Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μάζεψαν» τα λόγια τους για την απευθείας ανάθεση έργου 150.000 ευρώ

«Μάζεψαν» τα λόγια τους για την απευθείας ανάθεση έργου 150.000 ευρώ

0

Αντέδρασε αρχικά ο πρόεδρος του συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ξάνθης στην απόφαση Καραλίδη

Μετά όμως αναδιπλώθηκε και σε ανακοίνωσή τους αναφέρεται: « ο Σύνδεσμος δεν μπορεί και δεν επιθυμεί να προβάλλει σοβαρές αντιρρήσεις …»

Στην ένσταση του συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ξάνθης – αρχικά –  προσέκρουσε η απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Φώτη Καραλίδη να προβεί σε απευθείας ανάθεση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης των καταστροφών που υπέστησαν κανάλια από τις πρόσφατες πλημμύρες, μετά την έγκριση του ποσού των 150.000 ευρώ που ήρθε ως πρώτη δόση έναντι των 500.000 ευρώ που έχουν εγκριθεί συνολικά. Η απόφαση αυτή πάρθηκε προχθές στο συμβούλιο της Τεχνικής υπηρεσίας.

Αντέδρασε στην αρχή ο σύλλογος Εργοληπτών στην απευθείας ανάθεση
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Ζουρίδη η ενέργεια αυτή είναι μεν νόμιμη γιατί πέρασε με την μορφή του κατεπείγοντος που προβλέπεται σε έκτακτες περιπτώσεις καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα όμως έτσι στερούνται τα άλλα μέλη του συλλόγου της δυνατότητας μέσα από ένα πρόχειρο διαγωνισμό να «χτυπήσουν» το έργο τη στιγμή μάλιστα που όπως υποστηρίζουν: «επιστρατεύτηκαν μηχανήματα των μελών του συλλόγου κατά την αντιμετώπιση της κατάστασης». Αυτά είπε ο κ. Ζουρίδης στο «Ε» την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου.

Μετά όμως το …κατάπιε! Γιατί άραγε;
Το θέμα το έθεσε στη  συνεδρίαση του συλλόγου την ίδια μέρα το απόγευμα όμως ο σύλλογος …έβαλε νερό στο κρασί του όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Ο Σύνδεσμός μας υποστηρίζει σταθερά τη διεξαγωγή δημοπρασιών για όλα τα Δημόσια Έργα. Επανειλημμένα  έχει αντιταχθεί στη συχνά τηρούμενη στο παρελθόν βιομηχανία απευθείας αναθέσεων, από οποιοδήποτε φορέα δημοπράτησης  και αν προέρχονταν ( πρώην νομαρχία νυν Περιφερειακή Ενότητα  ή και δήμους).
Γνωρίζουμε όμως ότι σε παρόμοιες έκτακτες συνθήκες, όπως οι σημερινές,  απαιτούνται άμεσες λύσεις. Οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις με την  πίεση του χρόνου να καθιστά τη διαδικασία δημοπράτησης των έργων προβληματική, δεν αντέχουν στο χρονοβόρο των δημοπρασιών. Όταν δεδομένα πρόκειται για  ανάγκες άμεσης αποκατάστασης ζημιών από θεομηνία, ο Σύνδεσμος δεν μπορεί και δεν επιθυμεί να προβάλλει σοβαρές αντιρρήσεις στην επιτάχυνση των διαδικασιών, ιδίως όταν κινδυνεύουν ζωές και περιουσίες από καιρικό φαινόμενο σε εξέλιξη
Οι πιστώσεις που δόθηκαν στην περιφέρεια γι αυτό το σκοπό πρέπει να αξιοποιηθούν με τον πλέον διαφανή και αποτελεσματικό τρόπο». Την ανακοίνωση υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου ο κ. Σταύρος Ζουρίδη. Και τα ερωτήματα που τίθενται είναι: Τι μεσολάβησε ώστε ο κ.  Ζουρίδης ν’ αλλάξει τα λόγια του απ’ τη μια μέρα στην άλλη;. Και πότε είχε δίκιο; Όταν υποστήριξε μια μέρα πριν στο «Ε» εκπροσωπώντας το σύλλογο εργοληπτών Ξάνθης,  ότι πρέπει να γίνει διαγωνισμός ενώ γνώριζε το κατεπείγον του θέματος και όχι ανάθεση ή σ’ ότι υπογράφει στην ανακοίνωση; Σε κάθε περίπτωση είναι εμφανής η…αναδίπλωση (ή κωλοτούμπα επί το κοσμιότερον) αλλά παραμένει το γιατί.

Ευνόησε πρώην υποψήφιό του;
Σ’ ότι αφορά στον κ. Καραλίδη και στο χειρισμό του θέματος επί του οποίου προκλήθηκαν οι αντιδράσεις των εργοληπτών ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανάθεση έγινε σε μια εταιρεία μέλος του συλλόγου που θα κάνει σύμβαση υπεργολαβίας με άλλο εργολήπτη ο οποίος μάλιστα ήταν υποψήφιος με τον κ. Καραλίδη και αυτό δημιούργησε την εντύπωση ότι υπήρξε μεροληπτική  σκοπιμότητα να ευνοηθεί πρώην υποψήφιος του κ. Καραλίδη. Επανειλημμένα προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Καραλίδη όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό. Αναμένουμε απαντήσεις…

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …