Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Λιτό το φετινό καρναβαλικό ξεφάντωμα

Λιτό το φετινό καρναβαλικό ξεφάντωμα

0
parelasi_karnavali3-empros

Δε θα ξεπεράσει τις 200.000 η 47η διοργάνωση των ΘΛΕ

Μ. Φανουράκης: «βασιστήκαμε στη δράση των συλλόγων και τις προσπάθειες των υπαλλήλων»

Προσαρμοσμένο στο πνεύμα των ημερών, και χωρίς τίποτα να θυμίζει την «υπερπαραγωγή» των προηγούμενων ετών, το φετινό καρναβάλι μπορεί να μην περιλαμβάνει φαντασμαγορικές εκδηλώσεις, εσωκλείει όμως όλη την καλή διάθεση των καρναβαλιστών, που έχουν μία μοναδική ευκαιρία, να «διώξουν» για λίγο την κρίση από την πόλη μας και να δώσουν τη θέση της στους καρναβαλικούς ρυθμούς, τις μουσικές, το χορό και το ξεφάντωμα.
Το κόστος της φετινής διοργάνωσης των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών δε θα ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Μανόλη Φανουράκη, συμπεριλαμβανομένων των εκδηλώσεων, των προμηθειών και των προσλήψεων. Οι εκδηλώσεις κοστολογήθηκαν περί τις 41.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος και η Περιφέρεια ΑΜΘ συμβάλλει για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
«Βασιστήκαμε φέτος στη δράση των συλλόγων, των λαογραφικών και των πολιτιστικών, εντάξαμε πολλές εκδηλώσεις τους στο πρόγραμμα, αλλά και στις προσπάθειες των υπαλλήλων που έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους, παρά τις μειώσεις μισθών και την έλλειψη επιπλέον οικονομικής απολαβής για όσα κάνουν», σημειώνει ο Μανόλης Φανουράκης, τονίζοντας ότι: «και φέτος καταφέραμε να υπάρχουν κάθε μέρα εκδηλώσεις, όλο και πιο πολλές όσο πλησιάζουμε στην κορύφωση του καρναβαλιού».

Όλα έτοιμα για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση
Για τη διοργάνωση των φετινών ΘΛΕ έχουν επιστρατευτεί όλοι οι υπάλληλοι της πρώην ΔΗΚΕΞ, 11 στον αριθμό, καθώς και τα 7 άτομα που προσλήφθηκαν με δίμηνες συμβάσεις.
Οι προμήθειες έχουν ολοκληρωθεί, το πρόγραμμα και τα άλλα έντυπα του καρναβαλιού κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι, ενώ όλα έχουν προετοιμαστεί για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Την Κυριακή του καρναβαλιού αστικά λεωφορεία θα μεταφέρουν δωρεάν τους επισκέπτες στο κέντρο της πόλης, ενώ χημικές τουαλέτες θα τοποθετηθούν στο φόρο, στην είσοδο της πόλης και στο γήπεδο του ΑΟΞ όπου θα γίνει το πάρτι των καρναβαλιστών μετά το τέλος της παρέλασης. Όπως κάθε χρόνο, και φέτος θα συνδράμει ο Ερυθρός Σταυρός για να παράσχει τις πρώτες βοήθειες όπου κριθεί απαραίτητο.

Τα κόστη των εκδηλώσεων
Αναλυτικά, με βάση όσα εγκρίθηκαν από το ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού, έχουν εγκριθεί η παρακάτω δαπάνες:
16/2 ΒΡΑΔΙΑ ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ: 1.525,50 €, 18/2 ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ: 1.271,25 €, 19/2 ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: 9.358,70 €, 22/2 ΒΡΑΔΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ: 1427,56 €, 23/2 ΑPURIMAC: 6.215,00 €, 24/2 BOBAN MARKOVIC: 8.956,38 €, 25/2 ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ 6.417,39 €,  27/2 ΚΡΟΚΟ – ΛΙΝΟΣ (Σταυρούπολη): 614,00 € και 27/2 ΛΑΪΚΟ ΓΛΕΝΤΙ (Σταυρούπολη): 785,34 €.
Επίσης, σε 1968 ευρώ ανέρχεται το κόστος για τη μίσθωση 12 χημικών τουαλετών για την Κυριακή της παρέλασης, 3.842 ευρώ απαιτήθηκαν για τη μίσθωση αστικών λεωφορείων, 3.500 ευρώ κοστολογήθηκαν τα καύσιμα για την κίνηση των μεταφορικών μέσων, 65.177,70 ευρώ ανέρχεται το κόστος για την ηχητική κάλυψη των εκδηλώσεων των ΘΛΕ, 41.614,87 ευρώ απαιτήθηκαν για τις αμοιβές των καλλιτεχνών, 7.700 ευρώ δαπανήθηκαν για τη φύλαξη των χώρων, 3.000 ευρώ δόθηκαν σε πολιτιστικούς συλλόγους για τις ανάγκες υλοποίησης των εκδηλώσεών τους, 1.000 ευρώ κόστισε η προμήθεια του φαρμακευτικού υλικού, 1.000 ευρώ χρειάστηκαν για τα έξοδα φιλοξενίας των ΘΛΕ και τέλος 8.700 ευρώ είναι το κόστος της προμήθειας των πυροτεχνημάτων, που θα σημάνουν και τη λήξη του ξανθιώτικου καρναβαλιού με το κάψιμο του Τζάρου.

Ελένη Διαφωνίδου
elenidfn@yahoo.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …