Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Φώτης Κουβέλης: «Δεν είμαστε κλειστοφοβική Αριστερά!»

Φώτης Κουβέλης: «Δεν είμαστε κλειστοφοβική Αριστερά!»

0
koyvelis_4-empros

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στο ΕΜΠΡΟΣ

Με την γνωστή νηφαλιότητα που τον διακρίνει, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, απαντά στα ερωτήματα που απασχολούν τελευταία την επικαιρότητα, αναφορικά με την δανειακή σύμβαση, την χρεοκοπία της χώρας και την φημολογούμενη έξοδο από την ευρωζώνη. Θεωρεί πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι δυσβάσταχτα για το λαό, πως υπήρχαν λύσεις, που όμως έμειναν και μένουν αναξιοποίητες από την προηγούμενη αλλά και την τωρινή κυβέρνηση. Μόνη λύση είναι η λήψη μέτρων στήριξης της αγοράς με χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Για τις «κυβερνήσεις συνεργασίας», που θεωρεί πως πρέπει να χρησιμεύσουν ως ευκαιρία παρουσίας της «κυβερνώσας Αριστεράς», σημείωσε ότι αυτές πρέπει να προϋποθέτουν ταυτόχρονα προγραμματικές συμφωνίες, πολιτικές συγκλίσεις και συμπτώσεις. Τέλος εις ότι αφορά το σενάριο επιστροφής στη δραχμή, το χαρακτήρισε ως καταστροφικό για τη χώρα. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισημαίνει ότι το κόμμα του δεν είναι η περιχαρακωμένη κλειστοφοβική Αριστερά, υπονοώντας πως είναι δεκτικό σε κάθε είδους ανοίγματα. Σε κάθε περίπτωση προσπαθεί να δώσει έναν διαφορετικό χαρακτήρα στην άσκηση αριστερής πολιτικής.
-Μετά την απόφαση του Eurogroup για τη δανειακή σύμβαση τι εκτιμάτε πως θα συμβεί;
Η δανειακή σύμβαση περιέχει δυσβάσταχτα μέτρα για την κοινωνία και δεν υπηρετεί την προοπτική ανάπτυξης της χώρας. Η ανάπτυξη είναι εκείνη που μπορεί να διαμορφώνει συνθήκες διεξόδου από τα αδιέξοδα στα οποία σήμερα βρίσκεται η Ελλάδα. Τα μέτρα τροφοδοτούν την ύφεση, καθηλώνουν την κοινωνία και περιθωριοποιούν μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Η ΔΗΜΑΡ είχε καταθέσει τη δική της πρόταση αναφορικά με την εξέλιξη της δανειακής σύμβασης. Η καταψήφισή της από τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ υπήρξε στη βάση των τεκμηριωμένων θέσεων και διεκδικήσεών μας.

-Πώς αντιμετωπίζετε το δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα που υπέγραψε η κυβέρνηση με το Eurogroup ;
Όντως διαμορφώνει δέσμευση για τη χώρα. Η αντιμετώπισή της, όμως, μπορεί να γίνει με ισοδύναμα μέτρα, τα οποία μπορούν να ανακουφίσουν την κοινωνία, με αντίρροπα, αλλά και με αντισταθμίσεις που είναι δυνατόν να εκκινούν την ανάπτυξη και την παραγωγική διαδικασία. Ήδη η ΔΗΜΑΡ εδώ και καιρό έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα, στηριγμένο στη δυνατή δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σε χρήματα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τα οποία υπάρχουν και μένουν αναξιοποίητα με ευθύνη τόσο της κυβερνητικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου, όσο και της παρούσας κυβέρνησης. Είναι επιτακτική ανάγκη να διευρυνθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και να υπάρξουν μέτρα στήριξης της αγοράς με χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν συνεχώς και αυτό τροφοδοτεί ακόμα περισσότερο την ανεργία που καλπάζει. Ταυτόχρονα, πρέπει να παταχθεί η παραοικονομία, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, που λεηλατούν περίπου το 40% του ΑΕΠ. Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται με περικοπή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών.

Η ΔΗΜΑΡ παρουσιάζεται σημαντικά ενδυναμωμένη μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Θεωρείτε ότι το ποσοστό της προέρχεται κυρίως από απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ;
Η κοινωνία ανακαθορίζει τους συσχετισμούς της, με το δεδομένο ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, μεγάλα στρώματα της κοινωνίας μετατοπίζονται προς τα κάτω, η μεσαία τάξη εξαφανίζεται και η επίσημη ανεργία ξεπερνάει το 22%. Αυτή η ανακαθορισμένη κοινωνία αναζητεί την πολιτική που της δημιουργεί την ελπίδα να υπάρξει διέξοδος από τη σημερινή κατάσταση. Αυτή η κοινωνία θα ανακαθορίσει και τους πολιτικούς συσχετισμούς. Διαμορφώνουμε σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, με την υπεύθυνη πολιτική μας, με τις προγραμματικές μας θέσεις, τις παρεμβάσεις μας και τον αγώνα μας. Τα δημοσκοπικά ευρήματα μας ενθαρρύνουν, αλλά ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι ο μεγάλος αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας.

