Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι» για την ΕΟΖ

«Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι» για την ΕΟΖ

0
map_amth-empros

Τη Δευτέρα η παρουσίαση της μελέτης του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ παρουσία του γ. γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης

Την Τρίτη (χθες) η παρουσίαση του προσχεδίου της μελέτης που εκπονείται από την περιφερια ΑΜΘ. Οι «κόκκινες γραμμές» της περιφέρειας

«Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι», όπως όλα δείχνουν για τη δημιουργία ΕΟΖ στην περιφέρεια μας αφού τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα γύρω από το θέμα στο οποίο θα λέγαμε ότι πρωτοστάτησε το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης, καθώς με διάφορες δράσεις του που πρόβαλλαν την ΕΟΖ ως αναπτυξιακή «πανάκεια» για την περιοχή μας έβαλε το θέμα στην πολιτική και κοινωνικοοικονομική ατζέντα της. Μάλιστα τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της μελέτης την οποία ανέθεσε σε μελετητική εταιρεία (capital market), παρουσία και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σελέκου καθώς η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου.

Η μελέτη του Φόρουμ παρόντος του γ. γραμματέα του υπ. Ανάπτυξης
Η παρουσία του εκπροσώπου του υπουργείου όμως σε μια εκδήλωση εξωθεσμικού φορέα δημιούργησε πολλά ερωτηματικά μεταξύ των προσκεκλημένων εκπροσώπων φορέων όπως των ΟΕΒΕ της ΑΜΘ και των Επιμελητηρίων. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ρώτησαν τον κ. Σελέκο για το αν η παρουσία του εκεί υποδηλώνει την υιοθέτησε εκ μέρους του υπουργείου  της μελέτης του Φόρουμ και ο κ..Σελέκος διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία όμως για το υπουργείο είναι ευπρόσδεκτες όλες οι προσπάθειες και τίποτε απ’ όλα αυτά που ειπώθηκαν για τα μοντέλα των ΕΟΖ δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Να σημειώσουμε γύρω από το θέμα των μελετών και της συζήτησης για τις ΕΟΖ επικρατεί μια  σύγχυση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των αντικρουόμενων δηλώσεων του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης κυρίων Χρυσοχοϊδη και Ξυνίδη. Και συγκεκριμένα, ενώ ο κ. Χρυσοχοϊδης αναθέτει και χρηματοδοτεί την περιφέρεια ΑΜΘ να εκπονήσει μελέτη για την ΕΟΖ που όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Μαρτίου, ενώ το προσχέδιο παρουσιάστηκε χθες στην Κομοτηνή, ο κ. Ξυνίδης τόσο με δηλώσεις του κατά τη συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ όσο και νεώτερες αποστασιοποιήθηκε τελείως από το θέμα αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά ΕΟΖ στην ΑΜΘ και όλα αυτά είναι άνευ περιεχομένου. 

Οι 3 «κόκκινες» γραμμές των ΟΕΒΕ ΑΜΘ
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Έβρου κ. Μπέλος εκπροσωπώντας όλες της ΟΕΒΕ της περιφέρειας παραβρέθηκε στην εκδήλωση του Φόρουμ. Όπως μας πληροφόρησε έγινε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση από τους μελετητές για τα μοντέλα των ΕΟΖ επιτυχημένα και αποτυχημένα που έχουν λειτουργήσει και λειτουργούν ανά τον κόσμο και παρουσιάστηκε το προτεινόμενο μοντέλο για την περιφέρειά μας που περιλαμβάνει 12 θεματικές ΕΟΖ (ο σχέδιο το είχε παρουσιάζει το «Ε» σε φύλλο της 17 /2/2012).Ο κ. Μπέλος όμως σημείωσε ότι οι ΟΕΒΕ στρέφουν το βλέμμα τους κυρίως προς την μελέτη της περιφέρειας και μάλιστα έχουν ζητήσει και έχει γίνει αποδεκτό από τον περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη να συμμετέχουν με εκπρόσωπο τους στην επιτροπή παρακολούθησης και αξιολόγησης της μελέτης που αφορά στη διερεύνηση της σκοπιμότητας και λειτουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην περιφέρεια ΑΜΘ. Σήμερα το απόγευμα έγινε η πρώτη συνάντηση της συγκεκριμένης επιτροπής. Ο κ. Μπέλος επεσήμανε ότι οι ΟΕΒΕ της ΑΜΘ εξετάζουν με προσοχή το θέμα των ΕΟΖ και εξ αρχής έχουν θέσει 3 «κόκκινες» γραμμές. Η πρώτη αφορά τα εργασιακά δικαιώματα για τα οποία δεν δέχονται να θίγονται η δεύτερη αφορά στη δυνατότητα να μπορούν να ενταχθούν στην ΕΟΖ και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις με 2 – 3 εργαζόμενους και όχι μόνο μεγάλες επιχειρήσεις και τέλος η εταιρεία που έχει τη διαχείριση της Ζώνης να μετέχουν κατά πλειοψηφία εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκηση και κοινωνικοί φορείς και όχι μόνο διορισμένοι τεχνοκράτες.

