Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Έκλεισε η συμφωνία: Ινδική η ΣΕΚΑΠ

Έκλεισε η συμφωνία: Ινδική η ΣΕΚΑΠ

0
sekap-empros

Έκανε αποδεκτή την πρόταση του Ινδού το Δ.Σ. της ΑΤΕ. Αρχίζει η συζήτηση με τη ΣΕΚΕ. Ουδείς λόγος για το περιεχόμενο των συνομιλιών

Πωλήθηκε στην ΕΥΡΩΦΑΡΜ Α.Ε η ΕΛΒΙΖ . Εύρωστη οικονομικά εταιρεία με έδρα τον νομό Ημαθίας

Έδωσαν τα χέρια Πανταλάκης και Bommidala και έκλεισε η συμφωνία πώλησης της ΣΕΚΑΠ. Παράλληλα η ΑΤΕ έκλεισε και τη συμφωνία πώλησης της ΕΛΒΙΖ η οποία και κατοχυρώνεται στην ΕΥΡΩΦΑΡΜ Α.Ε.  
Πέρασε από το Δ.Σ. της ΑΤΕ η πώληση στον Ινδό της ΣΕΚΑΠ
Στην επίσημη ανακοίνωση της ΑΤΕ που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της (www.ate.gr) αναφέρεται σχετικά με την ΣΕΚΑΠ και την ΕΛΒΙΖ: «Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της 16.2.2012, αποφάσισε, στο πλαίσιο του διενεργηθέντος διεθνούς διαγωνισμού, την αποδοχή της πρότασης της εταιρίας Bommidala Enterprises Ltd για την εξαγορά 1.849.171 κοινών ονομαστικών με δικαίωμα ψήφου μετοχών που ανέρχονται στο 50,36% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Συν/κής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε. ΣΕΚΑΠ, ιδιοκτησίας ΑΤΕ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό τις συνήθεις αιρέσεις και τις απαιτούμενες εγκρίσεις.    
Το μπαλάκι στη ΣΕΚΕ
Μετά και την αποδοχή από το Δ.Σ. της ΑΤΕ της πρότασης του Ινδού καπνοβιομήχανου το «μπαλάκι» περνά πλέον στη ΣΕΚΕ η οποία ως δεύτερος μεγαλομέτοχος (34,18%) θα κληθεί να συζητήσει με τον Ινδό επιχειρηματία. Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ κ. Παναγιώτης Ταρενίδης ενημερώθηκε την Πέμπτη το βράδυ από την ΑΤΕ για την ολοκλήρωση της πώλησης και την αποδοχή από το Δ.Σ.. Μιλώντας στο «Ε» χαρακτήρισε «θετική» την εξέλιξη αλλά απέφυγε ν’ ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με το περιεχόμενο της συζήτησης και διαπραγμάτευσης που προτίθεται να κάνει η ΣΕΚΕ με τον Ινδό επιχειρηματία. Είπε μόνο ότι όλη η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι της 6 Μαρτίου οπότε είναι και η γενική συνέλευση των μετόχων με κύριο θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Από τη ΣΕΚΕ κρατούν επτασφράγιστο μυστικό αν θα συμμετέχουν στην αύξηση ή αν προτίθενται να πουλήσουν μετοχές στον ινδό: «Περιμένουμε να δούμε τις προτάσεις της ινδικής εταιρείας και να τις συζητήσουμε. Το βέβαιο είναι ότι η ΣΕΚΕ θέλει να βοηθήσει τη ΣΕΚΑΠ, θέλει να λειτουργεί η ΣΕΚΑΠ και θεωρεί θετική αυτή την εξέλιξη. Είναι γνωστό ότι η ΣΕΚΕ στάθηκε πάντα δίπλα στη ΣΕΚΑΠ. Άλλωστε πούλησε περιουσιακά της στοιχεία για τη ΣΕΚΑΠ», τονίζει ο κ. Ταρενίδης. Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό το τίμημα πώλησης της ΣΕΚΑΠ καθώς και το περιεχόμενο της συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας αναμένεται σήμερα επίσημη ενημέρωση από την ΑΤΕ. Να σημειώσουμε τέλος ότι συναντήσεις με τον ινδό ή εκπρόσωπό του θα έχει και ο συνεταιρισμός εργαζομένων που κατέχει το 8% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ.    
Στην ΕΥΡΩΦΑΡΜ Α.Ε η ΕΛΒΙΖ
Στα χέρια της ΕΥΡΩΦΑΡΜ Α.Ε η ΕΛΒΙΖ. Σε ανακοίνωση της ΑΤΕ αναφέρεται σχετικά: «Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε την αποδοχή της πρότασης της εταιρείας ΕΥΡΩΦΑΡΜ Α.Ε. για την εξαγορά 2.472.867 κοινών με δικαίωμα ψήφου μετοχών που ανέρχονται στο 99,98% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ Α.Ε., ιδιοκτησίας ΑΤΕ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό τις συνήθεις αιρέσεις και εγκρίσεις».
Να σημειώσουμε ότι πριν ένα μήνα ο διαγωνισμός για την πώληση της ΕΛΒΙΖ είχε κριθεί άγονος και η τράπεζα προέβη σε επαναπροκήρυξη. Η ΕΥΡΩΦΑΡΜ Α.Ε που έχει έδρα τον νόμο Ημαθίας συμμετείχε και στον πρώτο διαγωνισμό έκανε νέα προσφορά και τελικά αγόρασε την ΕΛΒΙΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας πρόκειται για μια μεγάλη εταιρεία με επιτυχημένη πορεία στο τομέα της εμπορίας λιπασμάτων και σπόρων. Με την απόκτηση της ΕΛΒΙΖ μπαίνει και στην αγορά των ζωοτροφών και μάλιστα προτίθεται (σύμφωνα με πληροφορίες μας) να κάνει επενδύσεις στις δύο μονάδες (Πλατύ Ημαθίας – Ξάνθη). Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΛΒΙΖ θεωρείται «καθαρή» εταιρεία και τα μόνα χρέη που έχει (8 – 9 εκ. ευρώ) είναι προς την ΑΤΕ και αφορούν δάνειά της. Δεν έχει χρέη σε προμηθευτές ούτε προβλήματα ενημερότητας όπως για παράδειγμα η ΣΕΚΑΠ. Και στα δύο εργοστάσια απασχολούνται συνολικά 96 εργαζόμενοι (75 στον Πλατύ και 19 στην Ξάνθη).  

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…