-Είστε πρόθυμοι να συμμετάσχετε υπό όρους σε μια μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας; Πόσο πιθανός είναι ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης;
Δεν είμαστε αδιάφοροι για το πολιτικό περιεχόμενο της διακυβέρνησης της χώρας. Δεν είμαστε η κλειστοφοβική Αριστερά που αναζητεί την παρουσία της στην περιχαράκωσή της. Θέλουμε να επηρεάζουμε το μέγεθος της κυβερνητικής εξουσίας. Η Αριστερά οφείλει να διεκδικεί την πολιτική παρουσία της ως «κυβερνώσα Αριστερά» προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, όμως,  οι «κυβερνήσεις συνεργασίας» προϋποθέτουν προγραμματικές συμφωνίες, πολιτικές συγκλίσεις και συμπτώσεις. Η τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει με δεσμευτικό πολιτικό προγραμματικό περιεχόμενο να μπορεί να μετατοπίσει την πολιτική από τη βαθιά συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται προς ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση. Χωρίς τις προϋποθέσεις αυτές, η οποιαδήποτε συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελεί «άσκηση επί χάρτου» .

– Η αυτοδυναμία αποτελεί μάλλον παρελθόν. Τα δύο κόμματα εξουσίας εισπράττουν την αποδοκιμασία μεγάλου μέρους των πολιτών. Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία ανάμεσα σε κόμματα διαφορετικού πολιτικού προσανατολισμού;
Οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει για να είναι αποτελεσματικές και χρήσιμες για την κοινωνία και τη χώρα να εξασφαλίζουν, όπως προανέφερα, προγραμματική συμφωνία και φερέγγυες πολιτικές συμπεριφορές για να μπορούν να μετατρέπουν το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας σε ένα χρήσιμο και προοδευτικό αποτέλεσμα. Οι προγραμματικές συμφωνίες δεν είναι άχρωμες πολιτικά.  Κατά συνέπεια η δυνατότητα της συνεργασίας των κομμάτων εξαρτάται από το πόσο θα συμφωνήσουν για την πολιτική που πρέπει να ασκηθεί. Τα λεγόμενα δυο κόμματα εξουσίας είναι δεσμευμένα και υπηρετούν μια βαθιά συντηρητική πολιτική, την οποία δεν την εγκαταλείπουν.

Ποιες οι θέσεις της ΔΗΜΑΡ απέναντι στο σενάριο που κάνει λόγο για επιστροφή στην δραχμή;
Η επιστροφή της χώρας στη δραχμή είναι ένα καταστροφικό ενδεχόμενο. Θα οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση και θα δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει. Η νέα δραχμή δε θα γίνεται αποδεκτή σε πολλές διεθνείς αγορές κρίσιμων αγαθών. Θα υπάρξει ανικανότητα καταβολής μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών. Και βεβαίως το ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών θα ανατραπεί, με το δεδομένο ότι θα χρωστάμε σε ευρώ και θα πληρώνουμε με δραχμές. Για τη ΔΗΜΑΡ αποτελεί εθνικό στόχο η παραμονή στο ευρώ.

Τελικά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πιστεύετε πως θα αποφευχθεί η χρεοκοπία;
Η χώρα βρίσκεται σε ουσιαστικό χρεοστάσιο. Το τυπικό στοιχείο της πτώχευσης δείχνει να απομακρύνεται. Την τυπική χρεοκοπία της Ελλάδας θέλουν να την αποφύγουν και οι εταίροι μας, με το δεδομένο ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει αντανακλαστικά μεγάλες δυσμενείς συνέπειες σε βάρος όλης της Ευρωζώνης. Αυτό το στοιχείο όφειλε με πολιτικούς όρους να αναδείξει η κυβέρνηση μέσα στην Ευρώπη, διεκδικώντας διαπραγματευτικά τη στήριξή μας με όρους που δεν θα καθυπότασσαν την κοινωνία, όπως σήμερα συμβαίνει.  

Φίλιππος Ζάχαρης
(phil.zaharis@gmail.com)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πολιτική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ στον Νικήτα Κακλαμάνη για την Προεδρία της Βουλής

«Παρών» η Νέα Αριστερά στην αυριανή ψηφοφορία Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την απόφασή του να στηρί…