Από κοντά και τα Επιμελητήρια
Στη εκδήλωση του Φόρουμ παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραϊτης και όπως επεσήμανε στο «Ε» τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ από κοινού ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις,  συμμετέχοντας σ’ όλες τις εκδηλώσεις που αφορούν στο θέμα των ΕΟΖ και  έχουν μια θετική προσέγγιση αρκεί βέβαια να τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις και οι ΕΟΖ να λειτουργήσουν αναπτυξιακά και για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Γι αυτό το λόγο και συμμετέχουν στην επιτροπή παρακολούθησης της περιφέρειας.

Ανακοίνωση Περιφερειάρχη
« Η Περιφέρεια δεν θα επιτραπεί να γίνει ο παράδεισος της υποαμοιβόμενης εργασίας»
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην επιστολή πρόσκληση που έστειλε η περιφέρεια αναφορικά με την παρουσίαση του προσχεδίου της μελέτης που εκπονεί σημειώνεται ότι η «Περιφέρεια ΑΜ – Θ θεωρεί ότι η ίδρυση και λειτουργία των ζωνών αυτών μπορεί να έχει θετική συμβολή στην αναπτυξιακή διαδικασία της περιφέρειας όμως παράλληλα έθεσε ένα πλαίσιο προϋποθέσεως που πρέπει να συντρέχουν. Και συγκριμένα: «Η θεσμοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας των ΕΟΖ να γίνει μετά από εκτενή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικοικονομικούς και πολιτικούς φορείς και με απόλυτη διαφάνεια. Καμία απόφαση γι’ αυτό το θέμα δεν μπορεί να είναι ειλημμένη και  ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
2) Η χωρική έκταση των ΕΟΖ πρέπει δεσμευτικά να καλύπτει ολόκληρη την ΠΑΜ-Θ μιας και θεωρούμε ότι η Περιφέρεια στο σύνολο της αποτελεί ενιαίο αναπτυξιακό χώρο ξεχωριστά κατά τόπους πλεονεκτήματα.
3) Η εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που αφορούν στην παροχή κινήτρων τις επενδύσεις, στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων και στην προστασία της περιβαλλοντικής αειφορίας. Πιο συγκεκριμένα:
Δεχόμαστε κάθε μορφής φορολογική ελάφρυνση, διευκόλυνση και απλοποίηση διαδικασιών, κρατική επιχορήγηση κλπ, με ενιαία σε όλη την περιφέρεια χαρακτηριστικά.
Απορρίπτουμε εκ των προτέρων κάθε σκέψη για εφαρμογή εργασιακών σχέσεων που θα ανατρέπουν εργασιακά κεκτημένα ως κίνητρα επενδύσεων. Η Περιφέρεια δεν θα επιτραπεί να γίνει ο παράδεισος της υποαμοιβόμενης εργασίας.
Θεωρούμε αυτονόητο το σεβασμό της περιβαλλοντικής αειφορίας. Το περιβάλλον της ΑΜ-Θ είναι Βασικός πλουτοπαραγωγικός πόρος αυτής και ως τέτοιος μόνον πρέπει να αξιοποιηθεί».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…