Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έντονη διαμαρτυρία των επαρχιακών εφημερίδων προς την κυβέρνηση

Έντονη διαμαρτυρία των επαρχιακών εφημερίδων προς την κυβέρνηση

0
papadimos_2-empros

Για μη υλοποίηση ψηφισθέντων νόμων, μη εφαρμογή νόμου για τη διαφήμιση και τους Ισολογισμούς  

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση και με κοινοποίηση στους αρμόδιους υπουργούς και γραμματείς απέστιελαν τα διοικητικά συμβούλια της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων και του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων.
Στην επιστολή τους γίνεται ενημέρωση για την τραγική κατάσταση στον Επαρχιακό Τύπο, τους νόμους που υπάρχουν και δεν εφαρμόζονται και τέλος την σκέψη κάποιων μανδαρίνων να καταργηθεί η δημοσίευση των Ισολογισμών των Α. Εταιρειών  στις εφημερίδες.
Το κοινό κείμενο διαμαρτυρίας:    
Aθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2012
Προς
-Πρωθυπουργό
-κ. Λουκά Παπαδήμο
-Πρόεδρο ΠΑ.ΣΟ.Κ.
-κ. Γιώργο Παπανδρέου
-Πρόεδρο Ν.Δ.
-κ.  Αντώνη Σαμαρά
-Πρόεδρο ΛΑ.Ο.Σ.
-κ. Γιώργο Καρατζαφέρη

Κοινοποίηση:
-Υπουργό Οικονομικών
– κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
-Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
-κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη
-Υπουργό Επικρατείας
-κ. Παντελή Καψή
-Γεν. Γραμματέα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας
-κ.  Γιώργο Πετρουλάκη
-Γεν. Γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης
-κ. Δημήτρη Στεφάνου
-Τομεάρχες Ενημέρωσης Κομμάτων Ελληνικού Κοινοβουλίου


Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αξιότιμοι κύριοι πρόεδροι των κομμάτων,  
Η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας γνωρίζουμε ότι δεν επιτρέπει οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους στόχους που η κυβέρνησή σας έχει θέσει, αλλά στο «βωμό» της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να επιτρέπονται ενέργειες που καταστρατηγούν κάθε έννοια Αρχών και Κανόνων διαφάνειας.
Η τήρηση του Ν. 2190/1920 όπως ισχύει σήμερα για την προστασία κάθε καλόπιστου τρίτου και των συναλλασσόμενων με την κάθε εταιρία, που είναι υπόχρεη στη δημοσίευση του ισολογισμού της, εξασφαλίζεται αποκλειστικά και μόνο με τη δημοσίευση στην εφημερίδα. Οποιοδήποτε άλλο επιχείρημα είναι έωλο, παραπλανητικό και επικίνδυνο αφού οι διαφόρων ειδών ιστοσελίδες  δεν αναπληρώνουν την αξιοπιστία και την ασφάλεια που παρέχει η δημοσίευση στην εφημερίδα, όπως την απαιτεί ο νόμος περί ανωνύμων εταιριών.
Η νέα απόπειρα δημιουργίας κλίματος για την κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών σε συνέχεια παλαιοτέρων ενεργειών από συγκεκριμένα εκδοτικά κέντρα που θεωρούν ότι έτσι θα βγουν κερδισμένα από τον ανταγωνισμό με την ισχύ μιας τέτοιας απόφασης θα πρέπει να διαψευστεί οριστικά και αμετάκλητα.
Την ίδια ώρα που από την Πολιτεία αναμένουμε τη λήψη άμεσων δραστικών μέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας με την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των υγειών επιχειρήσεων Τύπου, δεν θα πρέπει να συντηρείται η επιζήμια παραφιλολογία περί κατάργησης της υποχρεωτικότητας των δημοσιεύσεων στον Τύπο.
Οι εκδότες των περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, πασχίζουμε και αγωνιούμε καθημερινά για να παρέχουμε το ύψιστο αγαθό της ενημέρωσης στις τοπικές κοινωνίες, λειτουργώντας τις περισσότερες φορές και ως εκείνο το δημοκρατικό «αντίβαρο» απέναντι σε συμφέροντα που «στραγγαλίζουν» το πολιτικό σύστημα χρόνια  τώρα, με τα γνωστά δραματικά για τη χώρα μας αποτελέσματα. Όσες δυνάμεις όμως κι αν επιστρατεύσουμε, οι αντοχές μας πλέον έφτασαν στο τέλος τους.
Η λήψη άμεσων δραστικών μέτρων για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά προβλήματα που καθιστούν πλέον αδύνατη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας, είναι αδήριτη ανάγκη.  Προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη έκδοση των εφημερίδων μας επιβάλλεται άμεσα μία συνάντηση μαζί σας με εφικτό στόχο τον συντονισμό συναρμοδίων υπουργείων για σειρά συγκεκριμένων επεμβάσεων που θα καθορίσουν τελικώς και τη βιωσιμότητα ή όχι των περιφερειακών εφημερίδων με την ξεκάθαρη επιτέλους θέση από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου για το εάν θέλουν ή όχι, την έκδοση εφημερίδων στην ελληνική περιφέρεια.
Σας υπενθυμίζουμε ότι εμείς δεν είμαστε οι ευνοημένοι των τραπεζών όπως τα μεγάλα συγκροτήματα που στήριξαν τα εκδοτικά τους σχέδια σε «θαλασσοδάνεια».
Η αποκατάσταση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις μας πρέπει να αντιμετωπιστεί με  συγκεκριμένες ενέργειες.
Ειδικότερα:
-Μέριμνα για είσπραξη κατά προτεραιότητα των οφειλών Οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδίως των ΟΤΑ προς τις εφημερίδες μας
-Δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών μας όπου αυτό είναι εφικτό, ώστε να δοθεί μια πρώτη σημαντική λύση.
-Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων και όχι μόνο των υποχρεώσεων των περιφερειακών εφημερίδων, μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας που ήδη έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Ενημέρωσης με τις βελτιώσεις που έχουν συμφωνηθεί μετά από διάλογο για τον νόμο 3548/07.
-Απαιτούμε μηδενική ανοχή για κάθε δημόσιο λειτουργό που δεν κατοχυρώνει την απόδοση του 30% της διαφημιστικής δαπάνης του ευρύτερου δημόσιου τομέα στα Περιφερειακά ΜΜΕ.  
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αξιότιμοι κύριοι πρόεδροι των κομμάτων,
Με την ελπίδα ότι το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμά σας, δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τη συνάντησή μας, τελούμε εν αναμονή εναποθέτοντας τις τελευταίες μας ελπίδες στην προσωπική σας παρέμβαση ώστε να συμβάλλετε όλοι από κοινού στη διάσωση του Τύπου της περιφέρειας με βαθιές τομές και ρήξεις χωρίς να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.    
Με εκτίμηση,
Για τα Δ.Σ.

ΕΙΗΕΕ                                                                                 ΣΗΠΕ
Ο Πρόεδρος                                                            Ο Πρόεδρος

Γρ. Τριανταφυλλόπουλος                              Γ. Λασκαράκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Market Pass: Ξεκίνησε η πληρωμή της δόσης του Ιουνίου για 645.000 δικαιούχους με άυλη ψηφιακή κάρτα

Η πίστωση ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ   Ξεκίνησε εχθές και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 6 …