Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Τετελεσμένο γεγονός» η ΕΟΖ στην ΑΜΘ

«Τετελεσμένο γεγονός» η ΕΟΖ στην ΑΜΘ

0
EOZ-empros

«Η δημιουργία ΕΟΖ είναι οριστική κεντρική πολιτική επιλογή με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης» είπε ο Άρης Γιαννακίδης

Η χώρα έχει δεσμευτεί σε εθνικό επίπεδο ότι το Μάιο θα είναι έτοιμο το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προβληματισμός και επιφυλάξεις από τις ΟΕΒΕ ΑΜΘ

Ιδιαίτερα εποικοδομητική αλλά πρωτίστως αποσαφηνιστική ήταν η σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής ΕΟΖ ΑΜΘ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή παρουσία του περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη και όλων των μελών που απαρτίζουν τη Συντονιστική Επιτροπή ΕΟΖ ΑΜΘ. Ήτοι: οι Ομοσπονδίες Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων ΑΜΘ, τα Επιμελητήρια ΑΜΘ, τα Εργατικά Κέντρα ΑΜΘ, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων ΜΑ-ΘΡΑ, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ και το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης. Από τη σύσκεψη απουσίαζαν το Τεχνικό και το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Ειλημμένη απόφαση η δημιουργία ΕΟΖ στην ΑΜΘ  – Εθνική δέσμευση το Αίτημα προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο
Τα δύο νέα  δεδομένα που για πρώτη φορά γίνonται γνωστά και μάλιστα δια στόματος του περιφερειάρχη ότι είναι ότι η δημιουργία ΕΟΖ είναι οριστική κεντρική πολιτική επιλογή με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και η Περιφέρεια ΑΜΘ θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερώτημα που του τέθηκε από τις ΟΕΒΕ είπε ότι: «πρόκειται για εθνικό εγχείρημα και είναι τιμή μας που επιλέχθηκε η περιοχή μας γι’ αυτό. Η χώρα έχει δεσμευτεί σε εθνικό επίπεδο ότι το Μάιο θα είναι έτοιμο το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Κατέστη, επίσης, σαφής η ύπαρξη πιεστικού χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών από πλευράς ΑΜΘ, με πρώτο «σταθμό ετοιμότητας» το Μάρτιο για το στρατηγικό σχέδιο.
Μάλιστα όσον αφορά στο μοντέλο έγινε γνωστό ότι προκρίνονται οι «θύλακες» ΕΟΖ ενώ απορρίπτεται η πρόταση για γεωγραφική ένταξη του συνόλου της ΑΜΘ σε καθεστώς ΕΟΖ, την οποία ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε «μαξιμαλιστική» και «λαϊκίστικη».

Προβληματισμός στις ΟΕΒΕ – Φοβούνται μήπως η ΕΟΖ είναι «Δούρειος ίππος για απόβλητα…
Με βάση τα νέα δεδομένα οι ΟΕΒΕ ΑΜΘ με χθεσινή ανακοίνωση τους δηλώνου ότι την πρόθεσή τους να ανοίξουν σε δημόσιο διάλογο το ζήτημα της τροποποίησης της εθνικής νομοθεσίας περί Ελευθέρων Ζωνών: « διότι αυτή συνιστά προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση ΕΟΖ στη χώρα και αφορά στο εύρος και το είδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτές», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση. Επιπρόσθετα όμως εκφράζουν και τον προβληματισμό τους θέτοντας ένα άλλο θέμα στο τραπέζι που αφορά τα άρθρα  25, 29 και 41 του Σχεδίου Νόμου του Υπ.Αν. περί «Βελτίωσης Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος κλπ».  Πιο συγκεκριμένα, οι ΟΕΒΕ ΑΜΘ θεωρούν ότι είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον του τόπου (αφού έχει αποφασιστεί οριστικά ότι θα γίνει υποδοχέας ΕΟΖ) να ελεγχθούν και απορριφθούν συγκεκριμένες διατάξεις από τα άρθρα  25, 29 και 41 του Σχεδίου Νόμου του Υπ. Αν. περί «Βελτίωσης Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος κλπ» διότι κατά την άποψή τους ανοίγουν το δρόμο για την χρησιμοποίηση των ελευθέρων ζωνών ως προορισμούς επικίνδυνων για την υγεία, την κοινωνία και το περιβάλλον προϊόντων. Ειδικότερα αυτό που …φοβούνται είναι μήπως « γίνουν αυτές οι διατάξεις «δούρειος ίππος» μετατροπής της ΑΜΘ σε υποδοχέα αποβλήτων μέσω ΕΟΖ», όπως σημειώνουν. 
Γι’ αυτό το λόγο πρόκειται να καταθέσουν δύο υπομνήματα με τα επίμαχα σημεία του νομοσχέδιο προς την πολιτική ηγεσία και εθνική αντιπροσωπεία του τόπου, ζητώντας τις ενέργειές τους για την αποτροπή και της παραμικρής πιθανότητας για κάτι τέτοιο.

«Σεβασμός της περιβαλλοντικής αειφορίας»
Ως προς τούτο να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο των προϋποθέσεων για τη δημιουργία ΕΟΖ που έθεσε η συντονιστική Επιτροπή υπάρχει ρητή δέσμευση  «του σεβασμού της περιβαλλοντικής αειφορίας». Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της περιφέρειας αναφέρεται: «Θεωρούμε αυτονόητο το σεβασμό της περιβαλλοντικής αειφορίας. Το περιβάλλον της ΑΜ-Θ είναι Βασικός πλουτοπαραγωγικός πόρος αυτής και ως τέτοιος μόνον πρέπει να αξιοποιηθεί».

Επιφυλάξεις και για άλλα θέματα 
Επίσης οι ΟΕΒΕ ΑΜΘ με δεδομένο πλέον ότι η απόφαση για δημιουργία ΕΟΖ είναι τετελεσμένο γεγονός, εκφράζουν: « τις σοβαρές επιφυλάξεις μας για το εν λόγω «εθνικό εγχείρημα» που διαδραματίζεται στην περιοχή μας. Από την πλευρά μας θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία διαβούλευσης, όπως αυτή ορίσθηκε, με τις δικές μας προτάσεις για τις ντόπιες εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες αν αφεθούν εκτός νέου καθεστώτος θα υποστούν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις ομοειδείς τους εντός ΕΟΖ λόγω απαλλαγής των δευτέρων από το ΦΠΑ εξαγωγών σε τρίτες χώρες, χάρη στην οποία θα έχουν ταμειακή ρευστότητα σε πραγματικό χρόνο έναντι των ντόπιων εξαγωγικών που έχουν λαμβάνειν από το κράτος «επιστροφές ΦΠΑ» σε χρόνο απροσδιόριστο». 

Μαριάννα Ξναθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …