίου και διεκόπη το ρεύμα από τη ΔΕΗ ώστε να γίνει η επιδιόρθωσή τους.
Διακοπή ρεύματος (γραμμή 23) έχει γίνει και στον άξονα από τα Κιμμέρια έως τον Ίασμο. Γι’ αυτούς τους λόγους  ανακλήθηκαν όλες οι άδειες και τα ρεπό των υπαλλήλων ώστε να αποκατασταθούν άμεσα. 

2 αυτοκίνητα σε χαντάκι της ΔΕΥΑΞ
Περιορισμένα ήταν τα προβλήματα από την καταιγίδα στην πόλη της Ξάνθης. Το βράδυ του Σαββάτου στην οδό Βλαχοπούλου δύο αυτοκίνητα έπεσαν σε τάφρο που είχε ανοίξει μετά την υποχώρηση του οδοστρώματος. Στο σημείο εκτελεί έργα αντικατάστασης δικτύου η ΔΕΥΑΞ. Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί. Το ίδιο βράδυ του Σαββάτου προκλήθηκαν κάποιες κατολισθήσεις στην περιοχή του περιαστικού δάσους.  Γι αυτό το λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταρενίδης προέτρεπε τους οδηγούς να μην χρησιμοποιούν το δρόμο των Μοναστηριών. Το πρωί της Κυριακής είχε διακοπεί για τρεις ώρες η κυκλοφορία προς Κιμμέρια λόγω υπερχείλισης του χειμμάρου στην είσοδο του οικισμού, ενώ είχαν εγκλωβιστεί δύο οχήματα που απεγκλωβίστηκαν μετά από παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Να σημειώσουμε ότι η Πυροσβεστική δεχόταν συνέχεια κλίσεις ιδιαίτερα από την πεδινή περιοχή λόγω των πλημμυρών. Να σημειώσουμε ότι όπως σημείωσε ο κ. Ταρενίδης η  στάθμη στον Κόσυνθο είναι  ασφαλής για την ώρα.

Κατολισθήσεις στην ορεινή περιοχή
Συνεχείς καταπτώσεις πρανών σε διάφορα σημεία είχαμε στο δρόμο Ξάνθης – Εχίνου – Δημάριο στο ύψος του 21ου χιλιομέτρου  Ο δρόμος προς Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα είχε κλείσει τη νύχτα του Σαββάτου, άνοιξε από μηχανήματα της Περιφέρειας στις 17.40 και, όπως έγινε γνωστό από την Περιφέρεια, έκλεισε οριστικά και πάλι στις 12.00  λόγω κατολίσθησης στο Κίδαρη και θα μείνει κλειστός για λόγους ασφαλείας, όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Καραλίδης. Τη Δευτέρα  στο δρόμο του χωριού Θέρμες στο ύψος του Αϊ Γιάννη και από την Θέρμες προς σύνορα υπήρχε παγωμένο οδόστρωμα και η Π.Ε. Ξάνθης έστειλε εκχιονιστικό να ρίξει αλάτι.

Κλειστά σχολεία σε δήμου Αβδήρων – Τοπείρου – Μύκης
Ελάχιστες είναι οι σχολικές μονάδες που μένουν κλειστές μετά τις πλημμύρες.
Λόγω των πλημμυρών στο δήμο Αβδήρων είναι κλειστά το Δημοτικό Σχολείο Αβδήρων, Νηπιαγωγείο Αβδήρων, (λόγω διακοπής ρεύματος), νηπιαγωγείο Βαφεΐκων.  Πλημμυρισμένες είναι αυλές σε Σέλερο, Αλκυώνη, Γενισέα αλλά τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά. Στο Δήμο Τοπείρου είναι κλειστά:
Νηπιαγωγείο Μαγγάνων, τα τμήματα του Δημ. Σχολείου Εξοχής που λειτουργούν στη Μέλισσα. Στο Δήμο Μύκης: Λόγω κατολισθήσεων έμεινε κλειστό μόνο στο σχολείο το Δημάριο. Όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ανοιχτά.


Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …