Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Έμβλημα για όλα τα γούστα…

Έμβλημα για όλα τα γούστα…

0
logotypo_new

Έτοιμο είναι το νέο έμβλημα του δήμου Αβδήρων

Πρόκειται για μια πενταπλή σύνθεση εικόνων με συμβολικά στοιχεία και των τριών δήμων

Έτοιμο είναι το νέο έμβλημα του δήμου Αβδήρων μετά από μια πολύμηνη προσπάθεια να γίνει ένας συγκερασμός των απόψεων αλλά και η αισθητική απεικόνιση όλων των στοιχείων που συνθέτουν τους τρεις δήμους που ενοποιήθηκαν δημιουργώντας το νέο δήμο Αβδήρων. Το έμβλημα πρόκειται να παρουσιάσει ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Βασίλης Τσολακίδης στη έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. που πραγματοποιείται σήμερα στις 6.30 μ.μ. και αναμένεται να τύχει κοινής αποδοχής και από συμπολίτευση και αντιπολίτευση αφού ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Τσιτιρίδης – κατά δήλωση του στο «Ε» –  θεωρεί το έμβλημα «καλό και αντιπροσωπευτικό γιατί έχει στοιχεία και από τους τρεις δήμους» όπως είπε.

Το νέο έμβλημα τα έχει όλα…
Στην πρώτη ματιά το νέο έμβλημα του δήμου Αβδήρων φαίνεται πολύ «γεμάτο» αφού αποτελείται από  μια πενταπλή σύνθεση εικόνων. Όπως άλλωστε φαίνεται (φωτο) στο έμβλημα υπάρχει η μορφή του μεγάλου Αβδηρίτη φιλόσοφου Δημόκριτου (αριστερά) παρότι αρχικά ο δήμαρχος κ. Τσολακίδης σχεδίαζε ένα έμβλημα με τον γρύπα (μυθικό πουλί, σύμβολο της αρχαίας πόλης των Αβδήρων) και χωρίς τον Δημόκριτο, γεγονός που είχε προκαλέσει αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα των δημοτών. Στο κέντρο δεσπόζει ένας κίονας με κιονόκρανο ιωνικού ρυθμού όπως υπάρχει στο μουσείο Αβδήρων συμβολίζοντας την υψηλή αισθητική της αρχιτεκτονικής της Αρχαίας Ελληνικής τέχνης. Στα δεξιά απεικονίζεται το άλογο του Διομήδη που ήταν κυρίαρχο στοιχείο στο έμβλημα του πρώην δήμου Βιστονίδας. Μ’ αυτό τον τρόπο γίνεται μια αναφορά στην αρχαία ελληνική μυθολογία και παράλληλα επιχειρείται ένας συγκερασμός των δύο συμβόλων ανάλογος μ’ αυτόν της ενοποίησης των δύο δήμων(Αβδήρων και Βιστονίδας). Όμως και ο πρώην δήμος Σελέρου…δεν έμεινε έξω από το έμβλημα του νέου δήμου Αβδήρων αφού στη βάση της σύνθεσης  υπάρχει ένα πράσινο φύλλο καπνού που αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό για πολλές δεκαετίες αγροτικού προϊόντος αλλά και σήμα του πρώην δήμου Σελέρου.
Οι τρεις παραπάνω συνθέσεις (Δημόκριτος – άλογο του Διομήδη – κίονας) εδράζονται σ’ ένα πλατύ μπλε κυματισμό, σύμβολο της θάλασσας και της παρουσίας της φύσης αλλά ότι ο δήμος έχει παραλιακή ζώνη αλλά και τη λίμνη Βιστονίδα.
Ο κ. Τσολακίδης μιλώντας στο «Ε» σημείωσε ότι στοιχείο ήταν το νέο έμβλημα του δήμου να είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό για τον νέο δήμο Αβδήρων και να συμπεριλαμβάνονται όλα εκείνα τα στοιχεία και οι συμβολισμοί που συνθέτουν το δήμο, εκτιμώντας ότι αυτό επετεύχθη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
marianaxan@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κωδικός «Κόσυνθος» στο τεχνικό πρόγραμμα

Εντάχθηκε πρόβλεψη για μελέτες έργων μετά από αίτημα του Σ. Μελισσόπουλου που αποδέχτηκε η…